Actualitat

'Sala 33' ret homenatge a Montserrat Carulla

L'actriu acompanyarà Àlex Gorina en una edició de "Sala 33" que emetrà Vida de familia, un dels títols més notables i desconeguts de la seva filmografia.

L'Acadèmia del Cinema Català ha atorgat el Premi Gaudí d'Honor 2013 a Montserrat Carulla (Barcelona, 1930), en la cerimònia retransmesa per TV3 el diumenge 3 de febrer. "Sala 33" se suma al reconeixement amb l'emissió de Vida de familia (1963), l'única pel·lícula dirigida per Josep Lluís Font, que l'actriu protagonitza al costat de l'enyorat Fernando Guillén, desaparegut tot just fa unes setmanes.

Vida de familia és una obra pionera en el cinema de l'Estat, una mirada crítica i desencisada a la burgesia de Barcelona, feta en un moment en què la producció cinematogràfica catalana trobava impediments i recels per expressar-se sobre la realitat social. L'enfocament de la pel·lícula, així com algunes escenes d'una gosadia i modernitat insòlites per a l'època, van condemnar-la a l'ostracisme durant anys fins que, recentment, se n'ha començat a reivindicar la vàlua. Carulla hi interpreta a Rosa Maria, una jove ambiciosa que s'enfronta a la rigidesa de la família pel control del patrimoni.

Amb més de sis dècades damunt dels escenaris i davant de les càmeres, Montserrat Carulla és tot un referent de la interpretació del país. Des de Surcos (J. A. Nieves Conde, 1951) fins a Orson West (Fran Ruvira, 2012), ha tingut una presència constant en el cinema del país i de l'Estat i ha treballat amb directors com Josep M. Forn, Ventura Pons, Vicente Aranda, Pilar Miró, Mario Camus o J. A. Bayona. En teatre, destaquen les seves col·laboracions amb els directors Antoni Chic (Pigmalió, etc.), Mario Gas (El temps i els Conway, A little night music) i Joan Ollé (El quadern gris). La televisió li ha aportat una gran popularitat gràcies a la seva intervenció en sèries com Oh, Europa!, Secrets de família, El cor de la ciutat, Crematorio o La Riera.

Per completar la programació dedicada als Premis Gaudí, "Sala 33" emetrà El barco pirata, un dels curtmetratges finalistes al guardó en l'edició de l'any passat, així com una entrevista amb el seu director, Fernando Trullols.

Protagonitzat per Alberto San Juan, El barco pirata és un corrosiu i divertidíssim conte nadalenc que recull l'esperit de comèdies gamberres dels vuitanta, com Gremlins o Solo en casa, així com l'humor iconoclasta dels germans Coen. Fernando Trullols té una àmplia experiència com a ajudant de realitzadors com Luis G. Berlanga, Ventura Pons, Isabel Coixet o Cesc Gay. El barco pirata és el seu debut en la direcció i va ser premiat amb el premi Goya al Millor curtmetratge.


bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat