• l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    l'Acadèmia del Cinema Català obre les inscripcions del XI Premi Pepón Coromina

    Inscripcions obertes fins el 6 de maig a les 15:00h! Llegir més
  • Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    Creatura, 20.000 especies de abejas i Saben aquell coronen el palmarès dels Premis Gaudí 2024

    1.400 assistents han viscut la setzena edició dels Premis Gaudí al CCIB-Centre de Convencions Internacional de Barcelona Llegir més
  • Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

    L’Acadèmia reconeix per primer cop amb aquest premi una cineasta pionera, clau en el relleu del cinema espanyol en els anys noranta Llegir més
  • 1
  • 2
  • 3

El gran actor José Sacristán i el cineasta argentí Daniel Burman recolliran el premi durant la cerimònia d'inauguració del certamen el divendres 4 d'abril a les 21:00h a la Llotja (Av. Tortosa, 6-8 - Lleida)

 José Sacristán

José Sacristán (Chinchón, 1937) és un actor que encaixa cada interpretació amb gran credibilitat, sincera, que genera una complicitat absoluta i gran estima entre públic i actor. Ara, per a molts, José Sacristán és Emilio, el cap de les dependentes de les galeries Velvet i oncle d'Ana, sèrie que emet amb èxit Antena 3, però la seva carrera de més de 40 anys el converteix en un dels actors espanyols veterans més prolífics i que ha pogut demostrar el seu gran talent en teatre, cinema i televisió. Als seus 76 anys viu una de les etapes més fèrtils de la seva carrera, que va començar el 1960 al Teatro Infanta Isabel de Madrid, on va arribar perseguint la seva vocació d'actor després d'abandonar el seu treball de mecànic.

El debut al cinema va ser amb La familia y uno más, després de la qual van venir comèdies atrevides. En aquella època,  compartia el títol honorífic de ser un dels actors més taquillers del cinema espanyol en els 70 al costat d'Alfredo Landa o José Luis López Vázquez. Es va revelar com un excel·lent actor dramàtic a Un hombre llamado Flor de Otoño, de Pedro Olea, interpretació per la qual es va endur la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià de 1978, el mateix certamen que el va premiar l'any 2012 per una de les seves últimes pel·lícules, El muerto y ser feliz de Javier Rebollo. Aquest mateix film li va valer un Premi Gaudí al millor protagonista masculí i el Goya 2013, a la millor interpretació masculina.

Amb més d'un centenar de pel·lícules a l'esquena, destaca a més com a director i també està estretament vinculat al teatre, amb treballs com els musicals El hombre de La Mancha i My Fair Lady, en els quals va compartir protagonisme amb Paloma San Basilio, demostrant un cop més la seva versatilitat interpretativa.

La seva qualitat professional ja ha estat reconeguda en diverses ocasions com el 2010, quan va ser nomenat Arcipreste del Año en el Festival Medieval de Hita o el 2011, quan l'Associació de Cronistes Cinematogràfics de l'Argentina li va lliurar el Premi Cóndor de Plata a la trajectòria, el màxim guardó del cinema a Argentina.

 

Daniel Burman

Director, productor i guionista cinematogràfic. És membre fundador de l'Acadèmia de Cinema i Arts Audiovisuals de l'Argentina. Considerat un dels cineastes argentins en actiu més importants i amb gran èxit tant al seu país com a l'exterior, les seves últimes pel·lícules han estat un veritable èxit de taquilla, superant els 400.000 espectadors. Ha dirigit 10 llargmetratges i com a productor, compta amb més de quinze pel·lícules en el seu haver. Burman exposa en cada llargmetratge sistemàticament el tacte i la sofisticació necessaris per explorar temes existencials amb autenticitat, adoptant sempre un to a la vegada lleuger i profund.

Ha estat guardonat amb l'Ós de Plata al Festival de Berlín; Grand Prix de Públic a Biarritz; Premi Fipresci a Valladolid; Premi Coral a l'Havana; Premi del Públic, Pel·lícula Iberoamericana i SIGNIS, a Mar del Plata. En reconeixement a la seva visió humanitària, va ser guardonat amb el Premi Robert Bresson al Festival de Venècia, un honor que comparteix juntament amb Wim Wenders, Alexander Sokurov i Manoel Oliveira. A aquests premis cal sumar-hi, entre d'altres, els dos premis a la millor pel·lícula aconseguits en la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya. És l'únic director que en aquests vint anys de certamen ha pogut alçar-se amb el premi més important de la Mostra en dues ocasions, primer va ser amb Esperando el Mesías (2001) i anys més tard amb El abrazo partido (2004), amb la qual també es faria creditor del premi al millor director. Al gener de 2014 va estrenar El misterio de la felicidad, protagonitzada per Guillermo Francella la cara més coneguda del cinema i la televisió a Argentina i Inés Estévez que torna a l'actuació després de 7 anys, que va marcar un nou èxit de taquilla superant els 500.000 espectadors (la pel·lícula continua en cartell).

 

Les entrades per assistir a la inauguració de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya es poden recollir de manera gratuïta i fins a exhaurir existències, a partir de dimarts 25 de març i fins el dimecres 2 d'abril al Centre Llatinoamericà de Lleida (horari: 10h a 14h. Rambla de Ferran, 40, 1er) i a la Regidoria de Cultura (horari 10h a 14h. Av. Blondel, 64).

Per a més informació consulteu el web de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de de Catalunya.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat