Skip to main content

Alcarràs i Pacifiction, les millors pel·lícules dels Premis Gaudí 2023

1.300 assistents han viscut la quinzena edició dels Premis Gaudí a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Alcarràs, de Carla Simón, i Pacifiction, d’Albert Serra, han guanyat els Gaudí a Millor pel·lícula i a Millor pel·lícula en llengua no catalana, respectivament, en una edició, la quinzena, d’uns Premis Gaudí molt repartits que també han reconegut els mèrits de Suro, amb els guardons a Millor direcció novella per a Mikel Gurrea i millors interpretacions protagonistes, i d’Un año, una noche, d’Isaki Lacuesta, que s’ha endut fins a cinc estatuetes. La cerimònia d’entrega dels XV Premis Gaudí no ha deixat pràcticament cap dels títols més nominats sense recompensa: als ja citats cal afegir els dos guardons que s’han endut La maternal, de Pilar Palomero, i Los renglones torcidos de Dios, d’Oriol Paulo

L’emocionat record a Agustí Villaronga, traspassat ahir, ha travessat una gala que ha homenatjat l’estimat cineasta amb sentides paraules al llarg de tota la nit. Referent clau del nostre cinema, deixa un extens llegat de més d’una vintena d’obres reconegudes nacional i internacionalment.

Pel que fa als dos llargmetratges reconeguts amb els premis grossos, Alcarràs ha guanyat també els Gaudí a Millor direcció, per una Carla Simón que ja l’havia aixecat amb Estiu 1993 i que va fer història l’any passat amb l’Os d’Or al Festival de Berlín, a Millor guió original per la pròpia Simón i Arnau Vilaró, i a Millor direcció de producció per a Elisa Sirvent. I cal sumar-li el Premi Especial del Públic. En el cas de Pacifiction, que la setmana passada s’enduia tres premis Lumière a França, l’Acadèmia del Cinema Català l’ha reconegut amb els Gaudí a la Millor direcció artística per a Sebastian Vogler i a Millor fotografia per a Artur Tort.

Duels interpretatius

Al palmarès interpretatiu dels Gaudí 2023 brillen actors i actrius amb feines que es retroalimenten i que prenen sentit l’una envers l’altra: una parella d’urbanites que prova sort a l’entorn rural i una mare incapaç de gestionar l’embaràs de la seva filla adolescent. Pol López i Vicky Luengo, caps de cartell de Suro, han aconseguit els premis a Millor actor i actriu protagonistes. Per la seva banda, Ángela Cervantes s’endú el seu segon Gaudí consecutiu (l’any passat, per Chavalas), tots dos com a Millor actriu secundària, i la seva filla a la ficció de La maternal, la jove Carla Quílez, de només catorze anys, s’ha alçat com a vencedora a la nova categoria de Millor interpretació revelació, després d’endur-se la Conxa de Plata al passat Festival de Sant Sebastià.

Els guardons en les categories interpretatives es completen amb el Gaudí a Millor actor secundari per a Alex Brendemühl, pel seu personatge a les Historias para no contar, de Cesc Gay. L’actor aixeca la seva segona estatueta després de l’aconseguida el 2010 amb Les dues vides d’Andrés Rabadán.

Un año, una noche, la pel·lícula amb més premis

La riquesa i diversitat de mirades del nostre cinema es veuen reflectides en un palmarès que també ha reconegut les virtuts de dos llargmetratges més: per un costat, la pel·lícula més premiada en els Gaudí d’enguany ha estat Un año, una noche, amb els reconeixements a Millor guió adaptat per Isaki Lacuesta, Isa Campo i Fran Araújo; Millor muntatge per Sergi Dies i Fernando Franco; Millor música original per Raül Refree; Millors efectes visuals per Laura Pedro, i Millor so per Amanda Villavieja, Eva Valiño, Alejandro Castillo i Marc Orts. 

Per la seva banda, Los renglones torcidos de Dios ha guanyat els guardons a Millor vestuari per Alberto Valcárcel i a Millor maquillatge i perruqueria per Montse Sanfeliu i Carolina Atxukarro. Cal destacar també els Gaudí aconseguits per Tadeo Jones 3: La Taula Maradga, d’Enrique Gato, com Millor pel·lícula d’animació, i per Sis nits d’agost, amb la que Ventura Durall proposa el relat de la mort volguda de Lluís Maria Xirinachs, com a Millor pel·lícula per a televisió.

Un palmarès amb pes per dones guardonades

Continuant la tendència dels darrers anys, els XV Premis Gaudí han tornat a reconèixer el talent de les professionals del nostre país, amb fins a dotze guardons nominatius guanyats per dones, pels catorze entregats a homes. Als ja citats (Millor direcció, guió original i adaptat, interpretacions femenines i revelació, direcció de producció, efectes visuals, so, i maquillatge i perruqueria), cal sumar els premis a Millor documental, Millor curtmetratge i Millor pel·lícula europea, per a tres projectes liderats per dones.

Isabel Coixet s’ha endut el guardó a Millor documental per El sostre groc, recollit a l’escenari del MNAC per les seves protagonistes, exalumnes de l’Aula de Teatre de Lleida que van denunciar dos dels seus professors per abús sexual durant la seva adolescència. El Gaudí a Millor curtmetratge l’ha guanyat Júlia de Paz Solvas, directora i coguionista juntament amb Núria Dunjó de l’emocionant Harta, que reflexiona sobre l’impacte de la violència masclista en la infantesa. I la producció espanyola Cinco lobitos, d’Alauda Ruiz de Azúa, s’ha alçat com a Millor pel·lícula europea.

El mestratge del Gaudí d’Honor

Un dels moments més emotius de la gala ha arribat amb l’entrega del Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2023, que ha recollit Jaume Figueras, tot un referent de la crònica i el periodisme cinematogràfic amb l’enyorat programa Cinema 3 a TV3, a Ràdio Barcelona i des de les pàgines de Fotogramas com a responsable del celebrat Consultorio de Mr. Belvedere, i a qui també s’ha reconegut la seva feina al Cercle A com a programador de sales en versió original, sent responsable directe de l’arribada del cinema d’art i assaig a Catalunya a finals dels anys 60, quan encara es vivia sota la dictadura franquista. Figueras ha recollit el guardó honorífic de mans de la periodista Ana García-Siñeriz, companya de batalles en les seves retransmissions dels Oscar per a Canal Plus i partenaire al programa MagaCine.

Figueras recull un guardó que ha reconegut anteriorment les trajectòries de Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020), Carme Elías (2021) i Tomàs Pladevall (2022).

L’Acadèmia del Cinema Català ha celebrat els quinze anys de vida dels Premis Gaudí amb una gala musical en la que ha brillat l’orquestra simfònica Franz Schubert Filharmonia. Presentada per l’actriu Llum Barrera, la cerimònia ha repetit l’escenari de l’any passat, la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i ha comptat amb més de 1.300 convidats.