Notícies

Presència i reconeixement del Cinema Català durant el mes de maig

Presència maig

El cinema català continua el seu recorregut de festivals el mes de MAIG.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

El Festival Internacional de Documentals de Madrid ha seleccionat 6 produccions catalanes

Del 27 d’abril i el 5 de maig

A la secció de llargmetratges van competir 35 y Soltera de Paula Schgarorodsky (Talatala) i Thy Father’s Chair d'Antoni Tibaldi i Àlex Lora (Inicia Films, Graffiti Doc, No Permitd Produktions). També es va poder veure Sexo, Maracas y Chihuahuas de Diego Mas Trelles (Minimal Films, Televisió de Catalunya, TVE); Socotra, la isla de los geniosde Jordi Esteva (Siwa Produccions); Tarajal: Desmontando la impunidad de la frontera sud de Xavier Artigas i Xapo Ortega (Metromuster, Observatori DESC).

A més, aquest any el festival va programar un cicle especial sobre la Guerra Civil. En aquest es van projectar, entre altres pel·lícules, les produccions catalanes La Vaquilla de Luis Garcia Berlanga iTierra y Libertad de Ken Loach.

3 títols catalans a Jeonju International Film Festival 

Del 30 d'abril al 5 de maig

L'opera de prima de Mauro HerceDead Slow Ahead ha estat seleccionada per a participar a la secció International Competition del Festival. 

Mentre que a la secció World Cinemascape: Masters inclourà La Academia de las musas de José Luis Guerín (Los Film del orfeo) i el film de Pere Portabella, Informe General II. El rapte d'Europa (Films 59).

9a edició de l'EcoZine International Film Festival

del 3 al 21 de maig

El festival de projectes audiovisuals relacionats amb el medi ambient ha programat el documental Un día vi 10.000 elefantes a dins de la secció nacional del festival.

Àlex Guimerà i Juan Pajares han dirigit aquesta pel·lícula documental d'animació narrada en primera persona que rememora una vella expedició cinematogràfica a l'Àfrica central, a l'antiga colònia espanyola de Guinea Equatorial entre 1944 i 1946. L'objectiu era documentar la vida a la colònia i buscar el misteriós llac on, segons una llegenda africana, es podien veure 10.000 elefants junts. El documental és fruit de més de 16 anys de feina i investigació i una aposta pel gènere "animadoc". El cinema d'arxiu es barreja amb fotografies i il·lustracions animades, animació "stop motion" i vídeo digital per recordar aquella expedició, un viatge que utilitza el passat colonial d'Àfrica com a escenari de reflexió sobre el present.

La pel·lícula va ser nominada als Gaudí 2015. A més, va obtenir el primer Premi MAC, Mercat Audiovisual de Catalunya, categoria Contingut - 2014, el Premi Lurra de Greenpeace al Festival de Cinema de Donostia i el Premi Laus de bronze de Disseny Gràfic i Comunicació Visual, l'any 2014, pels títols de crèdit. És una producció de SeveralStudio en coproducció amb TVC i TVE, amb l'ajuda de l'ICAA, de l'ICEC i de l'AECID, i la col·laboració de l'ICO, Filmoteca Española, SEAT, Fedrigoni, l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament d'Olesa, Granollers Audiovisual, Hangar i Niu Bcn.

DOK. Fest München

Del 5 al 15 de maig

A la secció DOK International 2016 participa la producció catalana Dead Slow ahead de Mauro Herce (Nanouk Films, Televisió de Catalunya, Bocalupo Films i El Viaje Producciones, S.L.)

Long Week of Short Films

Del 5 al 15 de maig

El festival xinès possibilita un marc ideal per donar identitat i consistència a l’exportació del cinema català a través dels seus curtmetratges. Convidada per l’organització del festival, l’Acadèmia coordina una sessió de quatre curtmetratges Gaudí gestionant els drets d’exhibició i materials amb les productores o distribuïdores dels curts.

Finalment, el showcase es conforma dels tres nominats als VIII Premis Gaudí, Nada S.A. (Caye Casas i Albert Pintó), No me quites (Laura Jou) i Zero (David Victori) juntament amb el guanyador dels VII Premis Gaudí, El corredor (Jose Luis Montesinos). La sessió té una durada aproximada de 75 minuts i és programada dues vegades al llarg del festival al Minsheng Art Museum of Modern Art de Xangai.

FESCILA Festival de Cine de Almunia

Del 7 al 14 de maig

Participen dues produccions catalanes: Atrapa la bandera d’Enrique Gato (Ikiru Films, 4 cats pictures, Lightbox Animation Studios, Los Rockets La Pelicula AIE, Telecinco Cinema i Telefónica Studios) i La novia de Paula Ortiz (Get in the Picture ProductionsAragón TelevisiónCine Chromatix KG).

Dos projectes catalans a la 69a edició del Festival de Canes

De l'11 al 22 de maig

La mort de Louis XIV (Andergraun Films, Capricci Film, Rosa Filmes), serà present a Special screenings, fora de competició. 

A més, el llargmetratge dirigit per Pablo Larráin, Neruda (Setembro Cine, Fabula, AZ Films, Funny Balloons Participant Media) ha estat seleccionat a la Quinzaine des Réalisateurs.

Finalment, el curtmetratge català Timecode dirigit per Juanjo Giménez i produït per Nadir Films ha estat seleccionat per participar a la Competició Oficial de curtmetratges. 

Vuit produccions catalanes han estat seleccionades per participar al Seattle International Film Festival  

del 15 de maig al 8 de juny

Al programa Emoción Pura: Cinema From Spain trobem fins a 8 títols catalans: L'Acadèmia de les Muses de José Luís Guerín (Los Films del Orfeo), L'Adopció de Daniela Fejerman (Messidor Films, Ahil UAB, Lietuvos Kino Studija UABMister i Producciones AIE, Tornasol Films), La novia de Paula Ortiz (Get in the Picture Productions, Aragón Televisión, Cine Chromatix KG), Anacleto agente secreto de Javier Ruiz Caldera (Zeta Cinema) i Truman de Cesc Gay (Imposible Films BD Cine, Truman film AIE).

L'opera prima de Mauro HerceDead Slow Ahead (Nanouk FilmsTelevisió de Catalunya, Bocalupo Films, El Viaje Producciones) participà a la secció Alternative Cinema.

Finalment, la secció dedicada als curtmetratges inclou 2 produccions catalanes que formen part del Shortcat 2016, El adiós de Clara Roquet (Lastor Media) i En la azotea de Damià Serra (Escac Films).

12a edició del Fantaspoa (Festival Internacional de cine Fantàstic de Porto Alegre)

del 13 al 29 de maig

El thriller spicològic d'Anomalous d'Hugo Stuven ha estat seleccionat per a competir en la secció oficial.

David (Edgar Fox), un jove esquizofrènic que se sent amenaçat per una presència incapaç de definir. El seu psiquiatre, el doctor Friedhoff (Lluís Homar), conscient que no aconsegueix fer passos endavant amb la seva teràpia, decideix sotmetre'l a una nova teràpia: gravar-se en vídeo durant una setmana. Set dies de la seva vida quotidiana per captar a través de la càmera aquesta presència que diu el pacient que el persegueix. Amb aquest mètode, el psicòleg vol demostrar al pacient que tot el que li passa és fruit de la imaginació de la seva ment malalta i distorsionada.

El llargmetratge d'"Anomalous" va obtenir el premi bronze en el Festival Worldfest-Houston International Film & Video Festival, en la categoria de suspens/thriller d'aquest any. És una producció de Numérica Films i Visionatv amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, el suport de l'ICAA i el finançament de l'ICO.

Festival Internacional de Cine Fantástico de Madrid

Del 23 al 29 de maig

Summer Camp, òpera prima d'Alberto Marini, ha estat seleccionada per a participar a la 4a edició de Nocturna, el Festival Internacional de Cine Fantástico de Madrid, dins de la Secció Oficial a Competició. Summer Camp es l'única representant espanyola dins d'aquesta categoria.
Alberto Marini, guionista de Mientras Duermes i El Desconocido, es també guionista de Summer Camp juntament amb Danielle SchleifSummer Camp reuneix als productors de [REC], Annabelle, i Expediente Warren (The Conjuring). 

Bildrausch FilmFest Basel

Del 25 al 29 de maig

La producció catalana Oleg y las raras artes, D’Andrés Duque (Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro) participa a la secció International Competition 2016 “Cuttin Edge”.

Festival de Cine Español de Italia

Del 27 al 31 de maig

Tres produccions catalanes hi participen: Stella Cadente de Lluís Miñarro (Eddie Saeta), Techo y comida de Juan Miguel del Castillo (Diversa Audiovisual) y Truman de Cesc Gay (Imposible Films, BD Cine i Truman Film AIE).

Krakow Film Festival

Del 29 de maig al 5 de juny

Dues pel·lícules catalanes seleccionades. A la Secció: Documentary out for competition trobem Dead Slow Ahead de Mauro Herce i a la Secció: DocFilmMusic Competition Sexe, maraques i chiuaues d’Albert Soler.

PREMIS I RECONEIXEMENTS

El curtmetratge Timecode guanya la Palma d'Or a Canes

De l'11 al 22 de maig

La cerimònia d’entrega de premis de la 69 edició del Festival de Canes ha reconegut el curtmetratge català Timecode, dirigit per Juanjo Giménez i produït per Nadir Films i ECIR - Escola de Cinema de Reus, amb la Palma d’Or a millor curtmetratge. 

A partir d’una experiència personal del director, Timecode narra la original història d’amor entre dos guàrdies de seguretat a un pàrquing. Giménez fa ús dels diferents punts de vista de les videocàmeres i de la dansa per explicar les nits d’avorriment de la parella interpretada per Lali Ayguadé i Nicholas Ricchini. 

L'actor protagonista de "La mort de Lluís XIV", premiat a Canes

De l'11 al 22 de maig

El festival de Canes ret homenatge aquest any a l'actor francès Jean-Pierre Léaud. Per a ell és la Palma d'Or d'Honor de la 69a edició del festival de cinema de més prestigi de l'estat francès: Canes. L'actor va rebre el guardó a la cerimònia de clausura, el 22 de maig, a Canes.

Jean-Pierre Léaud (París, 28 de maig de 1944) és un actor de cine francès, conegut per la seva col·laboració amb el director François Truffaut i Jean-Luc Godard, que es converteix en una icona per als directors de la Nouvelle Vague. També apareix en films de Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Passolini i Aki Kaurismaki, entre d'altres.  A La mort de Lluís XIV, la nova pel·lícula d'Albert Serra, Jean-Pierre Léaud encarna el Rei Sol.
 
El llargmetratge és una adaptació  de les memòries de Saint-Simon sobre Lluís XIV, escrita per Thierry Lounas i pel mateix Albert Serra. La mort de l'anomenat Rei Sol comença el 10 d'agost del 1715 i acaba dues setmanes més tard, envoltat pels seus fidels, a la cambra reial. Patrick d'Assumçao (metge Fagon), Bernard Belin (Cirurgià Mareschal), Irène Silvagni (Madame de Maintenon) i Marc Susini (primer mosso de planta) completen el repartiment dels personatges més importants de la pel·lícula.
 
És una producció d'Andergraun Films, Capricci Film i Rosa Filmes amb la col·laboració de Televisió de Catalunya.

"Sonata per a violoncel" premiada al Sguardi Altrove Film Festival de Milà

del 17 al 25 d maig

El llargmetratge d'Anna Bofarull està de celebracions. Va guanyar fa pocs dies el premi especial Nuovi Sguardi en el Sguardi Altrove Film Festival de Milà, que es va celebrar a la capital italiana de la moda. 
La pel·lícula narra la vida de la Júlia, una reconeguda violoncel·lista que viu entregada a la música fins que, després d'anys de dolor esporàdic, rep definitivament el diagnòstic de la malaltia que té: fibromiàlgia. El llargmetratge està protagonitzat per Montse Germán, Jan Cornet, Marina Salas i Juanjo Puigcorbé, entre d'altres. Es va rodar en diferents localitats de les comarques tarragonines, com ara el Vendrell, Tarragona i Vila-seca, però també al Pirineu i a Berlín.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat