Notícies

L’Ajuntament de Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a Josep Maixenchs Agustí, membre d’Honor de l’Acadèmia

L’acte té lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el dijous 18 de desembre a les 19:30h.

El plenari del Consell Municipal ha acordat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al cineasta i pedagog Josep Maixenchs Agustí com a impulsor de l’Escola de Cinema d’Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), de la qual n’és fundador, que amb una trajectòria de 20 anys ha esdevingut un referent en el món del cinema. Jaume Ciurana, conseller i cinquè tinent d’alcalde, deia així “Bona part dels directors de cinema amb més projecció a Catalunya i arreu com Mar Coll, Juan Antonio Bayona o Kike Maíllo han sortit de l’ESCAC”.

A Maixenchs també se li reconeix la seva important contribució a la formació de les darreres i actuals generacions de professionals de l’audiovisual, que han situat Barcelona internacionalment amb les seves guardonades produccions. Maixenchs defensa “un cinema on l’estètica, la sensibilitat i la naturalitat juguen un gran protagonisme” afirmava Ciurana.

Josep Maixenchs i Agustí (Terrassa, 18 de novembre de 1943) sempre ha mantingut una vida vinculada al món de l’educació i la cinematografia. Tot i que va decidir ordenar-se sacerdot als anys seixanta, va dirigir la seva vocació cap a la docència a través de l’Escola Pia, on va projectar en els alumnes la seva passió per al cinema.

Ha estat professor de Literatura, Filosofia i Tallers d’Imatge a Barcelona, a l’Escola Pia de Mataró i a Sitges. L’any 1982 va assumir el càrrec de gerent del Festival Internacional de Teatre de Sitges, any en què va crear i dirigir el Centre Calassanç de Formació Professional. En aquest període, també va desenvolupar altres tasques, com ara la realització de seminaris Cómo ver un film a diferents ciutats catalanes; els cursos d’Educació a la Imatge Fílmica per a docents, o la secretaria del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. L’any 1987, d’acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va introduir els estudis d’Imatge i So al Centre Calassanç. Entre el 1989 i 1994, Maixenchs va ser productor executiu de curtmetratges per a la productora APT.

Josep Maixenchs va impulsar la constitució de la Fundació Privada ESCAC l’any 1993 i, l’any següent, per encàrrec d’aquesta, va crear l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), de la qual n’és el seu director des de l’inici fins a l’actualitat. Al llarg de la seva trajectòria en aquesta escola, Maixenchs ha rebut diverses distincions, com ara el Premi Homenots (2002), el Premi González-Sinde de l’Academia a las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (2005) o el Premi Maria Honorífica al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, a Sitges (2010). El 2011 va ser nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català. 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat