Notícies

Presència i reconeixement del Cinema Català durant el mes de setembre

presencia setembre 2

El cinema català continua el seu recorregut de festivals durant el mes de setembre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

PRESÈNCIA

Preestrena de La Mort de Louis XIV a París

5 de setembre

El llargmetratge La Mort de Lluís XIV, la nova pel·lícula d’Albert Serra, s’estrena al Centre George Pompidou de Paris amb la presència del director i dels actors Jean-Pierre Léaud, Patrick Assumçao, Irène Silvagni, Jean Henric, Bernard Belin, Lluís Serrat i Marc Susini. El film està produït per Andergraun Films i Capricci Films.

Projecció de Rastres de Sàndal a Londres

7 de setembre

L’Assemblea Nacional Catalana d’Anglaterra (ANC England) programa, dins dels actes que organitza al voltant de l’11 de setembre, una projecció única de Rastres de Sàndal (de Pontas Films) a Londres al Hackney Picturehouse. Aquesta projecció suposa l’estrena de la pel·lícula catalana a la capital anglesa.

7 pel·lícules catalanes al Festival de Toronto

Del 8 al 18 de setembre

Una de les pel·lícules més esperades de l’any, A Monster Calls (Un monstre ve a veure’m), de Juan Antonio Bayona, forma part de la selecció 2016 i se’n faran fins a 5 passis. Produït per Películas La Trini, A Montser Calls AIE, Apaches Entertainment i Telecinco Cinema, el film del director barceloní també es podrà veure a Sitges 2016, prèviament a l’estrena comercial.

Neruda, dirigida per Pablo Larraín i produïda per la catalana Setembro Cine juntament amb AZ Films, Fabula, Funny Balloons i Participant Media, també té una finestra al festival dintre de les Special Presentations.

I dos dels més respectats cineastes catalans, Albert Serra i Pere Portabella, compten amb dues pel·lícules programades cadascun. De Serra es projecten els dos últims treballs, La singularitat (2015) i La mort de Louis XIV (2016). De Portabella s’hi veurà el seu díptic documental Informe general (Informe general sobre algunas cuestiones de interés para una una proyección pública (1976), i Informe general II, el nou rapte d’Europa.

Política, manual de instrucciones, dirigit per Fernando León de Aranoa i produït per Mediapro i Reposado, forma part de la selecció documental, Tiff Docs, i completa la presència catalana al festival del país nord-americà.

Presència catalana al Festival Alcances de Cádiz

Del 10 al 17 de setembre

El curt Sin título rodat a Colòmbia sota la direcció de Julio Lamaña i Ricardo Perea i produït pel mateix Julio Lamaña competeix al festival gadità.

D’altra banda, el festival celebra, de l’11 al 16 de setembre, una retrospectiva del treball de Lluís Miñarro com a director i productor. El reconeixement tindrà continuïtat durant els mesos d’octubre i novembre a la Filmoteca de Catalunya. Les pel·lícules seleccionades pel festival són El Somni (2007), Blow Horn (2009), Familystrip (2009), Hollywood Talkies (2011) i La Jungla Interior (2013). Els curtmetratges que acompanyen aquestes projeccions són 101 (2012), Contemplation (2013) i Escudella (2015).

Rumba tres, de ida y vuelta, triomfa dins i fora de casa

El documental que repassa 55 anys de trajectòria del grup Rumba Tres participa en el 2n Festival Internacional de Cine de Guayaquil (Equador) i en el 28è Festival Internacional de Cinema de Girona, en la Secció D.O. Documentals. Per aquest motiu, el film es projecta el 30 de setembre als Cinemes Albèniz de Girona.

15 pel·lícules catalanes al Festival Internacional de Cinema de San Sebastián

Del 16 al 24 de setembre

A la Secció Oficial del Festival s’hi projecten quatre produccions catalanes: El hombre de las mil caras (Zeta Cinema, Atípica Films, Atresmedia Cine, Sacromonte Films) d’Alberto Rodríguez, que competeix per la Concha de Oro; la nova pel·lícula de J.A. Bayona, Un monstruo viene a verme (Películas La Trini, A Moster Calls, A.I.E, Apaches Entertainment, Telecinco Cinema), que està fora de competició; Vivir y otras ficciones (Shaktimetta Produccions) de Jo Sol a la secció Proyecciones especiales i Bigas x Bigas de Bigas Luna i Santiago Garrido (El Algarrobo Films).

Així mateix també hi participen Neruda (Setembro Cine, SLU, AZ Films, Fabula, Funny Ballons) de Pablo Larraín, que es pot veure a la secció Perlas, El fin de ETA de Justin Webster (Justin Webster Productions) a la secció Zinemira i Todo sobre el asado de Mariano Cohn i Gastón Duprat (Aleph Media, A Contracorriente) que està present a la secció Culinary Zinema: Cine y Gastronomía.

Pel que fa a les projeccions que organitza Televisión Española – TVE, trobem l’últim treball d’Isabel Coixet, Spain in a Day (Mediapro, RTVE) així com la pel·lícula Lasa y Zabala del director Pablo Malo (Parsimònia S.L., Abra Prod.), que formen part de la retrospectiva “The Act of Killing. Cine i violència global”.

D’altra banda, al Encuentro Internacional de Estudiantes de Cine s’hi projecta el curtmetratge Celebració (Universitat Pompeu Fabra) de Pau Cruanyes i Gerard Vidal.

María (y los demás), òpera prima de la directora catalana Nely Reguera, participa fora de competició en la categoria de Nous Directors.

Finalment, a la secció Made in Spain trobem un gran nombre de títols catalans: Callback de Carles Torras (Zabriskie Films), Zipi y Zape y la isla del capitán d’Oskar Santos (Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Kowalski Films, Mod Producciones), Palmeras en la nieve de Fernando González Molina (Nostromo Pictures, Atresmedia Cinea), Política, manual de instrucciones de Fernando León de Aranoa (Mediapro, Reposado Producciones Cinematográficas) i Toro de Kike Maíllo (Escándalo Films, Apaches Entertainment, Atresmedia Cine, Maestranza Films, Ran Entertainment, Telefónica Studios, Zircozine).

Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, seleccionada al Festival Internacional de Cine de Pyongyang (PIFF) de Corea del Nord

 Del 16 al 23 de setembre

La pel·lícula Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, de Javier Fesser, participa en el XV Festival Internacional de Cine de Pyongyang (PIFF), que a la capital de Corea del Nord. La pel·lícula és una producció de Zeta Cinema amb l'associació de Películas Pendelton i la col·laboració de TV3TVE, TVC, CANAL+ i ONO.

Set produccions catalanes al London Spanish Film Festival

Del 22 al 29 de setembre

El London Spanish Film Festival selecciona les següents produccions en competició: La Novia de Paula Ortiz (Get in the Picture Productions, S.L., Aragón Televisión, Cine Chromatix KG); A Perfect Day de Fernando León de Aranoa (Mediapro, Reposado Producciones Cinematográficas); i Lobos sucios de Simón Casal (Dream Team Concept, Agallas Films, Left Field Ventures).

També competeixen les pel·lícules seleccionades a la secció Catalan Window, amb el suport de l’Institut Ramon Llull: Ebre, del bressol a la batalla de Román Parrado (Setmàgic Audiovisual, Televisió de Catalunya, Enciende TV); i Les amigues de l’Àgata de L. Alabart, A. Cros, L. Rius, M. Verheyen (Universitat Pompeu Fabra, Lastor Media).

D’altra banda, fora de competició es projecten les produccions catalanes María Conversa de Lydia Zimmermann i Nadie quiere la noche d’Isabel Coixet (Neo Art Producciones, Mediapro, Ariane & Garoé, Noodles Production, One More Movie, L.D.A).

Font: Catalan Films & TV

Projecció de Rastres de Sàndal a Washington D.C

25 de setembre

La pel·lícula dirigida per Maria Ripoll i produïda per Pontas Films, que també compta amb la col·laboració de TV3 i TVE, es projecta a la capital dels Estats Units, al National Museum of Women in the Arts (Museu Nacional de les Dones en les Arts). La projecció compta amb una xerrada posterior on hi participa l'actriu protagonista de la pel·lícula, Aina Clotet, compartint la seva experiència com actriu en un sector dominat per homes. 

Projecció especial de la pel·lícula Ebre, del bressol a la batalla a Sevilla

29 de setembre

La pel·lícula per a telelvisió Ebre, del bressol a la batalla s'estrena a Sevilla. El film que està dirigit per Román Parrado, coproduït per Set Màgic Audiovisual (Catalunya) i Enciende TV (Andalusia) i compta amb la participació de TV3 i Canal Sur Televisión, es centra en explicar la vida de quatre joves que van lluitar en la batalla de l'Ebre, la més llarga i sanguinolenta de la Guerra Civil Espanyola. 

Projecció de dos curts catalans a Edimburgh

30 de setembre

Cinemaattic, la plataforma per la difusió del cinema espanyol i llatinoamericà a Escòcia, organitza Short Homage to Catalonia, on es projecten dos curtmetratges catalans guanyadors dels Premis Gaudí als millors curmetratges de l'any 2015 i 2016, El corredor (Caduco Films i Batian Films) que va guanyar en l'edició del 2015 i El adiós (Lastor Media) dirigit per Clara Roquet, guanyador del 2016.

 

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Talent català premiat al Festival de San Sebastiàn 

Del 16 al 24 de setembre

L’actor català Eduard Fernández s’emporta la Concha de Plata al millor actor per la interpretació de l’ex agent secret del govern espanyol Francisco Paesa en la pel·lícula El hombre de las mil caras, dirigida per Albert Rodríguez i produïda per Zeta Cinema, Atresmedia Cine, Atípica Films, Sacromonte Films i Telefónica Studios.

És la primera vegada que Eduard Fernández treballa amb el director Albert Rodríguez, que també ha comptat amb actors com Jose Coronado, Marta Etura i Carlos Santos entre el repartiment del seu últim film.

El protagonisme català al Festival de San Sebastián no s’acaba aquí, perquè la mateixa El hombre de las mil caras s’ha emportat el Premi Feroz Zinemaldia i el nou film de J.A. Bayona, A Monster Calls, reben una Menció especial Premi SIGNIS.

Nominació del documental Gabo als 2016 International Emmy Awards  

26 de setembre

El documental sobre Gabriel Garcia Márquez, Gabo (Justin Weber Productions, Discovery Networks Latin America i Caracol Television) del director Justin Weber, ha estat nominat pels premis que es donaran el proper 21 de novembre a Nova York.

"Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo", seleccionada al Festival Internacional de Cine de Pyongyang (PIFF) de Corea del Nord

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat