Presència i reconeixement del cinema català durant els mesos de gener i febrer de 2014
Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò durant els mesos de gener i febrer de 2014.
Pel·lícules programades
Pel·lícules premiades
PRESÈNCIA
Enemy i Ignasi M al Palm Springs Festival
Del 3 al 13 de gener
A la 26a edició del Palm Springs International Film Festival han competit dues produccions catalanes: Enemy de Denis Villenueve (Roxbury Pictures, 9232-2436 Quebec, Mecanismo Films i Rhombus Media Enemy) ha participat a la categoria Modern Masters i Ignasi M, de Ventura Pons (Els Films de la Rambla) dins de la secció True Stories.
La plaga competeix a la Secció Oficial del Luxo Egyptian & European Film Festival
Del 19 al 25 de gener
La plaga, de Neus Ballús, competeix a la Secció Oficial del II Luxor Egyptian & European Film Festival, que se celebra a la ciutat egípcia de Luxor. El principal objectiu del festival és promoure el coneixement i la difusió a Egipte d'obres cinematogràfiques i audiovisuals d'alta qualitat dirigides per cineastes egipcis i europeus.
Presència de cinema català al Festival Internacional de Rotterdam
Del 22 de gener al 2 de febrer
Diverses pel·lícules catalanes seleccionades a la 43a edició del International Film Festival de Rotterdam:
Stella Cadente, dirigida per Lluís Miñarro (Eddie Saeta) ha participat a la competició oficial Tigers Awards Competition. El llargmetratge documental Sobre la marxa, de Jordi Morató (Termita Films), ha competit a la secció Bright Future. En aquesta mateixa secció ha participat un altre film català, La distancia, de Sergio Caballero (Arcadia Motion Pictures, Advanced Music) que, al mateix torn, competeix per The Big Screen Competition. Sergio Caballero competeix també a la secció Tiger Shorts Competition amb el seu curtmetratge Ancha es Castilla/N'importe quoi (Advanced Music).
A la secció The State of Europe – EU-29, Grand Tour que presenta films que mostren una Europa cinematogràfica, s'ha pogut veure Història de la meva mort, d'Albert Serra (Andergraun Films).
Finalment, Godka Cirka, el curtmetratge documental dirigit per Àlex Lora i Antonio Tibaldi (Inicia Films) ha participat a la secció Spectrum Shorts.
Paral·lelament, al mercat de co-producció Cinemart han estat presents vuit companyies catalanes. A més a més, les productores Cornelius Films i Inicia Films han estat escollides per participar al Rotterdam Lab, laboratori que propicia la trobada entre joves productors i professionals internacionals que els poden donar suport per desenvolupar les seves propostes.
El Göteborg International Film Festival selecciona La plaga, Family Tour i Tots volem el millor per ella
Del 24 de gener al 3 de febrer
El Göteburg International Film Festival (Suècia) selecciona a la secció Debuter les pel·lícules catalanes La plaga, de Neus Ballús i Family Tour (Escándalo Films), de Liliana Torres. Tots volem el millor per ella forma part de la categoria Fem Kontinenter, dirigida per Mar Coll i produïda per Escándalo Films.
Cinc produccions catalanes nominades als Premis Feroz
27 de gener
La primera edició dels Premis Feroz va tenir lloc el passat 27 de gener al Cine Callao de Madrid. Entre les candidates es trobaven 5 produccions catalanes:
Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll i Grand Piano, d'Eugeni Mira competien pel premi Feroz a la Millor Pel·lícula Dramàtica. Candela Peña (Ayer no termina nunca), Nora Navas (Tots volem el millor per a ella) i Belén Rueda (Ismael) estaven nominades al premi a la Millor actriu. Víctor Reyes optava al premi a la Millor música original per la seva feina a Grand piano i Barcelona, nit d'estiu era candidata al premi al millor Cartell Promocional.
Sequence seleccionat al Festival Internacional de Curtmetratges de Clermont-Ferrand
Del 31 de gener al 8 de febrer
El Festival International du Court Métrage Clermont-Ferrand ha seleccionat el curt català nominat als VI Premis Gaudí, Sequence per competir a la seva Secció Internacional. Aquest film de Carles Torrens i produït per Imega 3 i Katella Films ja ha participat en diversos festivals internacionals com els de Sitges, Los Angeles o Warsaw.
Tres produccions catalanes a la Berlinale
Del 6 al 16 de febrer
La directora peruana Claudia Llosa ha competit a la 64ena edició de la Berlinale amb la pel·lícula Aloft, cinc anys després d'haver guanyat l'Ós d'Or amb el film La teta asustada. Aloft, inclosa a la Secció Oficial del festival és una coproducció de la catalana Arcadia Motion Pictures, Cry Fly Productions (Canadà), Manitoba AIE (Espanya), Noodles Production (França) i Wanda Visión (Espanya) amb la col·laboració de TVC, Canal + Espanya i TVE.
Per altra banda, a la secció Culinari Cinema hi han participat dues produccions catalanes: el documental El Somni de Franc Aleu sobre els germans Roca, propietaris del guardonat com a millor restaurant del món El Celler de Can Roca, produït per Mediapro amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el curtmetratge TABA El juego en la mesa de Pep Gatell i Eloi Colom, produït per La Fura dels Baus, Mugaritz i Town of Arita, també ha format part d'aquesta secció.
Cinema català a la Universitat de Massachussets
Del 25 de febrer al 22 d'abril
La universitat nord-americana de Massachussets acull el VI Cicle de Cinema Català que inclou la projecció d'una pel·lícula en versió original subtitulada en anglès cada dimarts. El programa inclou una introducció prèvia i debat posterior sobre cada film, que moderaran els mateixos estudiants i girarà entorn de l'eix temàtic identitat i cinema. La cineasta barcelonina Judith Colell tancarà el cicle amb la projecció de la seva pel·lícula 53 dies d'hvern (2006) i una classe magistral sobre l'adaptació cinematogràfica. Serà la darrera de set sessions gratuïtes on participen també les pel·lícules El bosc d'Òscar Aibar (2012), Herois de Pau Freixas (2010), Mercado de Futuros de Mercedes Álvarez (2011), Catalunya Über Alles de Ramon Térmens (2010), Lo mejor de mi de Roser Aguilar (2007) i Una pistola en cada mano de Cesc Gay (2012)
Blancaneu nominada als Premis Cesar de l'Acadèmia Francesa
28 de febrer
Blancaneu de Pablo Berger opta al Premi César al Millor film estranger a la gala de lliurament dels premis de l'Académie des Arts et Techniques du Cinéma que tindrà lloc al Théâtre du Châtelet de París el proper divendres, 28 de febrer.
El film, guardonat amb quatre Premis Gaudí a l'edició 2013, Millor pel·lícula en llengua catalana, Millor direcció artística, Millor música original i Millor vestuari, competeix a la 39ena edició dels César amb Alabama Monroe, Blue Jasmine, Dead Man Talking Django Unchained, La Grande Bellezza, i Gravity.
Història de la meva mort competeix al festival FICUNAM
Del 27 de febrer al 9 de març
Història de la meva mort d'Albert Serra competeix a la secció internacional del Festival Internacional de Cine de la Universidad Autónoma de Mèxic.
A més a més, els curtmetratges catalans Adri d'Estíbaliz Urresola i Gorila Baila d'Eugenio Canevari, participen a la secció Aciertos. Encuentro Internacional de Esculeas de Cine.
PREMIS
23 de gener: La plaga de Neus Ballús rep el Premi òpera prima del Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya.
27 de gener: La plaga de Neus Ballús rep el Premi Sant Jordi de Cinematografia de RNE per Millor òpera prima.
27 de gener: La pel·lícula per a televisió Descalç sobre la terra vermella, d'Oriol Ferrer, ha estat guardonada amb dos premis al Festival Internacional de Programes Audiovisuals de Biarritz: el FIPA d'or a millor Actor Masculí per la interpretació d'Eduard Fernández. i el FIPA d'or a la millor Banda Sonora Original, per la composició de David Cervera.
11 de febrer: La productora Andergraun Films ha estat guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Audiovisuals per Història de la meva mort, d'Albert Serra.
9 de febrer: Pau Esteve Birba és guardonat amb el Goya a la Millor Direcció de Fotografia per Caníbal, de Manuel Martín Cuenca, i Mariano Barroso guanya el Goya al Millor Guió Adaptat, compartit amb Alejandro Hernández, per Todas las mujeres.