Notícies

El Festival Ohlalà! de cinema francòfon tanca la primera edició amb gairebé 2.500 espectadors

 ohlala fest

Algunes de les pel·lícules programades per la seva secció oficial van ser també guardonades a l'última edició dels premis César de l'Acadèmia francesa, que van coincidir amb la celebració del festival.

Dijous passat 8 de març es va clausurar la primera edició d'Ohlalà, el festival de cinema francòfon de Barcelona, amb un balanç de gairebé 2.500 espectadors durant el total de 15 sessions celebrades a l'Institut français i els Cinemes Texas.

Com a primer festival dedicat al cinema francòfon a Barcelona, Ohlalà ha ofert a la ciutat durant més d'una setmana una selecció eclèctica de deu pel·lícules inèdites a Barcelona, del millor i més recent cinema representatiu de la francofonia, procedent de països com França, Bèlgica, Suïssa, Tunísia o Senegal. A més de la secció oficial acollida per l'Institut français, el festival va celebrar als Cinemes Texas una retrospectiva dedicada a Cédric Klapisch, padrí d'aquesta primera edició, amb les cinc pel·lícules més representatives del director.

Prenent el nom de la coneguda expressió en llengua francesa per expressar sorpresa, alegria, nostàlgia, Ohlalà! fa referència a l'enorme paleta d'emocions transversals que el cinema és capaç d'evocar a través de la cultura cinèfila i de la francofonia. A la seva programació s'han tractat temes universals com la família, l'art o els drets de les dones.

A la secció oficial, el festival ha lliurat diversos guardons: el premi del públic l'hi ha portat Tout s’accélère, del exoperador de mercat financer reconvertit en professor de primària, Gilles Vernet, que va presentar la projecció explicant al públic l'origen i rodatge del documental en el qual reflexiona, al costat dels seus alumnes de cinquè, sobre la vertiginosa acceleració del món.

El premi del jurat jove ha recaigut sobre la pel·lícula inaugural del festival: Au revoir là-haut (Ens veiem allà a dalt), l'espectacular film d'Albert Dupontel basat en el llibre homònim guanyador del Premi Goncourt 2013, que també ha rebut 5 premis César de l'Acadèmia francesa a: millor direcció, millor guió adaptat, millor fotografia, millor decorat i millor vestuari. A més, el jurat jove va atorgar una menció especial a L’Opéra, el documental que relata una temporada entre els bastidors de l'Òpera de París, dirigit per Jean Stéphane Bron.

Per la seva banda, el thriller rural Petit Paysan, que també va rebre un gran acolliment per part del públic de Barcelona, va ser guardonat amb tres premis César a millor òpera primera al seu director Hubert Charuel, millor actor (Swann Arlaud) i millor actriu secundària (Sara Giraudeau). I entre els seus espectadors, Ohlalà! també ha congregat a una important mostra de públic infantil en sessions especials com la de Zombillenium (pel·lícula nominada al millor film d'animació als César) amb l'interès de despertar en els nens i nenes l'obertura de mirades i reflexions que el bon cinema narrador de grans històries genera.

A més a més, el festival ha volgut incloure a Barcelona com a plató de cinema en aquesta primera edició amb la retrospectiva de Cédric Klapisch, que va obrir amb la seva pel·lícula de molt èxit Una casa de bojos, ambientada a la ciutat i convertida en el film francès més taquiller després de l'èxit d'Amélie a 2001. La pel·lícula va ser presentada als Cinemes Texas per l'actriu catalana Cristina Brondo, que va recordar les anècdotes del rodatge internacional i l'impacte que l'el film va tenir en el grup de joves actors. El festival es va clausurar amb l'última pel·lícula de Klapisch, La nostra vida a la Borgonya, reestrenada als Cinemes Texas per a la clausura.

Durant les projeccions, el públic del Festival Ohlalà! també va poder gaudir de la presència d'alguns protagonistes de les pel·lícules i altres professionals del cinema, contribuint al debat que les històries retratades en les pel·lícules han obert. Les organitzadores del festival, Mélody Brechet-Gleizes i Ana Belén Fernández, estan molt agraïdes al públic de Barcelona pel gran acolliment que durant 8 dies han obtingut les dues seccions del festival, contentes que la proposta hagi calat i de cara ja a l'any que ve, projecten una segona edició repleta de novetats.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat