JORDI GRAU
L’Acadèmia del Cinema Català homenatja Jordi Grau per la seva prolífica carrera
Grau és autor de “Ceremonia sangrienta” (1973) i “No profanar el sueño de los muertos” (1974), dos clàssics del cinema fantàstic
L’Acadèmia del Cinema Català ha estat present en la 43ena edició del Festival de Sitges, en un acte d’homenatge a Jordi Grau, figura clau del cinema fantàstic a casa nostra. Les seves dos obres de terror, Ceremonia sangrienta (1973) i No profanar el sueño de los muertos (1974), són considerades clàssics del cinema fantàstic així com precursores del gènere al nostre país.
L’acte, celebrat el passat dissabte 16 d’octubre a l’auditori de l’Hotel Melià de Sitges, va comptar amb la presència del Conseller de Cultura Joan Manel Tresserras i el director de l’ICIC, Antoni LLadó. Santi Lapeira, Director de Relacions Institucionals de l’Acadèmia del Cinema Català, va elogiar la carrera del cineasta va destacar la qualitat i versatilitat de la seva filmografia en la que tracta gèneres tant diferents com el documental, l’experimental, el cine compromès socialment i el fantàstic.
En finalitzar l’acte d’homenatge es va presentar el llargmetratge Herois, dirigit per Pau Freixas i guanyador del premi del públic en el passat Festival de Màlaga. A la projecció van ser presents alguns dels membres de l’equip de la pel·lícula, com el director, el guionista Albert Espinosa, i alguns actors del repartiment, entre ells Àlex Brandemühl i Eva Santolaria.
Trajectòria Jordi Grau
Guionista i director, va treballar com a periodista fins que es va establir el seu primer contacte amb el cinema com a ajudant de direcció a la pel·lícula Diez fusiles esperan (1959), de José Luis Sáenz de Heredia. Poc després es va iniciar amb la realització cinematogràfica amb la creació de documentals com Costa Brava (1959).
Entrats els anys 60 va dirigir la coproducció hispana-italiana Noche de Vereano (1963), Menció especial al Festival Internacional de Cinema de Mar del Plata, que comptava amb Francisco Rabal al repartiment; El espontáneo (1964); el drama Acteón (1967); Una historia de amor (1967), Premi San Sebastià al Festival Internacional de Cine de la ciutat; i el musical Tuset Street (1967), amb una guió de Grau y Rafael Azcona i protagonitzat per Sara Montiel, a la que van acompanyar al repartiment directors como Luis García-Berlanga, Jacinto Esteva o Emma Cohen. La pel·lícula va ser acabada per Luis Marquina.
Va ser durant la dècada dels 70 quan Jordi Grau es va endinsar en la creació de pel·lícules de gènere de terror. Ceremonia sangrienta (1973), amb Lucia Bosé de protagonista, y No profanar el sueño de los muertos (1974), constitueixen un clar exemple de la creativitat al voltant del gènere que hi va haver durant la dècada, un excel·lent paradigma del cinema que durant els darrers anys del franquisme va aconseguir esquivar el destape y els films sociopolítics per a oferir-nos una alternativa cinematogràfica diferent. En aquella època Chicho Ibáñez Serrador i Jordi Grau van aportar bons exemples del gènere.
No profanar el sueño de los muertos es una versió lliure de La noche de los muertos vivientes, de George A. Romero. Aquest film encara sorprèn avui dia pel seu bon acabat formal, la seva cuidada fotografia i els seus efectes especials, a més del nivell de les seves interpretacions y els seus diàlegs.
Durant els següents anys s’estrena el curtmetratge Contestataris i els films La Trastienda (1975) o El secreto inconfesable de un chico bien (1976) entre d’altres. Els seus dos darrers llargmetratges són La Punyalada (1989) i Tiempos mejores (1995).
Herois de Pau Freixas
Després de debutar al cine amb Cactus (2000), Pau Freixas va inaugurar el Festival de Sitges de l’any 2003 amb el seu segon llargmetratge, el thriler Cámara Oscura (2003). I enguany, set anys més tard, l’obra de Freixas torna a tenir un espai al festival, ja que es projectarà el seu darrer treball, Herois. La pel·lícula, que encara no s’ha estrenat pel gran públic, ha estat aclamada per la crítica i ha guanyat el premi del públic del Festival de Màlaga, a més de comptar amb un repartiment d’excepció amb actors com Álex Brandemühl, Eva Santolaria, Lluís Homar, Emma Suárez i Nerea Camacho.
Herois, escrita per Pau Freixas i Albert Espinosa, rememora amb nostàlgia les vacances d’estiu d’un grup de nens durant la dècada dels anys 80. La pel·lícula és un viatge al passat, basat en les pròpies experiències dels autors de la pel·lícula, en la que hi trobarem referències de films de la època com ET, Los Goonies o La Historia Interminable.
Santi Lapeira, responsable de relacions institucionals de l’Acadèmia del Cinema Català) i Jordi Grau (director de cinema i Membre de l’Acadèmia del Cinema Català