Skip to main content

Arriba la 21ª edició del FICMA

El Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient comença el dijous 6 de novembre al CaixaForum de Barcelona.

El FICMA, que va néixer a Barcelona el 1993 i ha estat distingit amb el Premi Princess’Award atorgat per la Comunitat Europea, arriba amb una Secció Oficial que vol contagiar-nos de naturalesa i de respecte per el nostre entorn.

La inauguració del Festival és el dijous 6 de novembre a les 21:00h amb el documental de James Redford, Toxic Hot Seat, el qual il·lumina la situació dels retardants de flames en els productes que consumim. Es tracta d’un producte per a la nostra seguretat, però és realment així?

La Secció Oficial d’aquest any arriba carregada de documentals trencadors. Destaquem dins la categoria Documentals les produccions catalanes com Abandonat? de Geppe Monrós, produït per Neien Media S.C.P. i TVE, que relata un viatge explorant la bellesa i la transformació dels llocs abandonats d’Europa; la coproducció catalana, La tragèdia electrònica de Cosima Dannoritzer, produïda per Media 3.14, Televisió de Catalunya, Aljazeera, Arte, TVE i Yuzu Productions, que parla sobre l’acumulació de residus electrònics; i finalment, La Platja llarga produïda i dirigida per Ariadna Costa Villaró que parla sobre l’intent de construcció d’un passeig marítim en un dels últims trams de platja verge de Catalunya.

Dins la secció no oficial, Focus IberFICMA, trobem el documental de producció catalana Els records glaçats dirigit per Albert Solé i produït per Minimal Films i Televisió de Catalunya. El documental narra com l’oceanògrafa Josefina Castellví, un cop jubilada, retorna a l’Antàrtida per acomiadar-se d’aquest paradís perdut on va dedicar els anys més intensos de la seva vida. En aquesta secció també trobem Mar de fons de Bruno Aretio i Florencia Luna, produït per ESCAC Films, on es parla de la fauna marina contaminada del litoral català; i Barasona, con el agua al cuello, un documental de Jordi Gallur i Gemma Villaverde, produït per Gemma Villaverde, que mostra com l’embassament de Barasona va acabar amb un dels municipis més rics de la Ribagorça.

El festival compta un any més amb la Secció El Petit FICMA on els pares i els més petits troben un punt de trobada per conèixer el nostre planeta i aprendre a respectar-lo, valorar-lo i conservar-lo. En aquesta secció no oficial hi trobem, a més de llargmetratges, curtmetratges i documentals, tallers per a tota la família.

En el marc del Festival també es celebra la II Trobada Global per a l’Educació Ambiental, que aquest any arriba amb el lema: El món animal: Respecte, Convivència i Protecció, i reuneix institucions i organitzacions que debaten sobre la cura del món animal.

Finalment, es du a terme una masterclass amb Fernando López-Mirones, cineasta documentalista i alhora biòleg, el qual ha escrit/dirigit més de 120 documentals internacionals de història natural i antropologia, entre ells Guadalquivir produït per Wanda Films i Terramateur Factual Studio i nominat als 28ª edició dels Premis Goya.

La cloenda té lloc el dijous 13 de novembre a les 21:00h. Es projecta l’estrena europea de Love Thy Nature de Sylvie Rocab. El documental estableix una intimitat entre l’home i la natura per tal d’aconseguir connectar amb ella i renovar la relació amb el planeta.

El FICMA dóna a l’audiovisual l’objectiu i el paper d’educar, sensibilitzar i denunciar, a més de lògicament, entretenir. “Avui, als llindars de les dos dècades del seu naixement, podríem dir que el Festival Internacional de Cine de Medi Ambient és més que una realitat: és un servei públic necessari i compromès”, afirma el seu President i fundador, Claudio Lauria.

Per a més informació sobre tota la programació fes ‘clic’ aquí.