Notícies

Sílvia Munt, Premi Jordi Dauder en la 24a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya

 silvia munt premi dauder

Els premiats recolliran els guardons en la cerimònia inaugural de la Mostra, el pròxim divendres 20 d'abril de 2018

La 24a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, organitzada per l'Ajuntament de Lleida i el Centre Llatinoamericà de Lleida del 20 al 27 d'abril, entrega enguany el 8è Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català a l'actriu i directora Sílvia Munt, per la seva trajectòria al cinema, a la televisió i al teatre, tant en el vessant interpretatiu com en el de direcció.

El Premi Ángel Fernández-Santos d'aquesta edició de la Mostra és per al director del programa de La 2 Días de cine, Gerardo Sánchez, en reconeixement al seu treball informatiu i divulgatiu per apropar el cinema al públic.

Com a novetat, enguany l'organització de la Mostra crea el Premi Talent Llatí, per distingir a professionals llatinoamericans que treballen en la indústria del cinema. El guardonat amb aquest premi és el compositor de música argentí, Osvaldo Montes.

Els guardonats recolliran els premis en la cerimònia d'inauguració de la 24a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, que tindrà lloc el pròxim divendres, 20 d'abril de 2018 al Teatre de la Llotja de Lleida.

Des del 2011, la Mostra entrega el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català en honor al desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen des de la seva primera edició. En les passades edicions, els guardonats amb el Premi Jordi Dauder han estat l'actor Lluís Homar (2011), el director Agustí Villaronga (2012), l'actor Pere Arquillué i el director Pere Portabella (2013), l'actriu Emma Vilarasau i la directora Mar Coll (2014), l'actriu Vicky Peña i l'actor Àlex Brendemühl (2015), l'actriu Carme Elias i el cineasta Ventura Pons (2016), i en la passada Mostra, els directors Jordi Cadena i Francesc Betriu (2017).

Des de la 10a edició de la Mostra, es concedeix el Premi Ángel Fernández-Santos en honor al desaparegut crític cinematrogràfic, un dels més destacats del país, i amb el qual es reconeix la labor de programes de ràdio o televisió o de professionals dels mitjans de comunicació a l'hora d'apropar el món del cinema al gran públic.

En paraules del director de la Mostra, Juan Ferrer, "el Premi Talent Llatí que hem creat enguany reconeix a tots aquells que formen part d'un extens col·lectiu que fa possible la idea, el desenvolupament i la culminació d'una producció cinematogràfica, un ampli mosaic de treballadors la labor dels quals és bàsica per al cinema. Professionals de totes les àrees que conformen un col·lectiu indivisible per al resultat final d'una pel·lícula", afegeix Ferrer.

El nou Premi Talent Llatí distingeix noms reconeguts, la llarga trajectòria dels quals ha demostrat aquest talent llatinoamericà que ha enriquit la cinematografia dels seus respectius països, juntament amb uns altres més joves, i lògicament amb menor recorregut fílmic, que no obstant això ja han començat a manifestar grans qualitats en la seva especialitat. Guionistes, directors de fotografia, compositors de bandes sonores, directors artístics, muntadors, productors, dissenyadors de vestuari, i tants altres oficis del cinema que junt amb realitzadors, actors i actrius, formen la columna vertebral d'una pel·lícula, d'aquest cinema llatinoamericà que es mostra any rere any a Lleida.

SÍLVIA MUNT, PREMI JORDI DAUDER 2018

Sílvia Munt (Barcelona, 1957) és actriu, directora de cine, de teatre i guionista. Després d’una extensa carrera com a actriu, on ha participat en més de cinquanta pel·lícules per les quals va obtenir, entre altres, el premi Goya pel seu paper a Alas de mariposa, l’any 2001 dona un gir a la seva trajectòria i es dedica principalment a la direcció tant de pel·lícules de ficció com de documentals i teatre. En aquesta etapa va obtenir el seu segon Goya com a directora per Lalia, el seu primer curt documental; el van seguir Gala (llargmetratge de ficció), que va obtenir el Premi Millor Òpera Prima, i Pretextos (llargmetratge de ficció), que va obtenir el premi a la Millor direcció en el Festival de Màlaga.

El seu darrer projecte documental és La granja del pas, una pel·lícula que parla de la capacitat de superació i solidaritat en una societat castigada per la crisi, el qual s’està distribuint actualment per França després d’haver obtingut nombrosos premis internacionals com el Primer Premi a la Seminci de Valladolid o el Primer Premi PriMed.

La seva darrera direcció de teatre ha estat El Preu, d’Arthur Miller, on ha obtingut un enorme èxit de crítica i públic.

També ha treballat com a realitzadora de TV movies on ha dirigit vuit pel·lícules, de les quals n’ha estat també autora dels guions. Actualment està muntant l’adaptació de Vida privada, de J. M. de Sagarra, mini sèrie de 2 capítols que ha dirigit per a televisió.

GERARDO SÁNCHEZ, PREMI ÁNGEL FERNÁNDEZ-SANTOS

Gerardo Sánchez (Madrid, 1960), interessat i fascinat des de nen per diverses circumstàncies vitals pel cinema, va estudiar ciències de la informació, branca d'imatge, acabant la carrera el 1982. Aquest mateix any va començar a treballar en el Mundial 82 de futbol com a mesclador de vídeo i des d'octubre d'aquell any començà a treballar també a Televisió Espanyola com a muntador de vídeo. Després d'un període d'excedència, on va fer treballs de post producció i muntatge de sèries de prestigi com Alquibla de Juan Goytisolo, tornà a incorporar-se a Televisió Espanyola per formar part de l'equip que va engegar el 1997 el Canal 24 hores.

Durant anys, va compaginar la feina al Canal 24 hores amb col·laboracions al programa de La 2 Días de cine, fins que l'any 2008 va passar a ser sotsdirector d'aquest espai especialitzat en cinematografia i des de l'1 de gener de 2009, n'és el director.

OSVALDO MONTES, PREMI TALENT LLATÍ

Osvaldo Montes (Buenos Aires, Argentina, 1952), va ser criat al seu país natal però amb vint anys es va instal·lar a París i va entrar a formar part del grup Los Calchakis, amb ells va realitzar gires per Europa i Canadà acompanyat d’artistes com Mercedes Sosa.

A la dècada dels vuitanta es muda a Canadà i a Montreal inicia la seva carrera com a compositor de música per a cine i TV i realitza diverses produccions per a la televisió canadenca. Als anys noranta compon diverses bandes sonores per a llargmetratges com El lado oscuro del corazón (1992), Cenizas del paraíso (1997), Tango feroz (1993) o Pequeños milagros (1997).

Composa la música de la sèrie de TV De poeta y de loco i Nueve lunas per les quals obté el premi Martín Fierro de la APTRA d’Argentina. D’aquesta època és també l’espectacle musical Cinematango, el qual ha estat presentat en llocs com el MOMA de Nova York i el festival Films du monde de Montreal.

Ben entrats els anys dos mil, escriu la música de films com Plata quemada (2000), Bolívar soy yo (2001), Ay Juancito (2004), Un lugar lejano (2007), Rehén de ilusiones (2010), Paisajes devorados (2011) i Omisión (2013).

Per a televisió realitza la música de Pura sangre (2006), Mi gitana (2012) i Alias el mexicano (2013-2014). Actualment resideix a Madrid i continua escrivint música per a cinema i televisió. Entre els seus últims treballs trobem Yo soy así, Tita de Buenos Aires (2017), pel·lícula dirigida per Teresa Costantini.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat