Constituït el Jurat del Premi Pepón Coromina 2014
José Luis Guerín, Carolina López, Paco Poch, Sílvia Quer i Marta Molins, presidenta honorífica, són el Jurat de la segona edició del Premi Pepón Coromina.
- El període d'inscripció al Premi Pepón Coromina finalitza el proper 15 d'abril. Hi poden participar totes aquelles accions audiovisuals dutes a terme durant el 2013 que hagin destacat per la seva innovació, creativitat i risc en l'àmbit del cinema català.
La Comissió del Premi Pepón Coromina, formada per Pep Armengol, Marta Figueras, Marta Molins, Bel·lo Torras, Roc Villas, de conformitat amb les Bases del Premi Pepón Coromina, ha designat el Jurat del Premi d'enguany: Sota la Presidència de Marta Molins, el cineasta José Luis Guerín, la directora de l'Animac Carolina López, el productor i distribuïdor Paco Poch i la directora Sílvia Quer, assumiran la tasca de distingir l'acció o l'obra audiovisual més creativa o arriscada que s'hagi desenvolupat el 2013, en una segona edició del Premi que es celebrarà durant la Festa d'Estiu de l'Acadèmia del Cinema Català.
La inscripció dels projectes restarà oberta fins al 15 d'abril. Hi poden participar totes aquelles accions que s'hagin dut a terme de l'1 de gener al 31 de desembre de 2013 i que compleixin algun dels següents criteris:
- Produccions de cinema de ficció o no-ficció estrenades, emeses o exhibides a Catalunya;
- Actuacions dels professionals en aquestes produccions;
- Iniciatives destinades a la promoció i difusió de la cultura cinematogràfica que es considerin especialment enriquidores en l'àmbit de Catalunya;
- Projectes i/o contribucions portats a la pràctica no inclosos en cap de les categories anteriors però que el Jurat consideri que són dignes de ser destacats i susceptibles de ser reconeguts amb el PREMI.
Per a més informació consulteu les Bases que trobareu a la pàgina de l'Acadèmia. El formulari d'inscripció també està disponible al web de l'ACC. Si tenen qualsevol dubte, els postulants poden adreçar-se a la seu de l'Acadèmia del Cinema Català.
José Luis Guerín
José Luis Guerín és un dels màxims representants del cinema d'autor europeu, per la capacitat de crear una obra singular, poètica, en continua renovació del llenguatge fílmic i de la mateixa idea de bellesa. Debuta amb el llargmetratge Los motivos de Berta (1985) que obté, entre d'altres guardons, el Premi Sant Jordi de Cinematografia (RNE). A aquesta pel·lícula la segueixen Innisfree (1990), i Tren de sombras (1997). José Luis Guerín es dóna a conèixer al gran públic amb En construcción (2001), Premi Goya al millor llargmetratge documental, Premi Especial del Jurat al Festival de Sant Sebastià, Premi FIPRESCI de la Crítica Internacional al mateix certamen i Premi Nacional de Cinematografia d'Espanya del 2001.
L'any 2007 Guerín participa a la Mostra de Cinema de Venècia i al Festival de Cinema de Toronto amb els projectes Unas fotos en la ciudad de Sylvia i En la ciudad de Sylvia. Aquell mateix any concep la instal·lació fotoseqüencial Las mujeres que no conocemos per al pavelló espanyol de la 52ª Biennal d'Art de Venècia. Li seguiran Guest (2010) i la instal·lació expositiva La dama de Corinto.
Carolina López
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i en Cinema d'Animació pel West Surrey College of Art and Design de Farnham (Anglaterra). Actualment dirigeix l'Animac de Lleida, Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, i l'Xcèntric, el programa de cinema del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, CCCB.
Creadora i directora durant 10 anys de l'Anima't, secció d'animació del Festival de Sitges, on va dedicar retrospectives i exposicions a l'obra d'animadors contemporanis. És editora del llibre Xcèntric, 45 pel•lícules contradirecció i articulista en mitjans especialitzats en animació. Ha estat comissària d'"ArtFutura" i "Petites històries del cinema" (MACBA), a més de programadora de cicles de cinema per a altres museus i centres d'art. Ha creat peces audiovisuals personals i per encàrrec als Estats Units (on va treballar per a la MTV), Anglaterra, Itàlia (RAI), Islàndia i Espanya (Canal Plus, TVE, Tesauro films).
Paco Poch
Paco Poch és, a més de productor cinematogràfic i distribuïdor, llicenciat en Història Moderna i Doctor en Comunicació Audiovisual. Ha treballat com a fotògraf cultural, de director de producció, de professor de la Universitat Pompeu Fabra i és redactor a la revista Serra d'Or i director de la Càtedra Pierre Cardin.
Entre les pel·lícules produïdes per Poch trobem, entre d'altres, títols com: La Senyora (1987) de Jordi Cadena, Gaudí (1989) de Manel Huerga, Innisfree (1990) de José Luis Guerín, Cravan vs Cravan (2002) i La leyenda del tiempo (2006) d'Isaki Lacuesta i Caracremada (2010) de Lluís Galter.
Pel que fa a la distribució, Paco Poch ha fet possible l'arribada de films a Catalunya com: Le père de mes enfants (2009) de Mia Hansen-Love, Dancing Dreams. Aprendiendo con Pina Bausch (2010) d'Anne Linsel i Rainer Hoffmann, El cavall de Torí (2011) de Béla Tarr, Tango Libre (2013) de Fréderic Fonteyne i Camille Claudel (2013) de Bruno Dumont.
L'any 1991 va rebre el Premi Nacional de Cinematografia, com a fruit de la seva aportació al món del cinema i el gener de 2014 va ser distingit com a Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.
Sílvia Quer
Realitzadora i directora de nombroses sèries de ficció de TV3 entre les que destaquen Poblenou (1994), Estació d'enllaç (1995-1997), Nissaga de poder (1996), Laberint d'ombres (1998), de llargmetratges per a televisió com Carles, Príncep de Viana (2001) o 23-F: El día más difícil del Rey, minisèrie de dos capítols premiada, entre d'altres, amb el Premio Nacional de Televisión 2010 del Ministerio de Cultura, ex-aequo amb el realitzador Narciso Ibáñez Serrador; el Premi Gaudí a Millor Pel·lícula per a Televisió 2010; el Premi Ondas 2009 en la categoria d' innovació i qualitat televisiva i el Silver Chest Prize del Golden Chest Festival, un dels festivals internacionals de televisió més prestigiosos d'Europa.
Al cinema hi va entrar de ple l'any 2004 amb Febrer, una adaptació de Lluïsa Cunillé de la novel·la "Cinc nits de febrer" d'Eduard Márquez, estrenada a la secció "Noves visions" del Festival Internacional de Sitges. L'any 2008 va dirigir també Otra ciudad, adaptació de la novel·la homònima de Pablo Aranda feta per Angeles González Sinde, protagonitzada per l'actor Tristán Ulloa.
Sílvia Quer va estar nominada als Emmy Awards Internacionals l'any 2012 per la mini sèrie de dos capítols Operación Jaque, sobre el segrest i rescat d'Ingrid Betancour, produïda per TVE.