Esta información no está disponible en castellano.

Actualidad

Mor el director Vicente Aranda

vicente aranda

El prolífic i reconegut director barceloní ha mort als 88 anys, segons ha comunicat avui a través de Twitter l’Acadèmia de cinema espanyola.

Aranda, nascut l’any 1926 i de descendència aragonesa, va començar la seva carrera cinematogràfica als 35 anys amb la pel·lícula experimental Fata/Morgana (1966) protagonitzada per Teresa Gimpera, que va contribuir a enriquir el panorama de l’aleshores Escola de Barcelona, que comptava amb noms com Pere Portabella o Josep Maria Nunes, entre molts d’altres.

Les seves pel·lícules van tocar des del cinema de gènere –Las crueles (1969), La novia ensangrentada (1972)...– fins a l’històric –Carmen (2003), Tirante el Blanco (2006)...–, adaptant també a alguns dels autors més rellevants de la literatura hispanoamericana actual. D’entre ells, Antonio GalaLa pasión turca (1994)–, Manuel Vázquez MontalbánAsesinato en el Comité Central (1981)– o Juan MarséLa muchacha de las bragas de oro (1979), Canciones de amor en el Lolita’s Club (2007)–. No obstant, va ser per pel·lícules com Amantes, amb Victoria Abril premiada a la Berlinale de 1991 o Juana la Loca, amb Pilar López de Ayala recollint la Concha de Plata a San Sebastián l’any 2001, que el cineasta va aconseguir convergir l’èxit de públic amb el beneplàcit de la crítica en l’àmbit estatal i també internacional.

Guanyador del Premi Nacional de Cinematografia l’any 1988 i del Goya a Millor Director per Amantes, Aranda ens deixa una extensa i rica herència cinematogràfica que el corrobora com un dels cineastes més importants del setè art català i espanyol. Des de l’Acadèmia del Cinema Català, doncs, ens sumem al condol per la seva mort.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat