Notícies

Publicació del Monogràfic dels IX Premis Gaudí a La Vanguardia

monogràfic 2017

Aquest diumenge 22 de gener es publica amb La Vanguardia un suplement especial dedicat als IX Premis Gaudí.

[Consulteu-lo online aquí]

Tota la informació sobre les nominacions a la novena edició dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català. El monogràfic compta amb les col·laboracions del director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, el director i productor Albert Serra, president de la PAC i el secretari de l’associació de guionistes, GAC, Eduard Sola.

El diari La Vanguardia encartarà a l’edició “tot Catalunya” de diumenge 22 de gener 300.000 exemplars d’un suplement especial de 28 pàgines dedicat als nominats a les 22 categories dels IX Premis Gaudí. La publicació, que també es reparteix en una cinquantena de cinemes de tot Catalunya des d’avui divendres, 3.000 exemplars de paper setinat, serà el programa de mà que es lliurarà als convidats a la gala el proper diumenge 29 de gener a l’Auditori del Fòrum - CCIB.

La portada és una fotografia de David Ruano, fotògraf oficial dels Gaudí, del mestre de cerimònies d’aquesta edició, Bruno Oro sorgint d’entre les cendres amb un Gaudí a la mà. Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, obre el suplement celebrant l’impuls que ha suposat per la producció local la taxa a les operadores d’Internet. També destaca, però, la manca de distribució com un dels problemes més flagrants del sector. Per corregir-ho, l’ACC fa una aposta de territori i té el projecte d’expandir el Cicle Gaudí a trenta-tres poblacions, que formaran una xarxa estable de sales amb capacitat per arribar a 33.000 espectadors. A més, Passola fa una crida des de les pàgines del monogràfic a rodar en versió original catalana, igual que Wim Wenders esperonava als acadèmics europeus a la darrera cita de l’EFA a Wroclaw, celebrant la riquesa de la diversitat lingüística europea. Passola reclama més suport institucional per lluitar contra el gran dèficit de producció en la llengua del país.

El director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, glossa la figura de Josep Maria Pou, Premi Gaudí d’Honor – Miquel Porter 2017. D’ell en destaca un talent que “va molt més enllà del cinema” i assenyala que “en termes anglosaxons, figuraria amb tots els honors a la galeria dels grans secundaris de luxe però, aquí, tots sabem que és per decisió pròpia, per amor al teatre”.

El monogràfic compta amb les col·laboracions d’Albert Serra, director, productor i president de Productors Associats de Catalunya (PAC), “El cinema com a experiència”, on reivindica aquesta vivència individual i col·lectiva que encara no ha trobat substitut a l’era de les multipantalles, i d’Eduard Sola, guionista i secretari del GAC, en representació dels Guionistes Associats de Catalunya, “Guionistes de Corral”, que denuncia la precarietat econòmica al seu sector. Els noms dels 420 acadèmics i acadèmiques i les seves professions cinematogràfiques omplen una pàgina sencera i al costat trobem les fotografies dels Membres d’Honor 2017 i les nou dels Premis Gaudí d’Honor-Miquel Porter des que es va fundar l’Acadèmia.

Com en les quatre anteriors edicions, al suplement també s’anuncia la travessa organitzada entre La Vanguardia, l’Acadèmia i el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya, on es sortejaran 5 passis VIP dobles per anar al cinema durant el 2017 als 58 cinemes de Catalunya adscrits al Gremi, entre els encertants dels premiats amb els Gaudí en cinc categories: Millor pel·lícula, Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor direcció, Millor protagonista femenina i Millor protagonista masculí.

En les dues passades edicions del monogràfic es publicava un manifest en favor de l’alliberament del director de cinema ucraïnès Oleg Sentsov, detingut el maig de 2014, per participar als actes de la plaça Maidan contra l’annexió de Crimea a Rússia. Després d’esperar el judici durant més d’un any a Moscou, acusat de “crims de natura terrorista”, amb una petició de 23 anys de condemna, va ser jutjat i la sentència va ser de 20 anys de presó a Sibèria, malgrat la pressió internacional i els milers de cartes adreçades al president Putin promogudes per l’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA).

Oleg Sentsov viu en unes condicions molt dures en un camp de treball a la República Sakhà-Iacútia de Rússia, a 40 graus sota zero. Allunyat dels seus dos fills, Alina de 13, amant de la fotografia i Vladislav de 12 anys, a qui se li ha diagnosticat autisme. L’Acadèmia del Cinema Català s’afegeix a les reivindicacions de l’Acadèmia del Cinema Europeu (EFA), d’Amnistia Internacional i d’altres organismes internacionals en favor de l’alliberament d’Oleg Sentsov i demanant cartes manuscrites adreçades a l’Oleg perquè senti que no està sol, a l’adreça:

677004 Republic of Sakha (Yakutia), Yakutsk, Ochichenko st. #25.
FKU IK-1 FSIN of Russia in Republic of Sakha (Yakutia) Sentsov Oleg Gennadievich
* NOTA: "FKU IK-1 FSIN of Russia” significa Camp de Treball #1 gestionat pels Serveis
Penitenciaris Federals de la República Sakhà-Iacútia de Rússia.

També es recorda que la família agraeix qualsevol aportació per costejar les despeses jurídiques i la manutenció dels seus fills al compte obert per l’European Film Academy (EFA).

El monogràfic dels Premis Gaudí de La Vanguardia serveix també per donar visibilitat a les entitats que donen suport a l’Acadèmia i als Premis Gaudí, als patrocinadors, mitjans de comunicació, col·laboradors i marques que s’impliquen a través de convenis o d’intercanvis en espècies. Sense ells no seria possible realitzar la gala dels Premis Gaudí. Hi trobareu anuncis de les institucions que donen suport a l’Acadèmia (Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Fundació SGAE, Fundació AISGE, Egeda-Filmotech i el Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya), els mitjans de comunicació oficials (TV3-Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio, encarregats de la retransmissió de la gala i del programa catifa vermella, i La Vanguardia), el patrocinador oficial de l’Acadèmia del Cinema Català (Estrella Damm), la perruqueria oficial dels Gaudí (L’Oréal Professionnel), els maquilladors oficials (Cazcarra Image Group) i de col·laboradors i amics que contribueixen a fer més grans els Premis Gaudí i el monogràfic especial.

A la segona plana es fa palesa l’extensa i valuosíssima contribució de moltes més institucions i empreses: les associacions del sector Col·legi de directors de Catalunya, Guionistes Associats de Catalunya (GAC), Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics (ACCEC), Productors Associats de Catalunya (PAC), Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (PROA), Federació Catalana de Cineclubs (FCC), Drac Màgic i Associació d’Amics de Miquel Porter (AMPM); les institucions Filmoteca de Catalunya, Parc Audiovisual de Catalunya, Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol, Bande à Part, escola de cinema, Fundació Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Fundació Catalunya–La Pedrera; les empreses audiovisuals DDT Efectos Especiales, experts en efectes visuals físics i dissenyadors del trofeu dels Gaudí, Antaviana Films, empresa de postproducció, editors de l’espot i d’alguns dels vídeos de la gala, Livemedia, encarregats de la retransmissió en streaming de la lectura de nominats, BTV, media partner que ajuda en la difusió de l’espot, Deluxe, de postproducció, els Cinemes Texas i l’empresa elèctrica Endesa. Les institucions Institut Ramon Llull, Barcelona Turisme, Europa Creativa MEDIA i la 080 Barcelona Fashion, També fan una inestimable contribució als Premis el portal de cinema VOD Filmin, Avenir, tintoreria ecològica, bugaderia dels Gaudí, l’impremta Artyplan, impressor oficial dels Gaudí, Carnet Jove, per fer arribar el nostre cinema a les noves generacions, la revista El Cinèfil, que cobreix els Premis amb tot detall, el Taller Mibrosa, encarregats de materialitzar els trofeus, el Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotges i Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) i els dissenyadors de moda habituals de les catifes vermelles Tween i Menchén Tomàs. Per l’espot dels Gaudí va ser essencial la col·laboració de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, la productora Minoria Absoluta, la Col·lecció de cinema de Lluís Benejam, el tràveling de Muxart, el transport de Trans-Cinema, els generadors elèctrics mòbils Enelmo i l’empresa de materials cinematogràfics Movie Men, a més de l’empresa de materials cinematogràfics Ovide i Kinolux, proveïdors de materials d’il·luminació cinematogràfica.

Finalment, i igualment imprescindible, és l’aportació per a la gala que fan els aperitius Frit Ravich, els supermercats Bon Preu – Esclat, els artesans de torró i mel Alemany, els dolços Çukor, els sucs ecològics Green Shots, el cafè sobre rodes de The Milk & Coffee on Wheels, l’Avellana de Reus, la pastisseria de Farga, l’oli d’Oleum Flumen, els formatges de Cadí, les empanades de La Fábrica, les croquetes de Croqueta y Presumida, el pa de Pa de Pagès Català, Panàtics i Turris, les xocolates Valor, les coques de Ca l’Iglesias i La Rambla 31, els gelats de Rocambolesc, les pastes de la pastisseria Canal i els cafès i tes de màquina d’Ivsiberica.com. També la ginebra Ginraw i el licor d’herbes Jägermeister a més de les bodegues Jean Leon, Dos Déus Vermouth i el cava Gramona, el mobiliari singular de Kare, el suport de Cardellach, interiorisme i esdeveniments, les neveres Smeg, la moda de bany Basmar, un cotxe del Circ Raluy, els aparells de fotografia Fujifilm, els estudis fotogràfics KubeStudio, l’hotel dels Gaudí, Sercotel Ámister Art Hotel, BMW Barcelona Premium, vehicle oficial dels Premis Gaudí i Shôko, que acollirà la festa
postgala. Hi són Santa Mandra, coproductora de la gala, i TTE Projects, encarregats de la producció tècnica. Per segon any, el CCIB, Centre de Convencions Internacional de Barcelona, és la seu oficial dels Premis Gaudí.

Com queda reflectit al monogràfic, l’Acadèmia rep el suport fonamental del Departament de Cultura de la Generalitat-ICEC i forma part de la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), l’European Film Academy (EFA), el Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya i el Patronat del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Rep també la col·laboració del Fons social europeu de la Unió Europea.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat