L’Acadèmia del Cinema Català ha nomenat a Terrassa els seus nous Membres d’Honor 2019
Avui, dia 26 de juny, ha tingut lloc l’acte de nomenament dels Membres d’Honor 2019 a la Casa Alegre de Sagrera, a la ciutat de Terrassa, en el que han recollit el Petit Gaudí en reconeixement a les seves grans carreres les actrius Carme Elias i Assumpta Serna, el cineasta Jordi Cadena, el director, actor i gestor cultural Hermann Bonnín, la muntadora Elena Jaumandreu, i l’exhibidor Pere Sallent.
Amb el trasllat d’aquest acte a Terrassa, l’Acadèmia consolida la seva línea de reivindicació del patrimoni cinematogràfic català, reconeixent i amplificant l’aposta terrassenca pel cinema que ja li ha valgut l’exclusiva distinció de la UNESCO com a ciutat creativa en l’àmbit cinematogràfic, distinció que la fa única a l’estat espanyol i que només comparteix amb 12 ciutats de tot el món.
La gala, escrita i presentada per Elisenda Pineda, s’ha inspirat en l’espai que l’ha acollit, la Casa Alegre de Sagrera, exponent arquitectònic del passat tèxtil de la ciutat, per recordar la importància d’aquesta indústria a la capital vallesana i posar en valor l’esforç del treball dels homenatjats, tota una vida dedicada a l’ofici del cinema. Així una de les actuacions musicals, a càrrec de Laura Simó i Francesc Capella, s’ha acompanyat d’un muntatge amb fragments de pel·lícules catalanes que han posat burgesos i obrers al centre de les seves històries (Pa negre, La dona del segle, Vida privada, entre d’altres).
L’acte ha comptat amb la presència de l’Alcalde de Terrassa el Sr. Jordi Ballart, i de la Regidora de Cultura i actriu Maria Rosa Boladeras. També ens han acompanyat Núria Lomas i Òscar Pascual, gerent i coordinador respectivament de l’Àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; Iolanda Batallé, directora de l'Institut Ramon Llull; Francisco Vargas, director de l'Àrea d'Audiovisuals de l'Institut Català de les Empreses Culturals; Mònica Arús, gerent de l'Àrea de Recursos de l'Institut Català de les Empreses Culturals i Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya.
La primera en recollir el Petit Gaudí ha estat Assumpta Serna, glossada per Joan Lluís Bozzo, amb qui va compartir els primers anys de la companyia Dagoll Dagom, el 1978, durant el seu exitós muntatge Antaviana. Poc després s’instal·la a Madrid, on treballa amb Carlos Saura, Pedro Almodóvar o Bigas Luna. Títols com Orquídea salvaje (1989) de Zalman King, Las cien y una noches (1995) d’Agnès Varda o les mítiques sèries de televisió Crime Stories i Falcon Crest fan d’Assumpta Serna una de les actrius catalanes de més projecció internacional. Actualment combina la interpretació amb la docència al Centre Professional de la Fundació First Team. Assumpta Serna ha agraït així el reconeixement de l’Acadèmia:
“Aquest reconeixement serveix per dir que estic aquí, a una terra estimada i poder parlar la llengua catalana donarà un altre color a les meves interpretacions" @AssumptaSerna, nomenada Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019 #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/qR5gZZzlUz
A continuació ha rebut el Petit Gaudí, l’empresari cerdanyolenc Pere Sallent a qui l’actor Octavi Pujadas, també d’origen cerdanyolenc, ha glossat tot recordant la inauguració el 1944 del primer cinema a Cerdanyola, el Kursaal, propietat dels seus avis. Un cinema petit que Pere Sallent posteriorment convertiria en una de les primeres multisales del país, important crispetes fetes al moment, posa-gots a les butaques i sofàs regulables. El 2010 obriria el complex Full Cinemes, a Cornellà (avui Kinépolis), multisala líder al país en nombre d’espectadors i referent mundial de so. Pere Sallent ha remarcat que amb la seva feina permet somiar a l'espectador:
"Jo sempre he pensat que la gent va al cinema a somiar i que un bon cine és aquell que permet al seu públic somiar més intensament" ✨ Pere Sallent, nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019! 📽 #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/OPPbzD4btw
Després de l’actuació de Laura Simó i Francesc Capella, ha sigut el torn de l’actor, director, assagista i gestor cultural Hermann Bonnín ha recollit el Petit Gaudí acompanyat de la seva filla Nausicaa Bonnín. La glossa l’ha fet Maria Ribera, bona amiga de la família que ha destacat la seva tasca al capdavant d’institucions com l’Institut del Teatre o La Seca-Espai Brossa, o la seva feina com a director teatral posant en escena obres de Valle-Inclán, Txèkhov, Federico García Lorca o Joan Maragall, entre molts d’altres. El seu debut en el camp cinematogràfic, arriba precisament de la mà de Jordi Cadena, un dels 6 nous Membres d’Honor d’enguany, al llargmetratge La senyora, i el següent en recollir el premi, glossat en aquest cas per Sílvia Munt, a qui va dirigir en una pel·lícula clau per l’actriu i directora, Els papers d’Aspern. Fundador del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, el 1975 Cadena crea la productora Ona Films, juntament amb Pepón Coromina. La senyora (1987) li donaria l’èxit comercial i el renom internacional, i el 1988 dirigiria un dels seus títols més emblemàtics, És quan dormo que hi veig clar. Després vindrien Els papers d’Aspern (1991), Els passos perduts (2008), Elisa K (2010), codirigida amb Judith Colell i guanyadora del Premi especial del Jurat al Festival de San Sebastián, La por (2013) i L’Amant del silenci (2016). La recollida del Gaudinet per part de Bonnín ha estat un dels moments més emotius de l'acte, que ha fet posar el públic assistent de peu:
"Tinc molts motius per agrair de tot cor aquest nomenament i desitjo compartir-lo amb les dues persones que més estimo: la Sabine i la @NausicaaBo" ❤️ Hermann Bonínn, nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019 #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/ETL5UUnHai
Per la seva banda, Jordi Cadena ha volgut dedicar el premi a Judith Colell, acadèmica i membre de la Junta Directiva de l'ACC:
"Vull dedicar el premi a la @ColellJudith, que des de fa més de trenta anys està aquí fent-me costat!" 🤗 Jordi Cadena, nomentat Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019! #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/LDUAsrav0Y
I després del discurs de la Presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català remarcant el perquè de la celebració de l’acte de nomenament dels Membres d’Honor a Terrassa i la gran tasca de descentralització i reivindicació de territori que duu a terme l’Acadèmia a través del Cicle Gaudí, ha arribat un dels moments més emotius de la gala, en la que la jove muntadora Ana Pfaff ha donat pas a “la millor muntadora del món” segons Orson Welles: Elena Jaumandreu, que va iniciar la seva carrera molt jove com a ajudant del seu pare, un dels primers muntadors d’Espanya, i que aviat es va convertir en la cap de muntatge dels Estudis Chamartín de Madrid. Amb 28 anys, Orson Welles la incorpora com a muntadora a Espanya de Campanades a mitjanit i el resultat esdevindria la pel·lícula preferida de Welles. La seva filmografia inclou títols emblemàtics com Los golfos (1960) de Carlos Saura, Las Vegas, 500 millones (1968) d’Antonio Isasi Isasmendi o Interior roig (1983) d’Antoni Anglada. Jaumandreu no amagava la seva sorpresa en el moment en que va saber que rebria aquest nomenament:
"Aquest reconeixement va ser una sorpresa. La feina de muntatge no fa massa anys que s'ha reconegut, semblava que les pel·lícules només les feia el director" Elena Jaumeandreu, nomenada Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019! #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/xtadPWFKiI
La darrera en recollir el Petit Gaudí ha estat Carme Elias, glossada per Isabel Coixet, bona amiga, protagonista del seu bateig en la direcció teatral (84 Charing Cross Road). Elias va iniciar la seva carrera teatral el 1974 amb La señorita Julia, sota la direcció d’Adolfo Marsillach i va debutar al cinema el 1978 amb L’orgia, de Francesc Bellmunt. Al llarg de la seva vida ha actuat sota les ordres d’Isabel Coixet, Pere Portabella, Jaime de Armiñán, Emilio Martínez-Lázaro, Pedro Almodóvar, Javier Fresser o Carlos Vermut, entre molts d’altres. Ha participat en emblemàtiques produccions de televisió i ha posat la veu a Demi Moore, Daryl Hannah, Sigourney Weaver o Nastassja Kinski.
"Com a actriu és un honor i representa la plenitud del meu treball. Estic emocionada de compartir el premi amb persones que han permès desenvolupar la meva passió" Carme Elias, nomenada Membre d'Honor de l'Acadèmia 2019 #FestaCineCat🎟
— Acadèmia del Cinema Català – Premis Gaudí (@academiacinecat) 26 de juny de 2019
🔴 EN DIRECTE ▶️ https://t.co/5ATyb9sIWb pic.twitter.com/GqXp6aDSKy
Demà dijous, 27 de juny, l'Acadèmia segueix de celebració a Terrassa amb l’onzena Festa d’Estiu del Cinema Català que aplegarà més de 400 convidats al Parc Audiovisual de Catalunya. Els seus jardins seran enguany el punt de trobada d’acadèmics, representants institucionals i convidats a la cita estiuenca del cinema català, entre ells Carlos Marqués-Marcet, Neus Ballús, Marc Recha, David Verdaguer, Maria Fernández Soto, Sílvia Quer, Aina Clotet, Elena Martín, Vicky Luengo o Cristina Brondo. L'acte es podrà seguir en directe a partir de les 22h a les televisions locals de La Xarxa i a les xarxes socials de l'Acadèmia.
L'Acte de Nomenament dels Membres d'Honor 2019 es pot veure complet en aquest enllaç
L'Acte de Nomenament dels Membres d'Honor ha comptat:
- Amb el suport de: Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Terrassa, Fundació SGAE, EGEDA
- Patrocinador oficial: Estrella Damm
- Mitjans de comunicació oficials: La Xarxa de Comunicació Local i ACN
- Maquillatge oficial: Cazcarra-Image Group
- Perruqueria i estètica oficial: Montibello
- Col·laboradors Membres d’Honor: Gramona, Servicevision, Hotel Mandarin Oriental.