Skip to main content

L’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge a Juan Mariné, Goya d’Honor 2024

L’acte tindrà lloc l’11 de juny a la Filmoteca de Catalunya

Un home travessat per la guerra, però sobretot pel cinema. Convidat de l’escriptor Orson Welles; supervivent de la quinta del biberó, així com de diversos camps de concentració franquista; càmera del multitudinari enterrament de l’anarquista Durruti; i amb un format de pel·lícula que porta el seu nom, Juan Mariné és una de les figures claus del cinema espanyol, amb un total de 140 pel·lícules i diversos guardons a l’esquena. 

En reconeixement de la seva trajectòria distingida amb el Goya d’Honor 2024, enguany l’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge a Barcelona a Mariné, director de fotografia, restaurador fílmic amb més de 80 anys de professió, en el marc de l’homenatge creuat que organitza cada any amb l’Academia del Cine Español als premis honorífics de cada casa. Amb motiu d'aquesta celebració honorífica, el proper dimarts 11 de juny a les 18 h a la Filmoteca de Catalunya es projectarà el documental biogràfic sobre el cineasta Juan Mariné, un siglo de cine, de la directora i acadèmica Maria Lluïsa Pujol. El film recorre la vida i carrera professional de Mariné des dels seus inicis el 1935, passant per les seves vivències durant la Guerra Civil espanyola, fins a la seva última etapa a la Filmoteca Española i l’ECAM. Així mateix, la projecció comptarà amb la presència de Fernando Méndez-Leite, president de l’Academia del Cine Español; Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català; Esteve Rimbau, director de la Filmoteca de Catalunya; i Maria Lluïsa Pujol, directora del documental.

D’altra banda, el 10 de juny a les 19 h, Rosa Vergés, Premi Gaudí d’Honor 2024 - Miquel Porter de l’Acadèmia del Cinema Català, serà homenatjada a Madrid en un acte que s’iniciarà amb una conversa de la cineasta i el president de l’Academia de Cine Español, Fernando Méndez-Leite, seguida de la projecció del seu títol icònic Boom, boom (1990).

L’homenatge a Mariné és obert al públic amb entrada gratuïta. Els membres de l’Acadèmia poden reservar plaça a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. abans del 9 de juny a les 15:00 h.