Skip to main content

L’Acadèmia del Cinema Català participa a la III Trobada d'Acadèmies de Cinema de la Península


La trobada es va celebrar a València els dies 29 de febrer i 1 de març, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual. L’Acadèmia del Cinema Català serà l’amfitriona de la IV edició

Diumenge 1 de març es va posar punt i final a la tercera Trobada d'Acadèmies de Cinema de la Península, després d'un intens cap de setmana que ha reunit set entitats: Academia Portuguesa de Cinema, Academia del Cine Aragonés, ASECAN - Asociación de Escritores Cinematográficos de Andalucía, Academia del Cine Asturiano, Academia Galega do Audiovisual, Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual -amfitriona de la trobada d'enguany-, i l'Acadèmia del Cinema Català, representada per la seva presidenta Isona Passola. 

La trobada ha consistit en dues jornades d'activitats d'intercanvi i reflexions sobre l'estat de la indústria audiovisual i cinematogràfica. La primera xerrada va tenir lloc dissabte i hi van participar els presidents i presidents de les diverses acadèmies assistents: Pep Llopis (Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual), Lourdes Palacios (ASECAN), Paulo Trancoso (Academia Portuguesa de Cinema), Jesús Marco (Academia del Cine Aragonés), Gonzalo Mañana (Academia del Cine Asturiano) i Isona Passola (Acadèmia del Cinema Català). La sessió, moderada per la directora i guionista Pilar Pérez Solano, va permetre l’anàlisi de la importància de les entregues de premis que se celebren anualment a cada territori per a la visibilització i suport del cinema propi, així com de les altres accions que les acadèmies organitzen durant l’any per enfortir la seva indústria cinematogràfica.

Seguidament va tenir lloc la taula rodona titulada Les plataformes, les sèries, les websèries i els videojocs (el seu encaix en les Acadèmies), moderada per l'actriu i directora Rosana Pastor. A la sessió hi van participar els productors Gustavo Ferrada i Kiko Martínez, juntament amb les guionistes Elena Gobernado i Maria Mínguez, presidenta d’EDAV - Escriptors de l'Audiovisual Valencià. Els participants van reflexionar sobre les noves maneres de gaudir i consumir audiovisual, tenint molt en compte l'auge de les noves plataformes i els nous públics. 

Per concloure la primera jornada es va organitzar una conferència sobre les noves tecnologies audiovisuals i perspectives de futur, impartida per Sebastián Sánchez-Castillo, Doctor en Ciències de la Comunicació i professor titular de la Universitat de València.

L'endemà, diumenge, va tenir lloc la jornada interna de reflexions, conclusions i presa de decisions, tenint en compte qüestions sobre com l’establiment de vincles amb les diferents institucions del territori de cara a la celebració dels premis. També es va destacar la rellevància de les televisions autonòmiques en la retransmissió de les cerimònies en directe per tal de donar visibilitat a l'esdeveniment i permetre aconseguir l'interès de patrocinadors i col·laboracions de marques privades. 

Com a conclusió de la trobada es van establir algunes accions a desenvolupar de manera conjunta per part de les acadèmies presents, com ara la d’organitzar un cicle de pel·lícules guanyadores dels diversos premis, establir un calendari de premis i esdeveniments en comú per evitar contraprogramacions, i sol·licitar conjuntament a l'ICAA que, a l'hora de valorar les ajudes estatals per a la producció de llargmetratges i curtmetratges, es computin els premis i honors concedits per les acadèmies de cinema dels diversos territoris del país. 

Finalment, es va establir que la IV Trobada que tindrà lloc el 2021 a Catalunya i serà organitzada per l'Acadèmia del Cinema Català.