Activitats Acadèmia

La Festa d’Estiu del Cinema Català aplega prop de 500 convidats a l’Antiga Fàbrica Estrella DAMM

L'Acadèmia ha distingit les produccions catalanes premiades fora de Catalunya, ha presentat les estrenes de la propera temporada i ha anunciat el guanyador de la segona edició del Premi Pepón Coromina.

Dijous 3 de juliol, ha tingut lloc a l'Antiga Fàbrica Estrella DAMM la sisena edició de la Festa d'Estiu que organitza l'Acadèmia del Cinema Català. L'acte institucional, que ha arrencat a les 22.00 hores, ha destacat el reconeixement i la bona acollida del cinema català arreu del món i els resultats obtinguts en un moment tan delicat com l'actual.

Prop de 500 convidats entre acadèmics, premiats, representants institucionals i personalitats destacades del món de la cultura s'han reunit per celebrar els premis obtinguts fora de casa i intercanviar projectes i experiències. Ha conduit l'acte l'actriu Marta Torné, que s'ha iniciat amb la projecció a grans dimensions d'un vídeo amb els 112 premis que han rebut 35 films catalans fora de Catalunya el darrer any. A l'acabar, s'ha fet la foto de família amb els guardonats, els representants institucionals i els membres de la Junta Directiva de l'Acadèmia.

Així mateix, Torné ha introduït el vídeo per avançar les estrenes de la propera temporada i els rodatges que estan en marxa. Un total de 50 produccions (34 llargmetratges, 10 documentals i 6 pel·lícules per a televisió) veuran la llum a partir de les properes setmanes.

La presidenta honorífica del Jurat del II Premi Pepón Coromina, Marta Molins, i els membres del Jurat, Gonzalo Herralde, Carolina López, Paco Poch i Silvia Quer, han llegit el veredicte i han fet el lliurament del guardó. Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia, ha conclòs l'acte amb un parlament sobre la situació i projecció de futur del cinema català.

La catifa vermella d'estiu
El photocall, instal·lat a l'entrada de l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, ha acollit de 20.00 a 21.30 hores els convidats a la sisena Festa d'Estiu, entre els quals han assistit els actors i actrius (Aina Clotet, Nil Cardoner, Miquel Fernández, Mercè Llorens, Fermí Reixach, Mireia Ros), guionistes (Pep Bras, Piti Español), productors i productores (Victòria Borràs, Tono Folguera, Josep Amorós, Xavier Atance, Marta Figueras, David Matamoros) i directors i directores de cinema (Neus Ballús, Albert Solé, Hammudi Al-Rahmoun Font, Rosa Vergés, Marcel Barrena, Joaquim Oristrell, Maria Ripoll).

A més dels acadèmics i els professionals del sector audiovisual, també han assistit a l'acte personalitats de la política com Ferran Mascarell, Conseller de Cultura de la Generalitat, Salvador Esteve, President de la Diputació de Barcelona; Jaume Ciurana, Cinquè Tinent d'Alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona; Carles Combarros, Diputat Adjunt de Cultura de la Diputació de Barcelona; Rafael Cabrera, Director de Políticas de Marketing de l'ICAA; Jordi Sellas, Director General de Creació i Empreses Culturals de l'ICEC; Francesca Guardiola, Subdirectora General de Relacions Exteriors de la Generalitat de Catalunya; i el president del Gremi d'Empresaris de Cinema, Camilo Tarrazón.

Talent català de projecció internacional
La Festa d'Estiu del Cinema Català ha destacat el reconeixement que les produccions catalanes han obtingut fora de Catalunya i ha presentat les estrenes de la nova temporada. Des del juny del 2013 i fins maig del 2014 35 pel·lícules catalanes, entre les que es compten llargmetratges, documentals, pel·lícules per a TV i pel·lícules d'animació, han aconseguit un total de 112 premis fora de Catalunya.

Entre els premiats, destaquen els llargmetratges La plaga (que ha acumulat fins 9 reconeixements internacionals), 10.000 KM (7 reconeixements) i Enemy (7 reconeixements); entre els documentals, A Film about Kids and Music. Sant Andreu Jazz Band (12 reconeixements), Sobre la marxa i Gabor (3 reconeixements). I pel que fa a les pel·lícules per a TV, Vincenç Ferrer (5 reconeixements) i Descalç sobre la terra vermella (3 reconeixements).

II Premi Pepón Coromina
El Jurat de la segona edició del Premi Pepón Coromina, integrat pel cineasta i editor audiovisual Gonzalo Herralde, la directora de l'Animac Carolina López, el productor i distribuïdor Paco Poch i la directora Sílvia Quer, sota la presidència honorífica de Marta Molins, després de valorar molt positivament les propostes presentades, ha decidit, per majoria, concedir el Premi Pepón Coromina 2014 al director Hammudi Al-Rahmoun Font per la direcció de la pel·lícula Otel·lo.

Enguany el guardó ha estat ideat per l'artista Tona Coromina, germana de Pepón i que ja havia col·laborat com a estilista en la majoria de les pel·lícules produïdes per Samba PC. Tona Coromina ha concebut el trofeu Pepón Coromina 2014 com unes ulleres "futuristes" banyades en plata. El premi, realitzat amb la col•laboració d'ulleres Pegaso, expressa el talent especial que posseïa el productor Pepón Coromina, avançat al seu temps, amb una visió innovadora i eficaç sobre la producció cinematogràfica.

Homenatge a Miquel Porter Moix
La Festa d'Estiu ha suposat el tret de sortida a l'homenatge que l'Acadèmia del Cinema Català dedica a Miquel Porter i Moix amb una exposició (Tot recordant... Miquel Porter i Moix. Un home polifacètic) promoguda per l'Associació d'Amics Miquel Porter Moix per commemorar el desè aniversari de la seva mort.

L'exposició, que proposa un recorregut per les diferents facetes de l'activitat pública de l'historiador, catedràtic universitari, crític cinematogràfic i divulgador del cinema català, és una mostra itinerant que recorrerà diferents pobles de la geografia catalana durant la tardor 2014.

A les 20.45h, a la sala d'exposicions hi ha hagut un concert del Boris Porter Trio on han interpretat poemes musicats de Miquel Porter Moix, entre d'altres.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat