Skip to main content

L’Acadèmia del Cinema Català s’integra a la Junta de la Federació d’Acadèmies de Cinema d’Europa

Institucions de 20 països funden a Luxemburg el nou organisme, que representa 20.000 professionals del cinema europeu

 L’Acadèmia del Cinema Català s’ha reunit aquesta setmana s’ha reunit a Luxemburg amb acadèmies de vint països europeus per fundar la Federació d’Acadèmies de Cinema d’Europa (FACE), nascuda a partir de l’antiga FAN of Europe (Film Academies Network of Europe) amb la voluntat de formalitzar les relacions entre les diverses acadèmies del territori, en col·laboració des del 2006. Desenvoluparà accions conjuntes, amb l'educació cinematogràfica, els projectes de patrimoni fílmic, la sostenibilitat, la diversitat i la inclusió com a línies essencials. La FACE està actualment constituïda per 21 acadèmies, entre les quals es troben l’Acadèmia del Cinema Català, l’Academia de Cine d’Espanya i l’Acadèmia de Cinema Europeu

Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català, s’integra com a Secretària de la junta de la nova federació, formada per Luxemburg (presidència), Àustria (vicepresidència), Dinamarca (tresoreria), Països Baixos, Portugal i l'Acadèmia de Cinema Europeu. “La nostra Acadèmia ha format part de la xarxa d’acadèmies europees des del principi. Ara que esdevé una federació, integrar-nos en la seva Junta és un pas molt important en la defensa cultural i lingüística del nostre cinema, en un moment en què la diversitat cultural està especialment amenaçada davant l'auge de l’extrema dreta. La Federació, que representa 20.000 professionals de totes les especialitats, també permetrà compartir experiències, com és el cas del Departament contra els abusos en el sector cinematogràfic i de les arts escèniques, una iniciativa pionera cap a la qual ara miren moltes de les acadèmies membres de la Federació”, explica Laia Aubia.  

“Com a xarxa d’acadèmies de cinema, hem crescut en els últims divuit anys. Cada vegada més, i especialment des de la COVID, hem estat testimonis de tot el que tenim en comú i de com n'és de beneficiós per a tots nosaltres compartir experiències i unir forces”, ha declarat Matthijs Wouter Knol, també membre de la Junta, CEO i director de l’Acadèmia del Cinema Europeu. 

En aquest sentit, sota el paraigua de la nova Federació, les acadèmies treballaran conjuntament per assegurar que dins de les cúpules polítiques europees i nacionals el cinema europeu continua essent considerat com a actiu cultural de gran rellevància, així com un factor econòmic substancial. La Federació també té sobre la taula temes com la defensa de l’educació cinematogràfica, les formes d’implicació dels membres que formen part de les diverses entitats, o els projectes vinculats al patrimoni cinematogràfic on la sostenibilitat, la diversitat i la inclusió siguin punts claus.