Història del cinema
El Salón Condal, situat al carrer dels Pirineus de Ripoll, xamfrà amb el carrer de Berenguer el Vell, l’edifica Esteve Cruells Darnius en un solar de la seva propietat. El projecte del local és encarregat a l’arquitecte Antoni Coll Fort. El Ple de l'Ajuntament, reunit el 14 de febrer de 1917, informa de l'interès de Cruells per construir el cine.
El cinema obre les portes el 22 juliol de 1917. El setmanari local Delit, del dia 26, en publica la crònica. Un altre periòdic, el Ripollès, del 28 de juliol, també recull la notícia. Esteve Cruells mor a Barcelona el març de 1922. El seu fill, Antoni Cruells, reforma l’edifici a mitjan 1924, cosa que suposa canviar-ne la fesomia interior. El local passa a tenir un aforament de 270 butaques a platea, 150 places de llotja, 75 cadires a l’amfiteatre del primer pis, 75 seients fixes i 175 seients de general. Antoni Cruells, a més, també gestionava la programació de teatre del Casino, un altre local del poble.
El Condal programa, principalment, sessions de cinema, però també acull representacions de teatre, sessions de ball, conferències i mítings polítics. Algunes de les persones que exploten la sala al llarg dels anys són Josep Vila i Vicenç Salvatella. Ramon Soldevila Gironella, industrial veí de Barcelona, el gestiona amb anterioritat a l’inici de la Guerra. Amb motiu del conflicte bèl·lic, el local és incautat i gestionada la programació des del Comitè Econòmic d’Espectacles Públics.
L’any 1940 el compra Antoni Camprubí i Casals i després de gestionar-lo un temps el ven al seu fill, Antoni Camprubí i Condominas que l’explota en solitari fins el 1965. Ell mateix constitueix la societat d’espectacles CAVICA, acrònim format per les inicials del primer cognom de tres socis: Camprubí, Miquel Viñas Bernadas Gaspanet i Vicenç Calabuig. El 1977 Camprubí es desvincula de la societat.
L’any 1990, l’Ajuntament de Ripoll compra el local que en aquells moments era propietat de Miquel Viñas Bernadas i Vicenç Calabuig Guillén. Un cop fetes unes importants reformes, el 28 d’abril de 1995 reobre amb el nom de Teatre Cinema Comtal amb una programació estable de cinema i teatre i la dinamització de l’equipament al servei de la comunitat, entitats i associacions de Ripoll i tota la comarca.
L'actualitat
Des de l’1 de gener de 1998 fins avui en dia, l’empresa Circuit Urgellenc S.A., fundada el 1963 a Penelles (Lleida) per Joan Aumedes i Ramon Vilaltella, s’encarrega de la programació comercial de cinema i l’Ajuntament de Ripoll de la programació de teatre, música i dansa així com de la dinamització de l’equipament cultural al servei del municipi i de la comarca.
Entitats de llarga trajectòria com el Cineclub Aric, els grups de teatre Agrupació Teatral Marià Font i Taller de teatre La Teranyina, la Comissió de Pastorets, les escoles de Ripoll, escoles de dansa, o la Fundació MAP, entre d’altres, han desenvolupat part de les seves activitats a l’equipament per apropar la cultura als vilatans i eixamplar el teixit associatiu del municipi.
El Comtal ofereix programació continuada i s’han fet diverses reformes tècniques per adaptar-lo a les necessitats de cada moment. Destaca l’adquisició el 2010 d’un projector digital.
En l’actualitat, el cinema obre de dissabte a dilluns i ofereix estrenes, cinema infantil i films de cineclub. També participa en el Cicle Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català.
Recentment, de resultes dels nefastos efectes de la pandèmia de la Covid-19, el Comtal ha participat en una campanya empresa pel Circuit Urgellenc amb un objectiu claríssim: salvar els cines de poble. Per fer-ho van proposar al públic adquirir de manera anticipada abonaments per usar quan les sales recuperessin l'activitat.