Notícies

Presència i reconeixement del cinema català al món

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò durant el mes de maig.

PRESÈNCIA

Curts catalans a Corea

El Busan International Short Film Festival (BISFF) va incloure en la seva programació una sessió de curtmetratges catalans. División azúl de Sergi Martí, El barco pirata de Fernando Trullols,  Ahora no puedo de Roser Aguilar, El crimen desorganizado de Stephan Hofmann, Elefante de Pablo Larcuen i Cargols! de Geoffrey Cowper es van projectar el 4 de maig a Corea del Sud, on hi va acudir Agustí Argelich, director del FILMETS, festival que va impulsar aquesta iniciativa en què també hi ha col·laborat l’ACC.

Bajarí a Hungria

El documental Bajarí d’Eva Vila, un retrat de la tradició flamenca, va formar part de la competició internacional de la 23ª edició del Mediawave, el festival de cinema i música que va tenir lloc a Hungria del 30 d’abril al 4 de maig.

La maleta mexicana a Nova York

La pel·lícula dirigida per Trisha Ziff, es va projectar el 3 de maig a Nova York, en el marc de la mostra Cineart Spain, que des de gener programa obres destacades del panorama cinematogràfic nacional.

El cinema català viatja a Alemanya

El Festival CineLatino de Tübingen que se celebra del 17 al 24 d’abril a Tubingen, Stuttgart i Freiburgh (Alemanya), va seleccionar cinc produccions catalanes: Animals de Marçal Forès, Una pistola en cada mano de Cesc Gay, Infancia Clandestina de Benajmin Avila, el llargmetratge experimental El brau blau de Daniel Villamediana (Eddie Saeta) i el documental Ensayo final para Utopia d’Andres Duque. 

La redempció dels peixos al MIFF de Milà

Jordi Torrent pel llargmetratge La redempció dels peixos, ha estat nominat a Millor direcció al MIFF, Milano Internacional Film Festival, que es va celebrar del 8 al 18 de maig. Lluís Soler i Miquel Quer protagonitzen el film. Samantha Silvestri, que també participa a la producció, es va endur el premi a la Millor actriu no-protagonista.

Els nens salvatges a Birmingham

La Universitat de Birmingham (Regne Unit) va acollir el 23 de maig la projecció de la cinta de Patricia Ferreira en el marc de la Basque, Catalan and Galician Cinema Season, que exhibeix pel·lícues recents i exitoses d’aquestes autonomies.

Mostra espanyola i catalana a Roma

La setmana del 9 al 15 de maig va tenir lloc a la capital italiana el sisè festival Cinemaspagna, en què es donen a conèixer obres de la vella i la nova història del cinema estatal. Blancaneu, De tu ventana a la mía, A Puerta fría i Infancia clandestina s’inclouen a la programació.

New Spanish Cinema a Seattle

El Seattle International Film Festival (SIFF) incorpora dins la seva programació entre el 16 de maig i el 9 de juny, un recull dels films contemporanis més representatius del cinema espanyol. Varis títols catalans figuren entre els escollits: Una pistola en cada mano de Cesc Gay, ¡Atraco! d’Eduard Cortés, La Plaga de Neus Ballús i Ayer no termina nunca d’Isabel Coixet. Consulteu totes les projeccions aquí

Nominats als VIII Jerry Goldsmith Awards 2013

  • Manel Gil-Inglada en la categoria de Millor música en promoció per The Truth Misunderstood
  • Marc Timón en la categoria de Millor música en llargmetratge per El pequeño mago 
  • Marc Vaillo a Millor música en curt d'acció real per Cuatro cuerdas
  • Dani Trujillo a Millor música en curt d'acció real per Mighty Boy
  • Ivan Capillas a Millor música en promoció per la música de la campanya electoral de les passades eleccions presidencials dels EEUU i a Millor lliure creació per El viatge de la vida

 

Ivan Capillas ha estat nominat també als prestigiosos Hollywood Music in Media Awards per la Banda Sonora de Súbete al tren escolar.

Adrià Guxens, estudiant de periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha entrat a la selecció oficial del festival de cinema Zotfest, que celebra la University of California Irvine, amb el curtmetratge documental Piano is my Forte

 

PREMIS

Josep M. Queraltó i Román Gubern, ambdós, Membres d’Honor de l’Acadèmia, han estat distingits amb les Creus de Sant Jordi que la Generalitat de Catalunya ha entregat aquesta primavera 2013.

El músic, director d’orquestra i Membre d’Honor de l’ACC, Jordi Savall ha rebut la insígnia de Chevalier de la Légion d’Honneur, que atorga el govern francès a totes aquelles personalitats que tenen una influència cabdal a França.

Hijo de Caín ha obtingut el Premi Asecan a la Millor opera prima, un dels premis paral·lels al Palmarès oficial del Festival de Màlaga, que es va celebrar del 20 al 27 d’abril en aquesta ciutat.

Després d’haver sigut premiat a l’IDFA d’Àmsterdam, al Festival de Boulder (Colorado) i al ZagrebDox de Croàcia, Món petit ha aconseguit un quart premi internacional: el Premi del Públic al Norwegian Dok Film Festival. A més, ha estat seleccionat al Festival de Shangai, que tindrà lloc del 15 al 23 de juny.

Otel·lo de Hammudi Al-Rahmoun Font guanya el Premi del Públic al Festival de Cinema d’Autor de Barcelona (D’A).

Albert Guinovart recull el Premi Max de teatre a la Millor composició musical per l’obra La vampira del Raval.

Ayer no termina nunca d’Isabel Coixet s’ha endut la Biznaga de plata a la millor pel·lícula al Festival de Màlaga, i ha guanyat tres altres premis: Millor Actriu per Candela Peña, Millor Fotografia i Millor Muntatge, ambdós, per Jordi Azategui.

El FIC-CAT 2013, que se celebrarà del 5 al 9 de juny, ha atorgat el Premi Honorífic d’enguany a Sergi López  com a reconeixement a la seva gran projecció internacional.

El curtmetratge You are a terrorist d’Antoni Solé ha guanyat la 16ª edició del festival Curt Ficcions, celebrat a Barcelona la primera setmana de maig.

A fora d’Albert Balasch, ha guanyat el festival de cinema d’animació Animasivo 2013, celebrat a Ciutat de Mèxic entre el 16 i el 18 de maig.

Julieta Serrano ha estat distingida amb el premi “Toda Una Vida” que atorga l’Unión de Actores.

L’empordanesa Isona Rigau guanya l’Oscar dels Student Academy Awards 2013, en la categoria de Millor Direcció Artística a la pel·lícula d’animació Miss Todd.

 

*Llegenda:

vermell: presència

verd: premis

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat