Skip to main content

'MAC, cartellista' una exposició dedicada als cartells cinematogràfics del dibuixant Macario Gómez Quibus

Dijous 17 de juliol a les 19:00h la Filmoteca de Catalunya inaugura l'exposició MAC Cartellista amb la presència del propi artista Macario Gómez Quibus, Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català. 

La Filmoteca de Catalunya obre del 17 de juliol al 14 de setembre de 2014 una exposició de producció pròpia, comissariada per Núria Expósito, a partir de la col·lecció de cartells cinematogràfics del dibuixant Macario Gómez Quibus, "Mac".

Pintor, dibuixant i cartellista, "Mac", esdevé un personatge significatiu per la seva aportació artística a la història cinematogràfica. Admirat per grans personalitats com Charlton Heston, Kirk Douglas, Stanley Kramer, George Lucas, Jane Mansfield i Sara Montiel, entre altres, la quantia de la producció, la qualitat de les seves creacions, l'expressivitat i transgressió així com l'adaptació de l'autor als diferents gèneres fan de Gómez Quibus una figura clau del cartellisme català a nivell nacional i internacional.

La mostra s'obre al públic el dijous 17 de juliol, a les 19.00 h. Després de la visita a la sala d'exposicions, a partir de les 20.30h, el mateix Macario Gómez Quibus, acompanyat de Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals, Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya i Núria Expósito, comissària de l'exposició, farà la presentació oficial a la Sala Laya. A continuació se celebrarà una doble sessió de cinema, amb caràcter gratuït, que inclou la projecció de l'entrevista Mac, més enllà del cartell (Luis CalvoNúria Expósito, 2014), i el film Drew. The Man Behind the Poster (Erik Sharkey, 2013), documental sobre Drew Struzan, creador, entre d'altres, dels cartells d'Indiana Jones.

Biografia

Macario Gómez Quibus, més conegut com "Mac", va nèixer a Reus l'any 1926 tot i que és olesà d'adopció. L'any 1946 s'estableix a Barcelona on inicia la seva trajectòria de grafista treballant per a l'empresa Estudio Domínguez. El 1952 és contractat com a dibuixant publicitari per l'empresa Esquema (MCP), estudi de disseny fundat a Barcelona per Ramón Martí, Josep Clavé i Hernan Picó. Aviat es decantà pel cartellisme fílmic participant en la creació dels cartells d'Ivanhoe (Richard Thorpe, 1952) i Quo Vadis (Mervyn LeRoy, 1951).

Posteriorment, s'independitza i treballa per compte propi per a segells com Tandem Films, Mahier Films, Cosmos Films, Rosa Films, Suevia Films, CB Films i, finalment, les grans productores de Hollywood que operaven a Espanya com la Universal, Paramount, MGM, United Artist o la Fox li encarreguen els cartells de les grans produccions cinematogràfiques de l'època com The Ten Commandments/ Los diez mandamientos ( Cecil B. DeMille, 1956) o War and Peace / Guerra y paz (King Vidor, 1956).

Amb una dilatada trajectòria –que deixa darrera seu més de 3.000 cartells cinematogràfics–, ha estat en actiu durant més de 30 anys. Nagana (Hervé Bromberger, 1955) fou el seu primer cartell signat en solitari l'any 1955; l'últim, el cartell d'El placer de matar (Félix Rotaeta, 1988). La seva carrera professional ha estat reconeguda amb diferent distincions: l'any 2008, va rebre el premi Sant Jordi de cinema que atorga RNE-Ràdio 4, enguany la Creu de Sant Jordi que atorga el Govern de la Generalitat, i és membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.