Skip to main content

Carta contra l'anul·lació del cànon digital a les operadores

carta tc

Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó, president de la Generalitat; Molt Honorable Sra. Carme Forcadell Lluís, presidenta del Parlament deCatalunya; Honorable Sr. Oriol Junqueras i Vies, vicepresident de la Generalitat i conseller; Honorable Sr. Lluís Puig i Gordi, conseller de Cultura; il·lustres senyors presidents de tots el Grups Parlamentaris.

El sector audiovisual català, encara sota l'impacte de la recent anul·lació del cànon digital català per part del Tribunal Constitucional, ens adrecem a vostès per a expressar la nostra indignació davant del que considerem una decisió injusta i injustificada. Tal com tot el sector va estar al costat dels nostres polítics i els nostres governants per trobar en l'aplicació del cànon digital una solució als problemes endèmics de manca de recursos per a l'audiovisual, també ara volem estar al costat dels nostres polítics i governants per donar una resposta clara i contundent a aquesta mesura política que ens volen imposar.

L’audiovisual és un sector clau i estratègic per a qualsevol país. Més enllà dels valors incontestables com a vertebradors d'idees i sentiments col·lectius, més enllà de la nostra capacitat de ser creadors i transmissors de cultura i de projectar-nos al món, a Catalunya, el sector de l’audiovisual està representat per 2.235 empreses que generen al voltant de 14.000 llocs de treball, un volum de negoci de 1.661 milions d’euros i un valor afegit brut de 540 milions d’euros. A més, és un dels sectors que ocupa més joves. És per tot això que necessita un model estable de finançament.

La taxa a les operadores de telecomunicacions va ser una iniciativa conjunta del sector, del govern i dels nostres representants polítics. Aquesta taxa es va aprovar al parlament sense cap vot en contra i s'ha estat aplicant durant dos anys i mig sense problemes i sense reaccions en contra destacables. En aquest temps la taxa ha recaptat 33 milions d’euros, ha contribuït a fer sortir de la crisi econòmica el nostre sector i s’ha confirmat com a un instrument clau per garantir la seva viabilitat en el present i el futur. La necessitat i la coherència d’aquest impost ve avalada no només per la seva aplicació en altres països europeus, sinó també per la lògica que la sustenta. El 75% dels continguts legals i il·legals que es consumeixen a través d’internet són audiovisuals, d’aquí que les mateixes operadores en siguin les primeres beneficiades.

La taxa contribueix de forma definitiva no només a que el sector audiovisual pugui seguir produint sota criteris de qualitat i excel·lència sinó que garanteix que tota la cadena de valor que genera en surti beneficiada: l’exhibició, els festivals, les universitats, les escoles de cinema i els proveïdors de diversos serveis. Sense la taxa a les operadores l’audiovisual català no pot garantir la seva supervivència i la producció que ha fet que Catalunya s’hagi convertit en el centre de l’interès audiovisual internacional en els últims anys deixarà de ser una realitat.

El pas de 25 milions d’euros a 5 milions de la TVC per a producció externa en els darrers anys i la no aplicació del que representa la taxa suposa el tancament d’empreses, la pèrdua de molts llocs de treball i un cop mortal per a la nostra indústria.

Sabem que el govern català és conscient d’aquesta situació i que està disposat a donar suport al nostre sector en tot el que calgui. Tanmateix, no podem deixar d’expressar en públic les nostres peticions:

  • Demanem que els nostres governants i els nostres representants polítics, atesa la injustícia de la mesura del Tribunal Constitucional i els informes jurídics que avalen una possible alternativa, es comprometin a crear el més aviat possible una nova llei per establir una nova taxa de similars característiques a la que teníem. Tot el sector treballarem plegats i amb tots els grups parlamentaris per aconseguir aquest objectiu.
  • Demanem que es mantingui el compromís pressupostari i les dotacions econòmiques previstes per aquest any.
  • Demanem també que en els propers anys es mantingui la mateixa dotació pressupostària del 2017. Ho fem perquè, tenint en compte que la lògica de la producció audiovisual es regeix per compromisos plurianuals, una reducció sobtada de les aportacions previstes o reduirles a un sol any d’aplicació seria fatal pel sector En definitiva, les associacions i les entitats sota signants, volem fer una demostració pública de suport als nostres representants polítics, demanar-los que no afluixin i comprometre'ns, també per la nostra banda, a no afluixar en la defensa de la cultura audiovisual del nostre país.


L’audiovisual és el mirall on ens mirem i la nostra carta de presentació al món.

No afluixem, no afluixeu.

 

Entitats signants:
Acadèmia del Cinema Català
Associació de la Indústria del Curtmetratge (AIC)
Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya
Catalunya Film Festivals
Cercle de Cultura
CIMA Catalunya
Col·legi de Directors i Directores de Cinema de Catalunya
Clúster de l’Audiovisual de Catalunya
Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC)
Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya
Guionistes Associats de Catalunya (GAC)
Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC)
Productors Audiovisuals Federats (PROA):
- APAIB
- DEVICAT
- Pro-Animats
- Pro-Docs
- Pro-Ficció
- Pro-TV