El cinema català torna a brillar al Festival de Sant Sebastià
Del 22 al 30 de setembre se celebra la 71a edició
El cinema català torna amb força a la 71a edició del Donostia Zinemaldia - Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià (SSIFF), que se celebrarà del 22 al 30 de setembre, amb 20 films amb participació catalana en les diverses seccions que conformen la seva programació.
El festival arrencarà amb l’entrega del Premi Nacional de Cinema, atorgat pel Ministeri de Cultura i Esport, que rebrà la directora i acadèmica Carla Simón per la seva trajectòria amb Estiu 1993 i l’èxit assolit darrerament amb Alcarràs.
El cinema català a la programació oficial
Pel que fa a la Secció oficial, la directora Isabel Coixet farà l’estrena nacional de la seva nova pel·lícula Un amor, protagonitzada per Laia Costa i Hovik Keuchkerian, basada en la novel·la homònima de Sara Mesa. A la mateixa secció, però fora de competició, s’estrenarà They Shot the Piano Player, la pel·lícula d’animació dirigida per Fernando Trueba i Javier Mariscal, després de passar pel Festival Internacional de Cinema de Toronto. Per la seva banda, a la secció Nous directors dedicada a primers i segons films, es podrà veure el debut del director Javier Macipe, The Blue Star, una història sobre un músic que viatja a l’Argentina i la seva inesperada trobada amb un altre artista.
A la secció Horizontes latinos hi serà present Blondi, de Dolores Fonzi, un film sobre l’especial relació d’una mare i el seu fill, protagonitzada per la mateixa directora. Així mateix, Inside the Yellow Cocoon Shell, del director Pham Thien An, competirà a la secció més atrevida del festival, Zabaltegi-Tabakalera, després de guanyar la Càmera d’Or a Cannes.
Si pogués sostenir-me com ho fan els arbres, dirigit per les estudiants de la Universitat Pompeu Fabra, Laura Valenzuela Montero i Ainoha Díaz Porto, formaran part de la secció Nest dedicat als curtmetratges realitzats per estudiants de cinema d’arreu del món.
A la secció no competitiva Made in Spain, s’han seleccionat nou títols catalans. Entre ells es troben el documental sobre el conflicte basc, No me llame Ternera, dirigit per Jordi Évole i Màrius Sánchez; Mentre siguis tu, documental protagonitzat per l’actriu i Gaudí d’Honor-Miquel Porter, Carme Elias, i dirigit per Claudia Pinto; i dos llargmetratges de ficció que transcorren en terres gallegues: Sica, de Carla Subirana, produït per l’acadèmica Alba Sotorra; i Matria, d’Álvaro Gago, produït per les acadèmiques Mireia Graell i María Zamora.
També formaran part del cartell Els encantats, de l’acadèmica Elena Trapé, amb producció dels acadèmics Marta Ramírez i Adolfo Blanco; i Upon Entry, d’Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez, produït, entre d’altres, pels acadèmics Carles Torras, Sergio Adrià i Alba Sotorra. Així també,estaran presents al SSIFF els documentals Unzué, l’últim partit del Juancar de Xavi Torres, Santi Padró i Jesús Muñoz, produït, entre d’altres, pels acadèmics Adolfo Blanco i Oriol Sala-Patau; La Singla de l’acadèmica Paloma Zapata, i Hay una puerta ahí de Juan Ponce de León i Facundo Ponce de León.
D’altra banda, 20.000 especies de abejas, d’Estibaliz Urresola i produïda per l’acadèmica Valèrie Delpierre, obrirà la secció Zinemira, dedicada al cinema basc, on també es troben títols com Las buenas compañías, de l’acadèmica Sílvia Munt, produïda per l’acadèmic Antonio Chavarrías; i Una vida no tan simple de Félix Viscarret, produïda també per Adolfo Blanco.
Així mateix, el film guardonat a millor pel·lícula europea a la Quinzena de cineastes, Creatura, de l’acadèmica Elena Martín, i produïda per les acadèmiques Ariadna Dot, Marta Cruañas, María Zamora i els acadèmics Tono Folguera i Stefan Schmitz, tanca la participació catalana seleccionada al festival.
A més, enguany Klasikoak, la secció que rescata els clàssics del cinema universal, presenta un exemplar restaurat per la Filmoteca de Catalunya, amb col·laboració de l’Escac, de Fúria española de Francesc Betriu, Premi Gaudí d’Honor - Miquel Porter 2021.
Consulta tota la programació aquí.