This entry is not available in English.

Collaborations

Emma Vilarasau i Mar Coll: Premis Jordi Dauder 2014

 La quarta edició del Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya tindrà en aquesta ocasió dues guardonades: l'actriu Emma Vilarasau i la directora Mar Coll, que recolliran el premi durant la cerimònia d'inauguració del certamen el divendres 4 d'abril.

L'any 2011, la divuitena edició de la Mostra de Cinema Llatinoamericà inaugurava el Premi Jordi Dauder a la Creativitat en el Cinema Català, un guardó que porta el nom del desaparegut actor i fidel col·laborador del certamen des de la primera edició, que es va estrenar reconeixent l'actor Lluís Homar (2011), al director de cinema Agustí Villaronga (2012) i en la passada edició a l'actor Pere Arquillué i al director Pere Portabella (2013).

Emma Vilarasau

L'Emma Vilarasau (1959, Sant Cugat del Vallés) és una de les actrius catalanes que formen part de la gran família d'actors amb un lligam especial amb el públic creat arran de la popularització de les sèries de televisió dels anys 90. Els catalans l'estimen perquè amb el seu treball interpretatiu pulcre ha fet que ens creiem personatges com el de l'Eulàlia Montsonís,que va interpretar a la mítica sèrie de televisió Nissaga de Poder (1996, E. Rovira), en la que treballava colze a colze, sent més que germans a la ficció, amb el gran Jordi Dauder, o el seu darrer paper a la petita pantalla com la Teresa, la mare del Biel i la Isona, a Ventdelplà (2005-2010, Lluís Maria Güell). Tot i que es va fer popular per les sèries de televisió, on també ens ha fet riure com per exemple a Majoria absoluta (2002) l'Emma ja havia demostrat abans al teatre que la seva vocació coincidia amb el seu talent interpretatiu. De fet, la seva formació va ser a l'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i a l'escola de Philip Gaulier a París. A sobre d'un escenari és on millor s'hi troba, o això fa que pensar el fet que hagi interpretat més de 30 obres de teatre durant els més de 30 anys de carrera. La darrera, Barcelona, dirigida per Pere Riera, i que ha passat pel teatre Goya, el TNC i ha fet gira per tota Catalunya, li ha valgut el prestigiós premi Butaca com a Millor Actriu de Teatre del 2013. Tretze anys abans, aquests guardons li van reconèixer també el seu treball com actriu de cinema amb la pel·lícula de cinema Los sin nombre (Jaume Balagueró, 1999). Emma Vilarasau compta amb nombrosos reconeixements tant del públic com del seus col·legues de professió, així com premis internacionals com el que va rebre l'any passat al World Fest- Houston International Film Fest, a la millor actriu, per la seva darrera pel·lícula Desclassificats (Abel Folk i Joan Riedweg, 2012). És una actriu complerta, apassionada, que sap dir-ho tot amb una mirada. La Mostra vol reconèxier la seva trajectòria professional a una de les grans actrius de Catalunya que va entrar a casa nostra, a més a més, de la mà del personatge Mateu Montsonís, interpretat per Jordi Dauder.

 

Mar Coll

Mar Coll neix a Barcelona el 1981. Als 18 anys entra a l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) on es gradua en l'especialitat de direcció. Com a projecte final de carrera realitza el curtmetratge La última Polaroid (2004) sel·leccionat en múltiples festivals espanyols i internacionals i valedor de diversos premis, entre ells, el tercer premi del prestigiós certamen de televisió Versión Española. La seva vinculació amb l'ESCAC no es va aturar amb la finalització dels seus estudis i actualment hi exerceix de professora. Amb la seva primera pel·lícula, Tres dies amb la familia (2009), va recollir nombrosos guardons. Va obtenir el Goya a la Millor Direcció Novell i els Premis Gaudí a la Millor Pel·lícula, la Millor Direcció i a la Millor Actriu, per a Nausicaa Bonnín. Al Festival de Màlaga va rebre la Biznaga de Plata a la Millor Direcció, a la Millor Actriu (Nausicaa Bonnín) i al Millor Actor (Eduard Fernández). També va recollir la Navaja de Buñuel a la pel·lícula revelació de l'any. L'any 2013 estrenava la seva segona pel·lícula, Tots volem el millor per a ella, que la confirmava com un dels talents emergents de la cinematografia catalana, amb una especial habilitat en la direcció d'actors i una particular sensibilitat per teixir guions que exploren emocions íntimes però universals alhora. Tots volem el millor per a ella va ser estrenada al Festival de Valladolid, on va rebre el Premi a la Millor Actriu per a Nora Navas. Nominada en diverses categories als Premis Gaudí, va endur-se els guardons a la Millor Actriu (Nora Navas) i a la Millor Actriu Secundària (Clara Segura). Nora Navas també ha estat nominada en la categoria de Millor Actriu als Premis Goya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat