Skip to main content

L’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge a Jordi Grau al Festival de Sitges

Seguidament a l’homenatge es projectarà la pel·lícula Herois, el llargmetratge de Pau Freixas que s’estrenarà per al gran públic el proper 22 d’octubre

 

Barcelona, 11 d’octubre de 2010.- L’Acadèmia del Cinema Català dedicarà el proper dissabte 16 d’octubre una jornada d’homenatge a Jordi Grau en un acte que es celebrarà en el marc del Festival de cinema fantàstic de Sitges 2010. L’homenatge és un reconeixement a la carrera del cineasta, figura clau del cinema fantàstic a casa nostra. Seguidament de l’homenatge es projectarà el film “Herois” de Pau Freixas.

 

Guionista, actor i director; Grau és un clar exponent de versatilitat: més d’una trentena d’obres de gèneres tant diferents com el cine documental, l’experimental, el cine compromès socialment i el cinema fantàstic. A la seva carrera destaquen obres com Ceremonia Sangrienta (1973) i No profanar el sueño de los muertos (1974), ambdues considerades peces magistrals de cinema de terror.

 

A l’acte de l’Acadèmia del Cinema Català, que comptarà amb la presència de Joel Joan, president de l’Acadèmia, i el cineasta Jordi Grau, li seguirà la projecció del llargmetrartge Herois, dirigit per Pau Freixas i guanyador del premi del públic en el passat Festival de Màlaga. El film és un retrat dels estius dels anys 80, i s’estrenarà per al gran públic el proper 22 d’octubre.

 

Convocatòria Homenatge Jordi Grau

i seguidament projecció Herois de Pau Freixas

 

Dia: Dissabte 16 d’octubre

Hora: 11.45

Lloc: Auditori de l’Hotel Melià de Sitges
( Joan Salvat Papasseit 38, Sitges)

 

*Per assistir a la jornada cal acreditar-se a través del departament

de premsa del Festival de Cinema de Sitges 2010

 

Trajectòria Jordi Grau

Guionista i director, va treballar com a periodista fins que es va establir el seu primer contacte amb el cinema com a ajudant de direcció a la pel·lícula Diez fusiles esperan (1959), de José Luis Sáenz de Heredia. Poc després es va iniciar amb la realització cinematogràfica amb la creació de documentals com Costa Brava (1959).

 

Entrats els anys 60 va dirigir la coproducció hispana-italiana Noche de Vereano (1963), Menció especial al Festival Internacional de Cinema de Mar del Plata, que comptava amb Francisco Rabal al repartiment; El espontáneo (1964); el drama Acteón (1967); Una historia de amor (1967), Premi San Sebastià al Festival Internacional de Cine de la ciutat; i el musical Tuset Street (1967), amb una guió de Grau y Rafael Azcona i protagonitzat per Sara Montiel, a la que van acompanyar al repartiment directors como Luis García-Berlanga, Jacinto Esteva o Emma Cohen. La pel·lícula va ser acabada per Luis Marquina.

 

Va ser durant la dècada dels 70 quan Jordi Grau es va endinsar en la creació de pel·lícules de gènere de terror. Ceremonia sangrienta (1973), amb Lucia Bosé de protagonista, y No profanar el sueño de los muertos (1974), constitueixen un clar exemple de la creativitat al voltant del gènere que hi va haver durant la dècada, un excel·lent paradigma del cinema que durant els darrers anys del franquisme va aconseguir esquivar el destape y els films sociopolítics per a oferir-nos una alternativa cinematogràfica diferent. En aquella època Chicho Ibáñez Serrador i Jordi Grau van aportar bons exemples del gènere.

 

No profanar el sueño de los muertos es una versió lliure de La noche de los muertos vivientes, de George A. Romero. Aquest film encara sorprèn avui dia pel seu bon acabat formal, la seva cuidada fotografia i els seus efectes especials, a més del nivell de les seves interpretacions y els seus diàlegs.

 

Durant els següents anys s’estrena el curtmetratge Contestataris i els films La Trastienda (1975) o El secreto inconfesable de un chico bien (1976) entre d’altres. Els seus dos darrers llargmetratges són La Punyalada (1989) i Tiempos mejores (1995).

 

Herois de Pau Freixas

Després de debutar al cine amb Cactus (2000), Pau Freixas va inaugurar el Festival de Sitges de l’any 2003 amb el seu segon llargmetratge, el thriler Cámara Oscura (2003). I enguany, set anys més tard, l’obra de Freixas torna a tenir un espai al festival, ja que es projectarà el seu darrer treball, Herois. La pel·lícula, que encara no s’ha estrenat pel gran públic, ha estat aclamada per la crítica i ha guanyat el premi del públic del Festival de Màlaga, a més de comptar amb un repartiment d’excepció amb actors com Álex Brandemühl, Eva Santolaria, Lluís Homar, Emma Suárez i Nerea Camacho.

 

Herois, escrita per Pau Freixas i Albert Espinosa, rememora amb nostàlgia les vacances d’estiu d’un grup de nens durant la dècada dels anys 80. La pel·lícula és un viatge al passat, basat en les pròpies experiències dels autors de la pel·lícula, en la que hi trobarem referències de films de la època com ET, Los Goonies o La Historia Interminable.