Skip to main content

Presència i reconeixement del cinema català durant el mes de setembre

Tots els racons del món on el cinema català ha tingut ressò, o en tindrà, durant aquest setembre.

Pel·lícules programades

Pel·lícules premiades

 

PRESÈNCIA

 

Catalans presents a la 71a edició de la Mostra Internacional de Cinema de Venècia

7 d'agost al 6 de setembre

El documental Messi, dirigit per Álex de la Iglesia i produït per la catalana Mediapro, participa fora de concurs a la Mostra Internacional de Cinema de Venècia i tanca la secció Giornate degli Autori. A més, l'actriu catalana Candela Peña participa a la Secció Oficial de la Mostra amb el film Le dernier coup de marteau, del francès Alix Delaporte.

 

Retrospectiva de la filmografia d'Albert Serra

Del 17 de setembre a l'1 d'octubre

El Festival Indifestival Belo Horizonte de Brasil dedica una retrospectiva al cineasta banyolí Albert Serra, amb la projecció d'Honor de cavalleria, Els noms de Crist, Història de la meva mort, El Cant dels ocells, El Senyor ha fet en mi meravelles, així com dels curtmetratges Russia, Alto Arrigo, Baucà, Lectura d'un poema i Cubalibre, i del documental Waiting for Sancho, del canadenc Mark Peranson.

 

Presència catalana al Festival Internacional del Cinema de Toronto

Del 4 al 14 de setembre

A l'edició d'enguany del 39é TIFF (Festival Internacional del Cinema de Toronto) queden inclosos tres films catalans: REC]4 Apocalipsis, Paradise Lost Still the Water.

A Toronto s'ha realitzat la primera presentació pública la quarta entrega de la saga[REC]:[REC]4 Apocalipsis de Jaume Balagueró, produïda per Filmax, amb la participació de TVE i Canal+ i la col·laboració de Televisió de Catalunya. El film participa a la secció Midnight Madness.

Paradise Lost, dirigida per Andrea Di Stefano i produïda per les productores catalanes Roxbury Pictures, Paradise Lost Film, A.I.E, i la francesa Chapter 2, s'ha vist en la secció Gala Presentations.

Finalment, el film de Naomi Kawase, Still the Water, coproduïda per Eddie Saeta, també ha estat present a l'apartat Contemporary World Cinema.

 

Durant el Festival, a la secció Bell Lightbox, també es pot veure el llargmetratge Rastres de Sàndal, dirigida per Maria Ripoll i protagonitzada per Aina Clotet i Nandita Das, dins l’espai Cinema 6. Així mateix, es fa una projecció privada als Cineplex Odean VIP Cinemas Younge & Dundas del mateix film.

 

El cinema d'Albert Serra aterra a Berlín

Del 5 al 12 de setembre

L'Arsenal Institut de Berlín, gràcies a la col•laboració de l'Institut Ramon Llull, programa una retrospectiva dels films d'Albert Serra: Història de la meva mort, Honor de cavalleria, El cant dels ocells, així com Cubalibre, El Senyor ha fet en mi meravelles i Els noms de Crist.

 

Cicle dedicat a Ventura Pons a Tokio

6 de setembre

Per primera vegada seran projectades a Japó les quatre obres més interesants, per temàtica i realització del director, guionista i productor català, Ventura Pons. Les projeccions, que es realitzaran en versió original i subtitulades a l'anglès, podran veure's a l'Instituto Cervantes de Tokio i s'emmarquen dins el cicle de Dissabtes de Cinema que l'entitat realitza cada any. Es tracta dels films següents:

  • Dissabte 6 de Setembre, projecció d'Ignasi M.
  • Dissabte 13 de Setembre, projecció d' Un berenar a Ginebra.
  • Dissabte 20 de Setembre, projecció de Barcelona (un mapa).
  • Divendres 26 de Setembre, projecció de Morir o no.

 

Parts naturals, Benvingut a casa ha estat seleccionat al Festival Mi Género de México DF

Del 9 de setembre al 9 de novembre

Ester Bertran i Anna Cañigueral periodistes de TV3 i directores de cinema, han estat seleccionades al Festival Mi Género a México DF amb la pel·lícula documental Parts naturals, Benvingut a casa.

La pel·lícula, sota la marca de Versus Films (Lluís Valentí) Steinweg Emotion Pictures, rodada a Girona, Barcelona i Amsterdam, va ser estrenada als cinemes Girona de Barcelona i al Truffaut de Girona. Recentment s'ha publicat en DVD i està present a tot el mercat estatal.

 

Història de la meva mort arriba a Riga

Del 12 del 21 de setembre

L'últim llargmetratge d'Albert Serra, Història de la meva mort es podrà veure al Baltic Perarl International Film Festival a Riga, Letònia.

 

Albert Serra forma part del jurat del Festival de Cinema Internacional de Vladivostok a Rússia

Del 13 al 19 de Setembre

Albert Serra participa al 12è Vladivostok Internacional Film Festival of Asian-Pacific Countries com a membre del jurat internacional de les pel·lícules en competició. A més, en el marc del festival es projecta la seva pel·lícula El cant dels ocells.

 

 

Stella Cadente de Lluís Miñarro al Internacional Queer Film Festival de Lisboa

 

Del 18 al 27 de Setembre

 

Stella Cadente de Lluís Miñarro, produïda per Eddie Saeta amb participació de Televisió de Catalunya participa al Festival Internacional del Cinema Queer de Lisboa.

 

La pel·lícula, protagonitzada per Àlex Brendemühl, Lola Dueñas, Francesc Garrido i Gonzalo Cunill, tracta sobre la dificultat de definir la bellesa i sobre la futilitat del poder.

 

 

Diverses pel·lícules catalanes participen al Festival Internacional de Cinema de San Sebastián

Del 19 al 27 de setembre

Murieron por encima de sus posibilidades, darrera pel·lícula del gironí Isaki Lacuesta produïda per les catalanes Versus Entertainment, Alicorn Films i La Termina Films en coproducció amb l'espanyola Sentido Films, s'estrenarà en la Secció Oficial fora de concurs. També a la Secció Oficial fora de concurs participa Lasa i Zabala, el nou treball de Pablo Malo, d'Abra Producciones i ETB en coproducció amb la catalana Parsimonia, S.L.

D'altra banda, el barceloní Hermes Paralluelo dirigeix el documental No todo es vigilia, co-produït per la catalana El Dedo en el Ojo S.L. amb la colombiana Janus Films i TVE, competirà a la secció Nuevos Directores on també participa Los tontos y los estúpidos, de Roberto Castón, coproduïda per Ilusión Óptica i Bitart. A més, a la secció Perlas hi participarà la co-producció catalana Still The Water dirigida per la japonesa Naomi Kawase, produïda per Eddie Saeta juntament amb la japonesa Kumie.

A la secció Zabaltegi hi participa un altre film amb segell català: el documental Basilio Martín Patino. La décima carta, de Virginia García del Pino.
Finalment, a la secció no competitiva Made in Spain trobem una bona selecció de cintes catalanes: 10.000 KM de Carlos Marques-Marcet produïda per Lastor Media i La Panda, Hermosa juventud de Jaime Rosales, produïda per Fresdeval Films, Les Productions Balthazar i Wanda Vision, Stella Cadente de Lluís Miñarro, produïda per Eddie Saeta, i els documentals Sobre la marxa de Jordi Morató, produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, i Ciutat Morta de Xavier Artigas i Xapo Ortega, produït per Metromuster.

 

Cinema català al London Spanish Film Festival

Del 25 de setembre al 7 d'octubre

Un any més, el London Spanish Film Festival dedica una espai al cinema català, el Catalan Window amb cinc pel·lícules de producció catalana: Tots volem el millor per ella, de Mar Coll (Escándalo Films), Todo parecía perfecto, d'Alejo Levis (Arcadia Motion Pictures), Stella Cadente, de Lluís Miñarro (Eddie Saeta), El somni (El celler de Can Roca) de Franc Aleu (Mediapro) i Ignasi M., de Ventura Pons (Els films de la Rambla).

A més a més, dins de la secció Core Programme també trobem una cinta catalana, ¿Quién mató a Bambi? de Santi Amodeo (Rodar y Rodar).
Pel que fa a la presència de curtmetratges, Click, d'Irene Iborra i Eduard Puertas (Citoplasmas) i Les Claus, de Pau López (Corte y Confección de Películas) participen en la secció Shorts sessions.

 

Quatre projectes catalans participen al Cartoon Forum 2014 de Toulouse

Del 23 al 26 de setembre

D'entre els vuitanta sis títols escollits per a participar a la 25a edició del Cartoon Forum, s'hi troben els següents projectes catalans: Jo, Elvis Riboldi, de Javier Galán (Edebé Audiovisual Licensing, Wuji House), Planet Play (Imira Entertainment), Soul Seekers (Stor Fisk) i Troubling monsters (Piaggiodematei).

El Cartoon Forum és un espai per trobar finançament per a projectes d'animació. Durant 3 dies, els productors tenen l'oportunitat de defensar el seu projecte fent un pitching davant de 850 representats de cadenes de televisió, inversors i d'altres socis potencials.

 

PREMIS

1 de setembre de 2014: Rastres de sàndal, de Maria Ripoll, guanya el Premi del Públic al Montreal World Film Festival /Festival des Films du Monde de Montreal - FFM 2014.

4 de setembre de 2014: Descalç sobre la terra vermella, dirigida per Oriol Ferrer, guardonada amb dos premis al 9è Seul International Film Festival – Drama Awards, el de TV movie Golden Bird Prize (millor pel·lícula) i el de millor guió.

8 de Setembre de 2014: El documental de coproducció catalana Blue Lips ha estat guardonat amb el premi Color Space al Festival Internacional de Cine de Guadalajara Construye a Los Angeles (EUA).

10 de setembre de 2014: El documental Bugarach, dirigit per Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, ha estat nominat als premis Prix Europa 2014. El Festival de Radiodifusió Europea d'enguany tindrà lloc a Berlín, entre el 18 i el 24 d'octubre.

13 de setembre de 2014: Sobre la marxa, de Jordi Morató, guardonada amb el Premi "Caracola - Alcances" al millor llargmetratge, Ciutat morta, de Xapo Ortega i Javier Artigas, rep el Premi del Públic, i el curtmetratge La casa del meu pare, de Francina Verdés Oliva, el guardó al millor curt documental al Festival Alcances de Cadis.

21 de setembre de 2014: Pitahaya d’Albert Espinosa ha estat guardonat amb el Premi a millor curt narratiu al Festival de Cinema Urbanworld de Nova York.

28 de setembre de 2014: Bugarach de Sergi Cameron, Ventura Durall i Salvador Sunyer guanya el Premi Internacional de la Crítica al Festival Message to Man de Sant Petersburg a Rússia.