Skip to main content

Catalunya va acollir 4.040 rodatges l'any passat

estiu1993 fotograma

Catalunya va acollir 4.040 rodatges l'any passat, i els rodatges fora de Barcelona van créixer un 8,9% respecte de l’any anterior, segons dades de la Catalunya Film Comission, el servei del Departament de Cultura que promociona el territori català per afavorir-hi rodatges.

L’any 2016 es van registrar 4.040 produccions rodades a Catalunya, una xifra que il·lustra que els paisatges d’arreu del territori tenen cada vegada més força com a plató de rodatge. Així, Barcelona en va concentrar la gran majoria, un total de 3.127, però cada vegada hi ha més capacitat d’atracció de la resta de municipis: els rodatges fora de la ciutat comtal van créixer un 8,9% respecte de l’any anterior i van arribar al rècord històric de 970 produccions.

En aquest còmput s’inclouen grans produccions, com són pel·lícules, documentals, TV-Movies i sèries; sessions fotogràfiques; anuncis; curtmetratges; exercicis acadèmics; programes de TV; reportatges; vídeos corporatius, i videoclips, entre altres. Si es comptabilitzen només les grans produccions, Catalunya suma 86 títols i es manté la tendència de rodar arreu del territori. Barcelona ha estat escenari únic del 25% d’aquests títols, mentre que fa cinc anys més de la meitat de les grans produccions es rodaven només a la capital.

Girona i La Garrotxa han acollit pel·lícules com la catalana Estiu 1993 (Carla Simón, produïda per Inicia Films i Avalon), que s’estrena el proper 30 de juny i que ja ha estat reconeguda com a millor òpera prima al Festival de Berlín 2017. Les comarques del Garraf i el Maresme han estat l’escenari de la japonesa Jojo’s Bizarre Adventure, l’adaptació del reconegut director Takashi Miike del còmic que porta el mateix títol. També el Pirineu lleidatà ha estat triat com a escenari per reproduir la Patagònia a la coproducció argentino-espanyola Nieve Negra, un thriller protagonitzat per Ricardo Darín, Laia Costa i Leonardo Sbaraglia, mentre que la sèrie de televisió The Legend of the Blue Sea, de Corea del Sud, mostra els seus protagonistes en paisatges d’arreu del litoral català, des de Tarragona a la Costa Brava.

D’altra banda, el videoclip Rockabye de Clean Bandit, rodat a Torroella de Montgrí, Begur i La Fageda d'en Jordà, ja acumula més de 900 milions de visites a Youtube i va estar durant nou setmanes en la primera posició de la llista britànica UK Singles Chart.

Catalunya Film Commission
Les dades de rodatges a Catalunya són recollides per la Catalunya Film Commission (CFC) a través de la informació proporcionada pels municipis que la integren, del Servei d'Espais Naturals Protegits del Departament de Territori i Sostenibilitat, de les declaracions d'inici i final de rodatge registrades a l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i de les mateixes productores. La CFC és un servei del Departament de Cultura, que promociona, tant en l’àmbit internacional com estatal, la indústria audiovisual i el territori de Catalunya a fi que s’hi facin rodatges. Té com a objectiu promoure les inversions interiors i exteriors pel que fa a les activitats audiovisuals, els serveis professionals i de postproducció.

La CFC ajuda les empreses audiovisuals en la coordinació i realització de filmacions, assessorant-les en la cerca de localitzacions i actuant com a intermediària entre les produccions i les diferents administracions públiques. Aquest servei coordina una xarxa de més de 200 municipis catalans que ofereixen el seu territori com a espai de rodatge.

Podeu consultar les dades aquí.