Skip to main content

El Servei d'atenció als abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques ha realitzat 21 acompanyaments a víctimes i testimonis en els seus dos anys en funcionament

Els abusos de poder, l’assetjament sexual, la violència masclista digital i les agressions sexuals són els tipus de violència exercits amb més freqüència en el sector

El Servei d’atenció als abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques compleix dos anys en funcionament amb un balanç de vint-i-un acompanyaments. La iniciativa, en marxa des del maig del 2022 i pionera a l’Estat, s’emmarca en un pla d’actuació integral de l’Acadèmia del Cinema Català contra les violències masclistes i compta amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona i del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. “En el seu segon any de vida, el Servei d’atenció mostra unes dades que ens fan ser optimistes perquè evidencien una major rapidesa de detecció, i aquesta és la clau per a una prevenció en l’entorn on ha succeït la situació i per a una immediata reparació de la víctima. Aquest canvi en els ritmes ve acompanyat sens dubte per un canvi de paradigma on la víctima ja no és només la persona agredida, sinó que tota la societat se sent interpel·lada”, conclou Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia. 

Observatori de les violències masclistes en el sector

Fruit de la seva actuació, el servei també esdevé un observatori de les violències masclistes, recopilant dades anonimitzades i tendències, i compartint-les anualment per tal de contribuir a la conscienciació social, les polítiques públiques i la millora del mateix servei. Les variables recollides permeten comptabilitzar qui realitza la consulta (víctima, testimoni o agressor), quina tipologia de violència es denuncia, quan ha tingut lloc l’agressió i què han decidit fer les víctimes. 

Garantint en tot el procés la confidencialitat de les dades i preservant la intimitat de les persones usuàries, així com la independència de l’Acadèmia en la seva actuació, dues especialistes en violències masclistes (la psicòloga Aina Troncoso i l’advocada penalista i criminòloga Carla Vall), han realitzat vint-i-un acompanyaments, incloent-hi disset víctimes, quatre testimonis i un agressor. Han proporcionat assessorament jurídic i psicològic i han derivat els casos que així ho han requerit a altres serveis, recursos i punts d’atenció existents. “Cada cop més les persones que ens contacten fan ús de l’assessorament jurídic i de l’acompanyament psicològic”, explica Aina Troncoso, que confirma la utilitat del servei “perquè les persones usuàries puguin prendre decisions a nivell judicial i també perquè puguin accedir als serveis corresponents de la xarxa d’atenció”.

Durant el 2022, un 60% de les consultes procedien de testimonis propers als casos i no de les mateixes víctimes, un percentatge que es va reduir entre 2023 i l’inici del 2024. Les responsables del servei han detectat un progressiu augment de contactes directes per part de les mateixes víctimes. 

Una altra tendència observada en aquest període fa referència a la temporalitat dels fets: durant el 2022, el 60% de les consultes tenien a veure amb situacions presents o recents, en contraposició a un 40% que tenien a veure amb situacions viscudes en el passat, constatant la necessitat de posar paraules a vivències que no havien pogut ser expressades o recollides anteriorment. Progressivament, aquests percentatges s’han invertit i la temporalitat dels fets s’ha escurçat, perquè les persones usuàries del Servei s’han adreçat a les seves professionals per explicar situacions que acabaven de patir. Aquesta tendència confirma que ha millorat la detecció dels casos i que el servei ha esdevingut, per a les víctimes i testimonis, un canal de referència on buscar resposta de manera directa o immediata a les situacions viscudes.

Pel que afecta al tipus de violència atesa en aquests acompanyaments, es constata que el component sexual és present en un 70% dels casos recollits el 2022, un 40% el 2023 i un 50% en els primers mesos del 2024. Els abusos de poder, l’assetjament sexual, la violència masclista digital i les agressions sexuals, que sumen tres casos, són, per aquest ordre, les més freqüents. El context laboral ha estat el més facilitador d’aquestes situacions, seguit del context educatiu i de contextos extra-laborals.

Durant 2023, quatre dels casos atesos van afirmar tenir intenció ferma d’interposar una denúncia després d'utilitzar l'assessorament jurídic del servei, o a través d'altres canals, i tres d'aquests casos han estat en seguiment també durant el procés de la denúncia. La xifra suposa un increment respecte al 2022, ja que només consta que una de les víctimes presentés una denúncia.

Difusió del servei en l’àmbit educatiu i professional

La difusió pública del funcionament i actuació del Servei d’atenció, concebut com a part essencial del mateix, ha implicat l’àmbit educatiu, a través de vint xerrades a escoles i universitats del sector audiovisual de Catalunya davant d’un miler d’alumnes, i l’àmbit professional, a través dels principals festivals de cinema i esdeveniments d’indústria, tals com Catalunya Film Festivals, D’A Barcelona Film Festival, L’Alternativa, DocsBarcelona i el Festival de Sitges (així com els festivals de San Sebastián i Málaga). Gràcies als acords de difusió del servei i les sinergies amb altres entitats, l’experiència pionera de l’Acadèmia serveix de model per a diverses entitats professionals, com l’AADPC. Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, l’Acadèmia de Cinema Valencià, CIMA, el Ministeri de Cultura d'Espanya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya o l’Observatori Noctambul@s. 

Pla d’actuació integral contra les violències masclistes

Amb el seu Pla d’actuació integral contra les violències masclistes, l’Acadèmia del Cinema Català ofereix suport a les víctimes i elabora d’eines i metodologies de prevenció, detecció, abordatge i reparació. En el marc d’aquesta línia d’actuació, prioritària per la junta de la institució, també s’inclou el Protocol guia específic per a la prevenció de les violències masclistes i lgtbifòbiques al sector audiovisual, iniciativa recentment presentada en col·laboració amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya; el Codi de conducta dels Premis Gaudí, incorporat a les bases des del 2023; l’impuls a la figura de coordinació d’intimitat en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques, un perfil professional amb formació homologada, entre altres iniciatives.