Notícies

Presència i reconeixement del cinema català al món durant el mes d'octubre

presenciasoctubremapa2015 28 10

PEL·LÍCULES PROGRAMADES
PEL·LÍCULES PREMIADES

El cinema català no deixa de viatjar arreu del món durant el mes d'octubre!

Tres produccions catalanes participen al Festival de Busan

De l’1 al 10 d’octubre

Truman, El botón de nácar i Summer Camp són els 3 títols catalans han estat seleccionats per participar a la 20ª edició del Busan International Film Festival, que se celebra a Corea del Sud.
La secció World Cinema inclou l'últim film de Cesc Gay, Truman, produït per Imposible Films i BD Cine, i a la secció Wide Angle es pot veure El botón de nácar de Patricio Guzmán, produïda per Mediapro, Atacama Production, France 3 Cinema i Valdivia Films.

Per últim, l'òpera prima d'Alberto Marini, Summer Camp, produïda per Castealo Producciones i Rebelión Terrestre participa a la secció Midnight Passion del festival.

Dues directores catalanes i dues directores establertes a Barcelona participen a la trobada The Limit of Our Gaze, a Nova York

Neus Ballús i Virginia García Del Pino (directores catalanes), i Mercedes Álvarez i Pilar Monsell (directores establertes a Barcelona) participen a la trobada de Dones Cineastes i Cinema Documental Contemporani Espanyol, celebrada al Centre Rey Juan Carlos I de la Universitat de Nova York.

Dinou produccions catalanes al Festival Cinespaña: Festival de Cinema Espanyol de Toulouse

Del 2 a l’11 d’octubre

Set produccions participen en competició:

Llargmetratge en competició:
El camí més llarg per tornar a casa, dirigit per Sergi Pérez i produït per Niu d'Indi i No hay banda.

Curtmetratges en competició:
Con la boca cerrada, d’Anna Farré Añó, produït per ESCAC Films.
Café para llevar, de Patricia Font, produït per ESCAC Films.
Joventut, Solitud, de Jesús Boyero, Iris Domato, Teresa Mata, Eloi Teixidor i Nihan Yildiz, produït per Màster Documental Creatiu (UAB).
Ford Escort, dirigit per Estel Díaz i produït per ESCAC Films.

Secció Joves Realitzadors:
Les amigues de l’Àgata, de L. Alabart, A. Cros L. Rius, M. Verheyen, produïda per Universitat Pompeu Fabra.
Requisitos para ser una persona normal, de Leticia Dolera, produïda per Corte y Confección de Películas i El estómago de la vaca.

Vuit produccions participen fora de competició, a la Secció Panorama

Llargmetratges de ficció:
Rastres de Sàndal, dirigida per Maria Ripoll i produïda per Pontas Films.
L’altra frontera, dirigida per André Cruz i produïda per Cine de Garage i Televisió de Catalunya.

Curtmetratges:
Escudella, dirigit i produït per Luís Miñarro.
Interior. Família., dirigit per Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, i produït per Propaganda pel Fet!
A perro flaco, dirigit per Laura Ferrés i produït per Escándalo Films.

Documentals:
Ajoblanco, crónica en rojo y negro, dirigit per David Fernández de Castro i produït per Lastor Media.
El rossinyol i la nit. Chavela Vargas canta a Lorca, dirigit per Rubén Rojo Aura i produït per Magoproduction i Monkey Head Films.

A més, es projecten cinc produccions catalanes en seccions especials del festival: a la secció dedicada les millors pel·lícules espanyoles estrenades a França durant l’any es projecta El niño, dirigida per Daniel Mozón i produïda per Ikiru Films, El Niño La Película, AIE, La Ferme! Productions i Telecinco Cinema. A la secció Política i Societat, dedicada les pel·lícules que reflecteixen el canvi social i polític que viu Espanya en aquests últims anys es projectaran B, la pel·lícula, dirigida per David Ilundain i produïda per Inicia Films, Bolo Audiovisual, Kowalski Films i La Zanfoña Producciones, Sí se puede. Set dies a PAH Barcelona, dirigida per Pau Faus i produïda per Comando Video i Termitas (Tèrmits, l'observatori DESC i el litigi estratègic del cas Bárcenas), dirigida per Xapo Ortega i Xavier Artigas i produïda per Metromuster. Per últim, a la secció Última sessió es projecta REC 4, de Jaume Balagueró, produïda per Castelao Productions.

Cinc llargmetratges i un curtmetratge seleccionats pel BFI London International Film Festival

Del 7 al 18 d’octubre

Els cinc llargmetratges i un curt seleccionats al BFI London International Film Festival participen a diverses seccions, algunes d’elles en competició. L’òpera prima d’Eugenio Canevari, Paula, ha estat escollida a la secció First Feature Competition. Així mateix, El botón de Nácar, de Patricio Guzmán, una coproducció amb França i Xile, competirà en la secció de documentals. El curtmetratge Interior. Família, codirigit pel dramaturg Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, es podrà veure a la secció Laugh. En aquesta mateixa secció s’hi inclourà la producció de Mediapro i Reposado Producciones Cinematográficas A Perfect Day, dirigida per Fernando León de Aranoa i protagonitzada per Benicio Del Toro i Tim Robbins. Els altres films inclosos al festival són El cadaver de Anna Fritz, d’Hèctor Hernández, i Truman, la darrera proposta cinematogràfica de Cesc Gay.

4 produccions catalanes a la 9ª edició del Festival of New Spanish Cinema, celebrat a Toronto

Del 7 al 28 d'octubre

El Niño, dirigida per Daniel Monzón i produïda per Ikiru Films, El Niño La Película, AIE, La Ferme!Productions, Telecinco Cinema i Vaca Films, Marsella, dirigida per Belén Macías i produïda per Messidor Films i Tornasol FilmsMagical Girl, dirigida per Carlos Vermut i produïda per Aquí y Allí Films, i Rastres de Sàndal, dirigida per Maria Ripoll i produïda per Pontas Films, són les produccions catalanes que formaran part de l'edició d'enguany del Festival de nou cinema espanyol celebrat a Ottawa.

Talent català al Festival de Sitges 2015

La 48ª edició del festival se celebra del 9 al 18 d'octubre de 2015.

Dins de la programació del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya destaquen cinc produccions catalanes:
Dos dels títols catalans presents en la programació són Segon Origen, de Carles Porta, produït per Antàrtida Produccions i TVC, i El Cadàver de Anna Fritz, d’Hèctor Hernández Vicens, produït per Benecé Produccions, A Contraluz Films, Corte y Confección de Películas, Playtime Movies i Silendum Films.
Les premières de Vulcania, opera prima de José Skaf, produïda per Zentropa Spain i protagonitzada per Miquel Fernández i Aura Garrido, i Summer Camp, debut en la direcció del guionista i escriptor Alberto Marini, produïda per Castelao Productions i Rebelión Terrestre, també estaran presents en el festival. A la secció Noves Visions s’estrena Sacramento, de Carlos Cañeque, produïda per Anareia Films.
Dins de Noves Visions, a l’apartat SGAE Nova Autoria, els curtmetratges seleccionats d’alumnes d’escoles de cinema catalanes competiran pels Premis SGAE Nova Autoria al millor guió, millor direcció i millor música original.

Aquesta 48ª edició també compta amb una exposició sobre l’artista Vicente B. Ballestar (Barcelona, 1929-2014), referent de l’època daurada del pulp, el còmic i la novel·la d’ambientació fantàstica.

El curtmetratge Sara a la fuga participa al Festival de Cine de Madrid

Del 16 al 25 d'octubre

Sara a la fuga, curtmetratge dirigit per Belén Funes i produït per Miss Wasabi Films, participa a la secció Nuevos Realizadores del Festival de Cine de Madrid-PNR.

Entre el cel i la terra, 30 anys d'Aiguamolls de l'Empordà viatja a Turquia

Del 22 al 25 d’octubre

Entre el cel i la terra, 30 anys d'Aiguamolls de l'Empordà, documental produït per Lastor Media i Intropia Media participa a la secció Panorama del BIFED -Bozcaada International Festival of Ecological Documentary, celebrat a Turquia.

Born participa al European Film Festival de Berlin

Del 24 al 30 d'octubre

Born, el llargmetratge de ficció dirigit per Claudio Zulian i produït per Aceton, participa a la Secció Oficial de l'European Film Festival i es projecta al Babylon Cinema (Berlin) el dia 28 d'octubre.

23 produccions catalanes participen a la SEMINCI de Valladolid

Del 24 al 31 d'octubre

Les produccions catalanes que competeixen en la secció oficial són: La adopción, dirigida per Daniela Fejerman i produïda per Messidor Films, Tornasol Films i TVE, L'artèria invisible, l'últim llargmetratge de Pere Vilà i Barceló produït per DDM Visual, Manium Produccions i Televisió de Girona i el curtmetratge El adiós, dirigit per Clara Roquet i produït per Lastor Media. Fora de concurs es projectaran Incidències, la tercera pel·lícula de José Corbacho i Juan Cruz produïda per Castelao Productions i Ningú no vol la nit, d'Isabel Coixet, produïda per Mediapro, Neo Art Producciones, Ariane&Garoé, Noodles Production i One More Movie LDA, que clausurarà la SEMINCI 2015 el dia 31 d'octubre amb la presència de la directora i la seva protagonista, Juliette Binoche, que rebrà l'Espiga d'Honor.

A la secció Punto de Encuentro - La noche del corto español hi competeix el curtmetratge En la azotea, de Damià Serra (ESCAC Films).

Pel que fa als documentals, a la secció Tiempo de historia es projectaran La Granja del Pas, de Silvia Munt produït per Intent Produccions i TVC. A la mateixa secció, però fora de concurs, es projectaran dos documentals catalans El testament de la Rosa, d'Agustí Villaronga, produït per Massa d’Or Produccions, i Parler de Rose. Prisonnière de Hissène Habré, d'Isabel Coixet, produït per Miss Wasabi.

Dels 11 documentals espanyols que competeixen dins la secció Doc. España, destaquen tres produccions catalanes: Filosofia a la presó, de Gibert Arroyo i Marc Parramon produït per Media 3.14, TVC, Obra Social “la Caixa” i ESADE Law School, Tchindas, de Pablo García Pérez de Lara i Marc Serena, produït per Producciones Doble Banda, i el curtmetratge L'última fira, de Ricardo Iscar, produït per Polar Star Films.

A la secció Spanish Cinema han estat seleccionades quatre produccions catalanes: Murieron por encima de sus posibilidades, d'Isaki Lacuesta, produïda per Versus Entertainment, Alicorn Films, La Termita Films i Sentido Films, A Perfect Day, de Fernando León de Aranoa produïda per Mediapro i Reposado Producciones Cinematográficas, Requisitos para ser una persona normal, de Leticia Dolera produïda per Corte y Confección de Películas i El estómago de la vaca i Sonata per a violoncel, d'Anna M. Bofarull, produïda per KaBoGa.

Finalment, ECAM + ESCAC, dedicada a les produccions dels estudiants d'aquestes dues escoles de cinema destaquen set produccions catalanes d'ESCAC Films: Cuatro días de octubre, d'Àlvar Andrés Elias, La cueva sagrada, d'Aleix Massot, Delta, de Joan Fuentelsaz, Lina, de Nur Casadevall, Mater Salvatoris, de Marc Barceló, Només els valents, de Blanca Vendrell i Todo lo que callas, d'Ana Ferron.

Font: www.catalanfilms.cat

Participació de La plaga, de Neus Ballús, a l'ICA

27 d'octubre

Projecció de La Plaga, dirigida per Neus Ballús, a l'ICA: Institute of Contemporary Arts (London). El visionat comptarà amb la presència del productor del film: Pau Subirós.

7 produccions catalanes participen al Festival Internacional de Cine de Mar de Plataestival Internacional de Cine de Mar de Plata

Del 30 d'octubre al 7 de novembre

A la secció Competencia Argentina de Largometrajes hi competeix Paula, dirigida per Eugenio Canevari i produïda per El Dedo en el Ojo, Primerísimo Primer Plano i Mamá Húngara.

A la secció Panorama - Autores hi competeixen L'Accademia delle Muse, dirigida per Jose Luís Guerín i produïda per Los Films de Orfeo. A la secció Panorama - Ventana Documental es projecta Un día vi 10.000 elefantes, dirigida per Alex Guimerà i Juan Pajares i produïda per Several Studio, TVE, TVC. A més, a la secció Panorama - Estados Alterados es poden veure Dead slow ahead, dirigida per Mauro Herce i produïda per Nanouk Films i Bocalupo Films El Viaje Producciones, i Las manos de Nastasia, dirigida per Andrés Duque i produïda per UAB - Màster en Teroria i Pràctica del documental creatiu.

Per últim, La Gota, dirigida per Josep Calle Buendía i produïda per Kaspafilms participa al Programa Ojo del Piojo. A la secció Proyecciones especiales es projecta Sacramento, dirigida per Carlos Cañeque i produïda per Anareia Films.

Summer Camp participa a la Setmana del Cinema Fantàstic i de terror de San Sebastián

31 d’Octubre al 6 de novembre.

Summer Camp, d’Alberto Marini, participa a la Setmana de Cinema Fantàstic i de Terror de San Sebastián, fora de competició.

El corredor participa en 3 festivals de cinema

Dirigit per José Luis Montesinos i produït per Caduco Films, el curtmetratge El corredor aconsegueix viatjar arreu del món participant en diferents festivals:

Festival Nacional Aula 18: celebrat del 7 al 15 d’octubre a Astúries.

My Europe Film Festival: celebrat entre el 15 de setembre de 2015 i el 15 de Juny de 2016. Compta amb vàries projeccions simultànies de curtmetratges en més de 20 països arreu d’Europa.

Petaluma International Film Festival: el 16, 17 i 18 d’octubre a California. Participa a la Secció Oficial.

Nominació als European Film Awards, celebrats s Berlin el 12 de desembre.

 La pel·lícula Tercer grado participa a 3 festivals durant el mes d’octubre

Els festivals són: Chelsea Film Festival, celebrat a Chelsea del 15 al 18 d’octubre, Ottawa Film Festival, celebrat a Ottawa del 16 al 18 d’octubre i NIAFFS, celebrat a Espanya del 26 d'octubre a l'1 de novembre. La pel·lícula està dirigida per Geoffrey Cowper i produïda per Breaking Pictures.

PREMIS I RECONEIXEMENTS

A Perfect Day premiada a Holanda

19 de setembre

A Perfect Day, dirigida per Fernando León de Aranoa i produïda per Mediapro i Reposado Producciones Cinematográficas guanya el premi a Millor Pel·lícula al Film By the Sea Festival, a Holanda.

 

Cartes a María premiada al Millor Documental del Festival Cinespaña de Toulouse

11 d'octubre

El documental Cartes a María de Maite García Ribot, produït per Mallerich Films Paco Poch i Pages & Images, ha guanyat el premi al Millor Documental del Festival Cinespaña de Toulouse.

 

Marc Vaillo premiat als X Premis Jerry Goldsmith

14 d'octubre 

Els Premis Jerry Goldsmith, celebrats a Còrdova, tenen l'objectiu de reconèixer la tasca de músics que s'estan iniciant en el món audiovisual. Aquest any un músic català ha estat premiat:

Millor Banda Sonoroa Original Promoció: Marc Vaillo per Tous Tender Stories Nº2.

En edicions anteriors un dels guanyadors catalans va ser Arnau Bataller.

 

 El documental català Dead Slow Ahead, premiat al 13è DocLisboa i al festival txec de Jihlava

30 d'octubre

La coproducció catalana Dead Slow Ahead, dirigida per Mauro Herce, s’ha endut el Premi a la Millor Òpera Prima i el Premi del Jurat Universitari del 13è DocLisboa, i el Premi del Festival de Jihlava (República Txeca), atorgat pel prestigiós cineasta Victor Kossakowski.

 NOMINACIONS

La banda sonora composada per Luc Suárez de la pel·lícula  L'Altra frontera, dirigida per André Cruz Shiraiwa, nominada als prestigiosos Hollywood Music in Media Awards en la categoria Original Score - Independent Film.

Aquesta nominació destaca la qualitat de la composició ja que només sis pel·lícules, incloent-hi L'Altra Frontera, han estat seleccionades entre centenars d'inscripcions arreu del món. Els guanyadors es donaran a conèixer l'11 de novembre al Fonda Thetre a Hollywood.

A més a més, aquesta BSO ja havia competit als X Jerry Goldsmith Awards a la categoria Millor Banda Sonora Original en Llargmetratge.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat