Skip to main content

Presència i reconeixement del cinema català

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, aquest setembre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

Cinema català al Festival de Montreal

Del 22 d'agost al 2 de setembre 8 produccions catalanes han participat a la secció oficial del Festival des Films du Monde de MontrealSomos Gente Honrada, d'Alejandro Marzoa (El Terrat i Vaca Films) i La distancia más larga de Claudia Pinto i coproduïda amb Veneçuela (Castro Producciones i Sin Rodeo Films), Fill de Caín de Jesús Monllao (Life & Pictures, Fosca Films, Televisió de Catalunya, Salto de Eje PC), Sola contigo d'Alberto Lecchi i coproduïda amb Argentina (Aguirre Films i Moonlight Cinema) i Fènix 11*23 de Joel Joan i Sergi Lara (Arriska Films i Benecé Produccions). També han competit els curtmetratges You are a terrorist d'Antoni Solé (Sole Goldstern Media S.A) i Aniversari de la cineasta menorquina Anna Petrus. 

Pel que fa al documental, ha estat seleccionat Bajarí d'Eva Vila (Lastor Media, Cromosoma).

 

Mostra de Cinema de Venècia

70 directors vinculats a la Mostra han participat a l'aniversari de la 70a edició del festival contribuint amb una peça al projecte Venezia 70 - Future Reloaded . Entre ells  trobem als cineastes catalans Isabel Coixet i Lluís Galter.  

D'altra banda, Manel Raga ha presentat el seu curtmetratge La gallina a la secció Orizzonti , i el director català Javier Ruiz ha presentat la seva darrera pel·lícula Tres bodas de mas a la cloenda de Venise Days.


Avvantura Festival. FilmForum Zadar 

Del 24 al 30 d'agost. La jungla interior, dirigida per Juan Barrero i produïda per Eddie Saeta va participa a la competició oficial del festival.

 

Festival Internacional de Cinema de Toronto

Del 5 i el 10 de setembre. El Festival de Toronto s'han pogut veure 5 produccions catalanes: Ignasi M de Ventura Pons (Els Films de la Rambla) per competir en la secció TIFF DOCS. A la secció de cinema infantil Zipi i Zape i el Club de la canica, dirigida per Oskar Santos (Zeta Audiovisual, Mod Producciones, Antena 3 Films, Kowalski Films). A la secció Wavelenghts Història de la meva mort d'Albert Serra (Andergraun Films, Capricci Films).

Fora de competeció Enemy de Denis Villenueve (Roxbury Pictures , Quebec Inc, Mecanismo Films SL, Rhombus Media Enemy Inc), un thriller co-produït amb Canadà i protagonitzat per Jake Gyllenhall i El año de la plaga (Zentropa) que ha estat seleccionat per participar al forum de coproducció Producers Lab Toronto.

 

Història de la meva mort arriba a França 

El 12 de setembre Albert Serra preestrena Història de la meva mor al al Centre Pompidou de París. El 30 de setembre la pel·lícula podrà veure's al Cinema Majestic Passy de París en presència del director, i els actors Vicenç Altaió, Lluís Serrat i Montse Triola. La pel·lícula arribarà a les sales farnceses el 23 d'octubre

 

Cinema català al Cambridge Film Festival

Del 19 al 29 de setembre. Dins de la seva programació ofereix una mostra de cinema català. Alguns dels títols que es podran veure són: Angoixa de Bigas Luna (Luna films, Samba P.C), Mirant al cel de Jesús Garay (Massa d'Or Produccions, Televisió de Catalunya, Silverspace Animation 3D), El bosc d'Oscar Aibar (Fausto Producciones, Televisió de Catalunya) i La redempció dels peixos de Jordi Torrent.

Festival de Sant Sebastià

Del 20 al 28 de setembre. A la Secció Oficial de la 61a edició del Festival de Donosti participa la coproducció catalanocanadenca Enemy, de Denis Villeneuve (Roxbury Pictures). Per la seva banda, la secció Zabaltegi compta amb dos llargmetratges d'autoria catalana: Serrat y Sabina: el símbolo y el cuate, un documental de Francesc Relea (What's up doc i Lastor Media), i Family Tour, l'òpera prima de Liliana Torres, un relat semi-autobiogràfic rodat a la comarca d'Osona.

La secció Made in Spain compta amb 4 títols catalans: Ayer no termina nunca, d'Isabel Coixet, Otel·lo, de Hammudi Al-Rahmoun Font, Una pistola en cada mano, de Cesc Gay i La plaga, de Neus Ballús.
Zipi i Zape i el Club de la canica d'Oskar Santos (Zeta Audiovisual, Mod Producciones, Antena 3 Films, Kowalski Films) es projecta al Velòdromo, una secció popular que acull grans estrenes.
Per últim, el IX Fòrum de Coproducció de documentals Lau Haizetara ha seleccionat 3 documentals catalans: Hadijatou, j'accuse (Compacto TM , Primitive Films), Oleg (Intropia Media s.l) i Qian's obsession (La Lupa Produccions).

Barcelona, avant que le temps ne l'efface

El 19 de setembre arriba als cinemes francesos la guanyadora del Premi Gaudí al Millor Documental 2012, Barcelona, abans que el temps ho esborri de Mireia Ros. La cinta es veurà a París, Tolouse, Luchon, Perpinyà, Albi, Castres, St Médard i Biarritz.

 

Festival de Cinema de Lucca 

Del 23 al 27 de setembre el festival ret un homenatge al cineasta català Antoni Padrós, i projectarà dues sessions de cinema a partir del digibook que la Filmoteca de Catalunya i Cameo van publicar l'any 2012.

Festival de Cinema Amazigh (Agadir)

Del 23 al 28 de setembre: El Festival Issni N Ourg Internacional de Cinema Amazigh dedica la seva 7ª edició al cinema català. Entre la seva programació destaquen els títols: Pa negre, Fènix 11*23, Els nens salvatges, Raval Raval, Enxaneta i Soufian: el nen que volia volar. El festival comptarà amb la presència del director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, la Presidenta de l'Acadèmia, Isona Passola i el director Antoni Verdaguer.

 

Catalan Window al Festival de Cinema Espanyol de Londres

Del 28 de setembre al 10 d'octubre. La 5ª edició del  Festival de Cinema Espanyol de Londres dedica, un any més, un espai a les produccions catalanes. Enguany la secció inclou: Una pistola en cada mano de Cesc Gay (Imposible Films), Ayer no termina nunca d'Isabel Coixet (A Contracorriente Films S.L i Miss Wasabi Films), Els nens salvatges de Patricia Ferreira (distinto Films, Aralan Films i Televisió de Catalunya), El cuerpo dirigida per Oriol Paulo (Rodar y Rodar, Televisió de Catalunya i Antena 3 Films), Insensibles de Juan Carlos Medina (Roxbury Pictures, A Contracorriente Films, Fado Films, Les Films d'Antoine, Tobina Films, Televisió de Catalunya), La Estrella d'Alberto Aranda ( A Contraluz Films), Otel·lo de Hammundi al-Rahmoun Font (Corte y Confección de Películas i Escándalo Films), Frontera de Manuel Pérez (Cornelius Films) i Los últimos dias de David i Àlex Pastor (Rebelión Terrestre, Les Films du Lendemain, Morena Films, Televisió de Catalunya i Antena 3 Films).

PREMIS

31 de juliol: La Plaga, de Neus Ballús (El Kinògraf) ha estat guardonada amb el premi a la millor pel·lícula al Motovun Film Festival (Croàcia).

17 d'agost: El director català, Albert Serra guanya el Lleopard d'Or a la 66ª edició del Festival de Cinema de Locarno (Suïssa) per la seva pel·lícula Història de la meva mort (Andergraun Films, Capricci Films).

2 de setembre: La distancia más larga de Claudia Pinto, coproducció amb Veneçuela (Castro Producciones i Sin Rodeo Films) guanya el premi a la Millor Pel·lícula Llatinoamericana al Festival de Cinema de Montreal.

12 de setembre: El curtmetratge Sequence de Carles Torrens guanya al LA Shorts Fest (Los Angeles International Short Film Festival) i és preseleccionat pels Oscars.

20 de setembre: El director J.A Bayona serà distingit amb el Premi Internacional Terenci Moix de Cinematografia. Els actors Lluís Homar i Eduard Fernández també seran premiats la seva actuació a l'obra de teatre Adreça desconeguda. La cerimònia de lliurament tindrà lloc l'1 d'octubre al Palau de la Música 

21 de setembre: El català Adrià Guxens guanya el premi a la Millor Pel·lícula Estudiantil" al Trinity International Film Festival de Detroit.