Skip to main content

Presentem el jurat de l'XI Premi Pepón Coromina

El formaran Salima Jirari, David Moragas, Bruna Cusí, Edmon Roch i Marta Molins

El Premi Pepón Coromina, guardó de l’Acadèmia de Cinema Català que reconeix el risc, la innovació i la creativitat en l’àmbit del cinema català en honor al productor Pepón Coromina, ja té jurat per a la seva XI edició.

El formaran:

Salima Jirari. Consultora especialitzada en diversitat, igualtat i inclusió de projectes audiovisuals. Antiga membre de la Junta Directiva de Dones Visuals, associació guanyadora de la X edició del Premi Pepón Coromina, compta amb més de 10 anys d’experiència en diverses àrees del sector. Ha estat tallerista sobre els prejudicis inconscients durant el procés creatiu a programes i laboratoris de Netflix, el CCB, Academia de Cine, entre altres. També ha impartit sessions de perspectiva de gènere, interseccionalitat i diversitat a múltiples universitats catalanes. Així mateix, ha estat responsable de la distribució al DocsBarcelona, de la comunicació i promoció de la Barcelona Film Comission (ICUB) i executiva de Selecta Visión. Actualment, és resident del PEI-Programa d’Estudis Independents del MACBA, i està desenvolupant el seu primer curtmetratge Ojo Vago, seleccionat i premiat a Acció Curts 2022. 

David Moragas. Director, guionista, escriptor i acadèmic. Ha dirigit diversos curtmetratges com Demà ho deixem (2022), el qual va estar nominat als XV Premis Gaudí; Detox (2020); Boyfriend (2018); Only Fools Rush (2018); i When He Left (2016), seleccionats a festivals com el D’A i Palm Springs. El seu debut en el llargmetratge va ser amb A Stormy Night (2020), nominat a Millor muntatge als Gaudí, estrenat al Festival de Málaga i responsable de clausurar el D’A del 2020. A més,el film va optar fins a 12 candidatures en la 35a edició dels Premis Goya, entre les quals destaca Millor Direcció Novell i Millor Guió Original. 

Anna Alarcón. Actriu que ha participat en més d'una trentena d'obres de teatre per tota Espanya, així com a diverses produccions per a televisió i cinema. Sobre els escenaris ha treballat amb directors de prestigi com Pau Miró, Iván Morales, Alicia Gorina, Marta Buchaca o Josep Maria Pou. Pel que fa a la gran pantalla, Alarcón ha estat darrere de títols com La hija de un ladrón (2019), de l'acadèmica Belén Funes i guanyadora del Premi Gaudí a Millor pel·lícula en llengua no catalana el 2020; La vampira de Barcelona (2020), de l'acadèmic Lluís Danés; L'ofrena (2020), pel·lícula de l'acadèmic Ventura Durall, amb la qual va estar nominada als XIII Premis Gaudí a Millor actriu protagonista; A este lado del mundo (2022), de David Trueba; o la recent Mamífera (2024), de l'acadèmica Liliana Torres. Paral·lelament, ha estat present en sèries com La Riera (2010) o Nit i Dia (2016), de TV3; i de produccions de Netflix com El inocente (2021), d'Oriol Paulo, i Bienvenidos al Edén (2022), de l'acadèmic Daniel Benmayor.

Edmon Roch. Productor i acadèmic, fundador de la productora Ikiru Films, amb la qual ha estat darrere de projectes cinematogràfics nominats i recurrentment guardonats als Gaudí com Saben aquell (2023), de David Trueba; El Niño (2014) i Las leyes de la frontera (2021), de  Daniel Monzón Jerez; Les aventures de Tadeu Jones (2012, XXXXX), d’Enrique Gato. A més de la seva carrera com a productor, Roch també ha destacat com a guionista de Tic Tac (1997), de Rosa Vergés, cineasta, Membre d’Honor del 2021 i Premi Gaudí d’Honor - Miquel Porter 2024; i com a director amb el documental Garbo, l’espai (L’home que va salvar el món) (2009), que va guanyar els Gaudís a Millor pel·lícula documental i a Millor guió, i el Goya a Millor pel·lícula documental en el 2010. Edmon Roch també ha estat crític en premsa i escriptor d’assajos sobre la història del cinema. 

Marta Molins. Actriu, guionista, directora, Presidenta Honorífica i fundadora del Premi Pepón Coromina. En la seva carrera com a guionista, destaca la seva participació en sèries com Poble Nou (1994), Nissaga de poder (1996) i Amar en Tiempos revueltos (2006-2014), i pel·lícules com Dalí, être dieu (2002), de Sergi Schaaff; Despacito y a compás (2003), que també va dirigir; i Xtrems (2009), d’Abel Folk i Joan Riedweg, pel·lícula amb la qual Molins va estar nominada a Millor guió en els Premis Gaudí del 2010. Pel que fa a la seva carrera com a actriu, és coneguda pels seus papers a Caniche (1979), de Bigas Luna; Barcelona Sur, del Jordi Cadena (1981); El pico (1983), d’Eloy de la Iglesia; La plaça del Diamant (1983), de Francesc Betriu i produïda per Pepón Coromina; o Puzzle (1986), de Lluís Josep Comerón. 

jurat

Anna Alarcón, Edmon Roch, Salima Jirari, David Moragas i Marta Molins.

El Jurat d’enguany ha estat designat per la Junta directiva de l’Acadèmia a proposta de la comissió formada per Alba Cros i Carlos R. Rios, membres de la Junta directiva de l'Acadèmia; Paco Poch, Montse Majench, Núria Aidelman i Ivan Morales, membres de l'Acadèmia; i la Marta Molins, presidenta honorífica del Premi. Tots ells/es decidiran el/la guanyadora en el marc de la Festa d’Estiu del Cinema Català que se celebrarà a principis de juliol.

Poden optar al Premi Pepón Coromina les obres audiovisuals catalanes (llargmetratges, migmetratges o curtmetratges) estrenades, emeses o presentades durant el 2023, així com aportacions de talent català a aquells projectes presentats durant el 2023 a Catalunya o a qualsevol indret del món. Els/les professionals i les obres premiats/des a l'edició dels XVI Premis Gaudí queden exclosos/es de la convocatòria.

Les inscripcions estaran obertes fins al 6 de maig a les 15:00hi fins al 7 de maig a les 15:00h es podran presentar materials complementaris.