Notícies

L'ACC acull la roda de premsa del llibre "Un món, un escenari. Shakespeare: el guionista invisible" de Jordi Balló i Xavier Pérez

rodapremsaMONESCENARI

Dilluns 26 d'octubre, a l’Espai Nunes de l’Acadèmia del Cinema Català ha tingut lloc la roda de premsa del llibre Un món, un escenari. Shakespeare: el guionista invisible (editorial Anagrama) de Jordi Balló i Xavier Pérez.

D’on sorgeix la idea que Shakespeare, avui, escriuria per al cinema o la televisió? Potser de la intuïció col·lectiva. Aquest llibre constata que, en bona part de la ficció audiovisual contemporània, persisteix la petja d’un coautor no acreditat la influència del qual s'intueix permanentment.

Els inicis in media res, la síntesi de tragèdia i comèdia, la dramatització de la natura, els diàlegs adversatius o el paroxisme de la violència són recursos que el teatre de Shakespeare va portar a un grau exquisit de mal·leabilitat. La ficció encara els adopta i els remodela d’una manera particularment insistent, potser perquè en aquests moments s’ha fet més visible que mai una percepció profètica de l’autor d’Al vostre gust: que el món camina cap a una constant autorepresentació. D’aquí l’extrema modernitat del dramaturg. I d’aquí, també, que Jordi Balló i Xavier Pérez s’hi hagin fixat per elaborar el seu darrer llibre.

De Joc de trons a El cavall de Torí, de Funny Games a Breaking Bad, de L’amic de la meva amiga a The Big Bang Theory, entre d’altres, Balló i Pérez salten amb elegància d’època en època per identificar les relacions del corpus shakespearià amb els universos narratius contemporanis. El món, un escenari que ofereix una cosmovisió que va més enllà d’un sol autor per expandir-se en altres direccions a través de formes que encara perduren. És possible que l’antecedent de moltes metaficcions de Hitchcock, Godard, Almodóvar o Sorkin es trobi a la play scene de Hamlet? Aquest és l’objectiu del llibre: identificar-nos com a actors i espectadors d’un relat sense fi.

Jordi Balló (Figueres, 1954) és professor de comunicació audiovisual i director del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És autor dels llibres Imatges del silenci (a Anagrama en castellà), Conèixer el cinema i Cinema català (1975-1986) i col·labora al diari La Vanguardia. Va ser director d’exposicions del CCCB i comissari d’El segle del cinema, Hammershøi i Dreyer, Erice-Kiarostami i Pasolini Roma. Va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona per la mostra Totes les cartes. Correspondències fílmiques.

Xavier Pérez (Barcelona, 1962) és professor de narrativa audiovisual de la UPF i autor dels llibres El temps de l’heroi, El universo de «Los Vengadores», El suspens cinematogràfic i Películas clave del cine de espías. Va ser crític teatral i cinematogràfic al diari Avui, i, més recentment, en revistes com Caimán. Cuadernos de Cine i el suplement Cultura/s de La Vanguardia.

Junts han escrit La llavor immortal i Jo ja he estat aquí, dos clàssics sobre el funcionament de la ficció audiovisual publicats en castellà a Anagrama.

El dilluns 16 de novembre, a les 19:30h, Jordi Balló i Xavier Pérez presentaran el seu llibre, en conversa amb Xavier Albertí, Xavier Antich i Oriol Broggi, a la seu teatral de la Perla 29 a la Biblioteca de Catalunya (Hospital 56, Barcelona).

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat