Notícies

Inaugurat l'Espai Museístic del Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó a Vallbona de les Monges

espaimuseisticjosepmariaqueralto

El 4 de juliol es va inaugurar el primer museu de cinema a la província de Lleida amb una assistència multitudinària de públic.

Van assistir a l’acte inaugural més de 200 persones. A aquest xifra s’hi han d’afegir 40 convidats que van arribar en autocar procedents de Barcelona, la majoria d’ells membres de l’Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España i de l’Acadèmia del Cinema Català. Tanmateix, van estar presents quatre patrons d’honor de la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó: el director d’Antaviana Films Josep M. Aragonés, la dissenyadora de vestuari Yvonne Blake, el director de fotografia i restaurador fílmic Juan Mariné, i el director de fotografia Tomás Pladevall. Completen la llista de convidats Ana Arrieta, assessora jurídica de la ECAM i antiga directora de la Fundación Borau, el Catedràtic de la Universitat de Lyon Jean-Claude Seguin, la restauradora fílmica Conxa Figueras i el director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya Juan Ferrer. Entre les personalitats arribades de Barcelona es trobaven el director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Riambau, el president del Gremi d’Exhibidors de Catalunya Camilo Tarrazón, el President de Filmax Julio Fernández i el Catedràtic Emèrit de Història Contemporània i Cinema, Dr. Josep M. Caparrós. Finalment cal destacar l’assistència de l’escultor Josep Castellana, que ha fet el bust de Josep M. Queraltó situat al hall del Centre de Recursos i els cartells que decoren l’edifici, així com la periodista Marta Armengou, directora del programa setmanal “La Cartellera” de Barcelona Televisió (BTV).

L’acte inaugural es va iniciar a la sala d’actes, amb les intervencions de l’Alcalde de Vallbona, Ramon Bergadà, el vicepresident de la Fundación Aula de Cine Colección Josep M. Queraltó i curador de l’Espai Museístic del Cinema, Jordi S. Bonet, i el mateix Josep M. Queraltó. Quant estava a punt de finalitzar els parlaments un intempestiu “Groucho Marx” –interpretat per l’actor Apolinar Losada- va aparèixer en l’atapeïda sala provocant els somriures i més tard les rialles dels assistents amb els seus jocosos comentaris y sarcàstiques paraules. Una de las frases més aplaudides va ser “El museu de Vallbona és la central, ara farem la sucursal a Barcelona”. Tot seguit es va fer una visita guiada.

El nou espai museístic acull una petita mostra d’aquesta col·lecció, de més de 20.000 peces, on s’exposen màquines en ordre cronològic des dels orígens del setè art fins a l’actualitat. L’espai es divideix en dues sales que reuneixen més d’un centenar de peces. La primera acull ombres franceses, vidres pintats a mà dels que s’utilitzaven en les llanternes màgiques, zoòtrop, praxinoscopi, kinora, màquines fotogràfiques, filmadores i projectors de diferents formats, una moviola professional, la reproducció d’una cabina de cinema de 35mm, etc. La segona sala, anomenada El món de Josep M. Queraltó, és un homenatge a la seva figura, definida per molts com “El mestre cinematogràfic”. En aquest espai hi ha la reproducció d’un taller semblant en què havia treballat Josep Maria de jove, una bicicleta de 1910, model que utilitzava per moure’s per la comarca reparant tota mena d’aparells com ràdios, etc.; un sac on es portaven els rotllos de pel·lícules per a traslladar-les del cinema d’un poble a un altre; ràdios i objectes relacionats amb el so; televisors, entre ells, un prototip anglès de 1907; l’antic projector de cinema del poble que ara funciona perfectament; una llibreria que conté, entre altres llibres, diversos publicats per la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó, i els quaderns i exercicis pràctics originals de l’Escola Ràdio Maymó. Completen aquesta sala uns plafons on hi ha reculls de premsa, pòsters i fotografies que s’han generat durant més d’una dècada per donar a conèixer el treball, el projecte i la col·lecció de Josep M. Queraltó.

L’Espai Museístic del Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó pretén ser una eina útil, cultural, educativa i de coneixement per a la present i les futures generacions.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat