Actualitat

Un Sant Jordi de cinema

Cada 23 d’abril sorgeixen centenars de propostes de llibres i sovint es fa difícil decidir-se per un o per un altre…. Però lluny dels títols més repetits, dels llibres que seran l’èxit de la jornada, des de l’Acadèmia us volem recomanar aquelles obres més recents que tenen el cinema com a protagonista. Una molt bona alternativa en paper, pels amants del cel·luloide. 

El record és un pont al passat (Ara llibres): Montserrat Carulla reviu els seus records de la seva infantesa en aquesta biografia que retrata no només l’actriu sinó, la dona i la nena. Un pont al passat de la Guerra Civil i la postguerra, que dibuixa una història personal i a la vegada, la història de tot un país.

Albert Serra (la novel·la, no el cineasta):  Albert Forns es converteix en Albert Serra un bon dia d’estiu en què l’avorriment i la calitja fan bullir la imaginació de l’escriptor. “Per quin set sous hauria de pensar en l’Albert Serra, al mig de la platja menorquina?”. Si la pregunta obté resposta racional, no ho sabem, però el que sí que ha obtingut el llibre és el Premi Documenta 2012. 

Antonio Chavarrías. El cineasta de l’ombra (Filmoteca de Catalunya): Elisabet Cabeza investiga la figura polièdrica de Chavarrías, director, guionista i productor de cinema. Repassant obres com Una ombra al jardí, Susanna o Las vides de Celia, l’autora ens acosta a la figura d’un autor acostumat a extralimitar els seus personatges, per fer-ne aflorar la veritat en la llum.

Els cinefòrums de Montserrat (Editorial Base): des de la dècada dels 60 i fins al 2000 els monjos de Montserrat abandonaven de tant en tant els seus precs per veure pel·lícules. Arnau Olivar recull una selecció dels 146 films projectats a l’Abadia i en fa una ressenya social, política i cultura del context en què s’inclouen.

Josep Maria Forn, l’aventura del cinema: Àngel Comas repassa la figura d’un dels directors més veterans del nostre cinema, autor de pel·lícules tan emblemàtiques com La pell cremada o Companys, procés a Catalunya. El llibre s’acompanya d’un DVD que recull fragments de totes les obres de Forn, comentades per ell mateix. Pròleg de Román Gubern.

El guión hablado. Conversaciones con directores y guionistas del s.XXI  (Escrit per Juan Carlos Sanchez-Marin amb la col·laboració de Jordi Picatoste). És un recull d'entrevistes a guionistes com Cesc Gay, Jaume Balagueró, Jorge Sánchez-Cabezudo, Diego San José, Claudia Llosa, David Serrano, Isaki Lacuesta, Eduardo Chapero Jackson, entre d'altres on expliquen com és el seu procés creatiu com a guionistes i la gestació de les seves pel·lícules.

It's not TV. Les sèries de ficció en l'era de la Post TV (Escrit per Enric Ros). Descriu els mecanismes narratius, els recursos dramàtics i el llenguatge audiovisual de la millor ficció televisiva contemporània. El llibre analitza l’univers de sèries de culte com Twin Peaks, The Wire, Lost, Los Soprano, El Ala Oeste de la Casa Blanca, Mad Men, entre d’altres.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat