Josep Maixenchs, Membre d'Honor de l'ACC, i l'acadèmic Hermann Bonnín, Premis Nacionals de Cultura 2013
Els Premis volen subratllar la innovació, excel·lència i continuïtat dels guardonats, en la conjuntura actual de crisi.
Josefina Castellví, Agustí Fernández, Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Elsa Peretti, Josep Ramoneda, Francesc Torres Monsó, i el Centre de Lectura de Reus són els altres vuit Premis Nacionals de Cultura d’aquest any.
El productor Josep Maixenchs, director de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), i l’actor i director de teatre Hermann Bonnín, fundador del Brossa Espai Escènic de Barcelona (Actualment, La Seca-Espai Brossa), han sigut dos dels deu Premis Nacionals de Cultura d’enguany, atorgats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).
Aquest 2013, els premis han volgut destacar la innovació, la continuïtat i l’excel·lència en un moment de crisi que fomenta incerteses a la vegada que incentiva l’oportunitat de les sinèrgies. Els Premis Nacionals de Cultura 2013 reivindiquen la creativitat com a veritable símbol d’un país amb un dinamisme cultural que és part constitutiva de la seva personalitat històrica. Cultura i societat civil són, per a Catalunya, un eix de passat, present i futur.
D’acord amb la reformulació del Decret que regulava els premis, el CoNCA inicia una nova etapa que integra les diverses categories en una sola nominació de Premi Nacional de Cultura, des d’un criteri interdisciplinari, de connexió entre humanitats i ciència, de ponts generacionals i d’un angle de visió tan ample i plural com ho és la societat catalana.
El Plenari del CoNCA, constituït en Jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2013, ha decidit atorgar deu premis, el màxim que permet el nou marc legal, amb una dotació de 15.000 €. L’acte de concessió tindrà lloc el 8 d’octubre i serà presidit pel Molt Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya.
Josep Maixenchs (Terrassa, 1943)
Per la rellevància de la tasca educativa al capdavant de la Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, coneguda com ESCAC i que, des dels inicis al 1993, ha format el talent de noves generacions de professionals d’alt nivell pel que fa la creació i la tècnica de l’audiovisual que configuren l’excel·lència de la indústria audiovisual catalana.
Hermann Bonnín (Barcelona, 1935)
Per la seva trajectòria innovadora en el món del teatre català des de l’Institut del Teatre (1971-1981) i el Centre Dramàtic de la Generalitat (1982-1988). A la vegada és significativa la fundació posterior del Brossa Espai Escènic de Barcelona i l’impuls de La Seca-Espai Brossa, des de l’any 2010, com a fàbrica de creació i representació de les arts escèniques contemporànies, amb la tenaç voluntat d’unir cultura popular i avantguarda.