• L’Acadèmia del Cinema Català recupera la memòria del cinema quinqui, icona de les perifèries urbanes durant la Transició

    L’Acadèmia del Cinema Català recupera la memòria del cinema quinqui, icona de les perifèries urbanes durant la Transició

    Un itinerari virtual per les seves localitzacions emblemàtiques i un acte a L'Hospitalet de Llobregat reivindicaran el gènere el 28 de febrer Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3

festa destiu 2016

Pràcticament tot està a punt per a la celebració de l’edició d’enguany de la Festa d’Estiu, que congrega als professionals del sector.

La VIII Festa d’Estiu del Cinema Català es celebrarà enguany a finals de juny –dijous 30– en un nou i magnífic entorn. Com és habitual en aquesta Festa, des de l’Acadèmia es realitza una intensa recerca de l’espai idoni, que conjugui les condicions necessàries i un paisatge bell, agradable, on passar la vetllada vingui de gust. Així, la Festa d’Estiu ha passat pel Palau de Pedralbes, el Museu d’Història de Barcelona, els Jardins del Palau Robert, l’Antiga Fàbrica Damm i el Boo Restaurant. Escenaris peculiars, de pel·lícula, acollidors i atractius per celebrar-hi la festa i reunir als acadèmics. Enguany, l'escenari de la VIII Festa d’Estiu del Cinema Català 2016 està situat a la Plaça dels Somnis del Parc d’Atraccions del Tibidabo a la Serra de Collserola. A 500 metres per sobre del nivell del mar, ofereix unes vistes inoblidables de la ciutat en tota la seva amplitud, un mirador d’encanteri per observar el capvespre i com es tenyeix el cel de colors. Els convidats podran passejar pel Camí del cel, pujar a atraccions tan emblemàtiques com La Talaia, L'Avió o el Carrousel, entre d'altres, i gaudir del capvespre des del segon parc d’atraccions més antic del món, amb les millors vistes de la ciutat de Barcelona.

En aquest esdeveniment es reuniran de nou bona part dels professionals de cinema català per a celebrar i homenatjar les produccions i èxits que el setè art del país ha aconseguit durant l’any, a nivell nacional i internacional. És precisament per això que l’Acadèmia del Cinema Català organitza la festa, que considerem lúdica a la par que imprescindible, en aquesta setena edició, per a la convergència del sector, que gràcies a trobades com aquesta propícia sinèrgies sens dubte vitals pel cinema català.

Objectius

La Festa d’Estiu del Cinema Català reuneix a acadèmics, professionals del sector, representants institucionals, personalitats destacades de la vida pública i social catalana i uns mitjans de comunicació que, cada any més, es fan ressò no tan sols de l’acte en sí sinó també del que se’n deriva, que és justament la difusió, impuls i aproximació a la gent del cinema amb segell català. Així, a banda de l’encontre, tan important com positiu pel que representa de possibilitat de networking, l’Acadèmia proposa durant el transcurs de la vetllada diversos reconeixements.

El cinema que ve

Per una banda, s’anuncien totes les pel·lícules catalanes –llargmetratges de ficció, llargmetratges documentals i pel·lícules per a televisió– que tenen previst estrenar-se durant els mesos següents, quelcom que facilita dilucidar el panorama del sector a curt termini alhora que il·lustra l’heterogènia i capacitat d’aquest. A la Festa d’Estiu d’enguany podrem anunciar l’estrena de fins a 56 pel·lícules de cara als mesos vinents.

Es tracta de:

  • 19 llargmetratges documentals
  • 34 llargmetratges de ficció
  • 3 pel·lícules per a televisió

 

Això suposa un descens important respecte l’any passat (n’eren 71), tanmateix 28 de les pel·lícules que a l’edició anterior es van anunciar no s’han arribat a estrenar fins ara, i algunes ho faran properament. Només 11 de les 56 pel·lícules previstes d’estrenar-se tenen una dona com a directora.

A més de les pel·lícules premiades i les properes estrenes de cinema català, l’Acadèmia vol tenir un reconeixement, també, pel cinema català que durant la primera meitat de 2016 ha passat per les cartelleres comercials del país. Com les que s’estrenaran, aquests films són susceptibles de convertir-se en nominats i fins i tot guanyadors dels IX Premis Gaudí, pel què l’ACC no vol deixar d’aplaudir-los. Aquestes dades, per altra banda, són molt útils a l’hora de fer un balanç de la salut del cinema català durant aquest període. Així, s’han estrenat de gener a juny de 2016 un total de 25 pel·lícules catalanes: 9 pel·lícules documentals, 1 pel·lícula per a televisió i 14 pel·lícules de ficció. Pel que fa a la llengua, 9 són en català, 13 en castellà i 5 en anglès. S’ha de tenir en compte que en algun cas s’empra més d’una llengua. Respecte a xifres de gènere, només 3 d’aquests 25 llargmetratges han estat dirigits per dones: Les amigues de l’Àgata, Rumbos i Tots els camins de Déu.

Reconeixement internacional

Per altra banda, es ret homenatge a tots els llargmetratges catalans que des del juny de l’any anterior fins al maig del present (en aquest cas juny 2015 a juny 2016) han rebut distincions o guardons fora de Catalunya, posant així de relleu el ressò i bona acollida internacional del nostre cinema. Aquest any són un total de 50 produccions (2 més que l’any anterior) i 162 premis, (39 més que fa un any).

La producció més premiada d’enguany ha estat Truman, guanyadora de 6 PremisGaudí –entre ells el de Millor pel·lícula en llengua no catalana, que s’ha endut 18 premis. La segueixenTecho y comida i La Novia, amb 16 premis cada una. Sonata per a violoncel s’ha endut 8 premis, mentre que El camí més llarg per tornar a casa, la guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula i del Premi Pepón Coromina 2015, ha obtingut 6 guardons internacionals.

Pel que fa als documentals, el més guardonat ha estat Dead Slow Ahead, amb 9 guardons internacionals. També en aquest format, Panaroma s’ha endut 8 premis, i El gran vuelo ha obtingut 6 guardons.

Premi Pepón Coromina

Per últim, cal destacar l’entrega de la quarta edició del Premi Pepón Coromina, un reconeixement que s’atorga a professionals o iniciatives audiovisuals que, com el productor que dóna nom al premi, suposin una innovació al sector. Guardó que arriba a la quarta edició reconeixent l’acció audiovisual més innovadora, creativa i arriscada que es produeix en l’àmbit del cinema català. Bigas Luna, Hammudi Al-Rahmoun Font i El camí més llarg per tornar a casa han estat els anteriors guanyadors.

Aquest any, el premi compta amb un jurat immillorable, compost per l’autor i director teatral Sergi Belbel; la productora Teresa Enrich; la docent i gestora cultural Ingrid Guardiola; el director i guionista Sergi Pérez (director del film guanyador de l’anterior edició –El camí més llarg per tornar a casa–), i la guionista Marta Molins, presidenta honorífica del Jurat.

Aquest any l'encarregada de la creació del guardó ha estat l'artista multidisciplinària Francesca Llopis

Dossier de premsa Festa d'Estiu del Cinema Català 2016

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat