L’Acadèmia del Cinema Català celebra la tradicional Festa d’Estiu
Una trobada marcada per la recuperació de la producció cinematogràfica catalana
L’Acadèmia del Cinema Català celebra avui 28 de juny la Festa d’Estiu del Cinema Català al Jardí Botànic de Barcelona, que enguany arriba a la seva 15a edició. Durant l’acte, on es reuniran acadèmics i acadèmiques, protagonistes de les darreres estrenes de cinema català i representants del sector, també es farà públic el guanyador del X Premi Pepón Coromina.
Pel photocall de la Festa d'Estiu, que obrirà les portes a les 20.30 hores, passaran alguns dels protagonistes de les properes estrenes catalanes. La catifa vermella donarà la benvinguda a la collita de l’any i al cinema que vindrà, amb títols com Creatura (Elena Martin, Clara Segura, Clàudia Dalmau, Marta Cruañas, Ariadna Dot, Tono Folguera), Els encantats (Elena Trapé, Ainara Elejalde, Marta Ramírez), Els petits amors (Celia Rico, Sandra Tapia), Las buenas compañías (Sílvia Munt, Alícia Falcó, Elena Tarrats, Antonio Chavarrías, Alba Bosch), Sica (Carla Subirana, Núria Prims), Unicorns (Àlex Lora, Valerie Delpierre), La Singla (Paloma Zapata), 20.000 especies de abejas (Valérie Delpierre), Retorn a Raqqa (Albert Solé), Un cel de plom (Miquel Romans, Roger Batalla, Rachel Lascar), El Cuco (Mar Targarona, Joaquin Padró), Robot Dreams (Ibon Cormenzana, Ignasi Estapé, Sandra Tapia), Fauna (Pau Faus, Ventura Durall), La imatge permanent (Laura Ferrés), Un sol radiant (Mònica Cambra, Ariadna Fortuny, Núria Prims, Xesc Cabot, Pep Garrido), o Teresa (Ainet Jounou, Ania Jones), entre d'altres.
També passaran per la catifa vermella els participants en la segona edició del Catalyst for talent 2023, una iniciativa per a la internacionalització del nostre cinema a través del seu talent interpretatiu coorganitzada per l'Acadèmia del Cinema Català i DIPLOCAT, i amb la col·laboració de la Fundació AISGE. Els quinze actors i actrius seleccionats enguany són Vicky Luengo, Yolanda Sey, Aina Clotet, Bruna Cusí, Antonio Escámez, Iván Morales, Maria Pau Pigem, Mireia Ros, Ricard Balada, Roger Coma, Ander Puig, Intissar el Meskine, Laia Manzanares, Malcolm McCarthy i Sonia Jerez. Durant tres dies, del 26 al 28 de juny, tots quinze treballen a Barcelona amb quatre directors de càsting internacionals convidats (Orla O’Connor, del Regne Unit; Anders Nygaard de Dinamarca; Mathilde Snodgrass, de França, i Luís Rosales, de Mèxic), amb l’objectiu d’enfocar les seves carreres amb una projecció internacional.
La Festa d’Estiu, com ja és tradició amb l’equador de l’any, és el moment en el que l'Academia fa balanç de la producció catalana qualificada el 2022. Amb la col·laboració de l’OPA - Observatori de la Producció Audiovisual (UPF) sobre les dades compilades per Carles José i Solsona, i amb el suport de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), l'Academia fa públiques dades sobre la quantitat de films produïts per empreses catalanes, el seu pes respecte del total de la producció espanyola i els espectadors que n’ha portat a les sales de l’Estat.
La producció catalana es recupera
Les tres variables esmentades indiquen que la producció catalana ja ha recuperat el pols previ a la pandèmia, amb un rècord en volum de pel·lícules: 98 títols amb participació catalana, un 21% més que el 2021 i la xifra més alta del segle XXI (per sobre dels 95 títols del 2010 que, fins ara, marcaven el sostre). Aquesta xifra històrica s'ha d’emmarcar en un context de creixement generalitzat a tot l’Estat després dels primers resultats negatius que va provocar la pandèmia.
En paral·lel al creixement del volum de producció, també augmenten el nombre de productores catalanes que han participat en aquestes produccions, una xifra que passa de 89 a 119 empreses productores el 2022.
El pes relatiu d’aquesta producció catalana respecte del total de films espanyols produïts el 2022 és d'un 30,5%, xifra que millora tímidament la del 2021, però que es manté en l'interval 28-32% des del 2016. Lluny queda aquell 35% del 2015 i encara més el 48% del 2010.
Un 56,1% dels films catalans qualificats el 2022 eren ficció, un 41,8%, documentals i el 2%, animació. Les xifres, similars a les de l’any passat, presenten una variació significativa en el pes proporcional de la ficció catalana respecte del total espanyol, que passa d’un 33,6% a un 37,2%, augmentant així el seu pes relatiu en el marc de l’Estat.
L’animació, tractor de la taquilla
Fins al dia d'avui, els espectadors en sales dels 98 films catalans qualificats el 2022 superen els quatre milions (4.039.784), triplicant la xifra de l’any anterior. Tot i que la ficció quasi duplica els espectadors i el documental els multiplica per tres, el gran salt el marca l'animació, que passa de 316 a 1.793.525 espectadors, un fet que s'explica fonamentalment per la força a taquilla de Tadeu Jones 3: La taula maragda.
Si emmarquem aquesta dada en el conjunt de la taquilla espanyola, trobem que el cinema amb producció catalana qualificat el 2022 constitueix un 28% del total d'espectadors de les pel·lícules de producció espanyola a l’Estat, fixat en 14.270.814 fins avui.
Els nostres col·laboradors
La Festa d’Estiu del Cinema Català no seria possible sense el nostre patrocinador oficial Estrella Damm. A ell el segueixen una immensa família de col·laboradors que cuiden el seu producte com l'Acadèmia té cura del cinema. Uns vetllant perquè la seva manera única i genuïna de fer passi de generació en generació, sóm: Gramona, l’escumòs català més sofisticat; Jean Leon, el vi més cinèfil; la família de forners (i actors!) Forn Elias; i la nissaga de l'oliva Blai Peris.
La tradició no és incompatible amb la innovació, per això aquesta nit ens acompanyaran marques amb un profund sentit de l'emprenedoria i la originalitat gastronòmica, que han tirat endavant projectes personals a partir dels ingredients primaris de la nostra cultura gastronòmica: Kombutxa MUN, amb les begudes fermentades; Terra Nostra, transportant els sabors de Palestina a Catalunya; Rodellas, artista pastisser en reinvenció permanent; i els gironins i sorprenents Gelats Angelo.
Tampoc no hi faltaran les col·laboracions dels aliments de la Federació Catalana DOP-IGP, cultivats i cuidats amb cura arreu del nostre territori: Avellana de Reus, Torró d’Agramunt, Pa de Pagès, Llonganissa de Vic, DOP Oli Les Garrigues, DOP Oli de l’Empordà, DOP Oli Terra Alta, DOP Oli Baix Ebre, DOP Oli de Siurana.
Per últim i no menys importants, no faltaran a la gran cita estiuenca del cinema català els nostres companys de viatge històrics Frit Ravich i Image Cazcarra Image Group.