Vuitena edició del Festival Internacional de Cinema Solidari CLAM
Es presenta la vuitena edició del Festival Internacional de Cinema Solidari CLAM
• El festival tindrà lloc entre el 17 i el 27 de març i posarà a debat la corrupció política i les relacions socials al segle XXI
• Les oscaritzades La Red Social i En un mundo mejor es projectaran en el marc del festival, a banda del documentals Draquila, la Italia que tiembla i Fraude, que reflexionen sobre la corrupció política, un dels temes cabdals que aborda el Festival Enguany.
Barcelona, 10 març de 2011 — La vuitena edició del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, Clam, s’ha presentat aquest matí a la seu de la SGAE de Barcelona amb la presència de Valentí Oliveras, director del festival, Josep Maria Carrillo, president del l’entitat que organitza el festival i Jesús Fernández, responsable de l’àrea de cinema del festival. El CLAM tindrà lloc entre els propers 17 i 27 de març i posarà a debat la corrupció política i les relacions socials al segle XXI.
Oliveras, ha manifestat en el transcurs de la presentació que el CLAM té “la voluntat de convertir-se en el festival de referència pel que fa al cinema de gènere social al país”. En aquest sentit els organitzadors s’han felicitat pel fet que el festival assoleixi enguany la seva vuitena edició. Jesús Fernández, responsable de la programació, ha assegurat que es tracta d’un “festival petit amb un esperit combatiu, en el que s’hi poden veure pel·lícules que encara no s’han estrenat en el circuit comercial”.
Al festival hi serà present l’Acadèmic Albert Solé presentant el seu documental Al final de l’escapada. A banda, Blog, la pel·lícula d’Elena Trapé que va participar a la darrera edició dels Premis Gaudí també es projectarà en el marc de les jornades enfocades a tractar les relacions socials al segle XXI.
Sobre la corrupció política s’estrenaran els films Draquila, la Italia que tiembla, un documental que reflexiona al voltant de la manipulació política que envolta el terratrèmol d’Aquila i de les raons que porten els italians a votar Berlusconi; i Fraude, un excel·lent documental que ha patit molts problemes de distribució pel retrat de les pràctiques fraudulentes en les eleccions presidencials mexicanes de l’any 2006.
Al voltant de les relacions socials al segle XXI destaquen les estrenes Tokyo Sonata, un retrat de la societat nipona a través de la història de la desintegració d’una família; i La chica más feliz del mundo, una mostra de l’ascendent cinema romanès. També es projectarà l’oscaritzada La red social, el retrat punyent del creador de Facebook.
El festival començarà el 17 de març amb l’estrena del film Esperando Septiembre, l’opera prima de Tina Olivares –la directora serà present a l’acte- que retrata la realitat actual determinada per la crisi econòmica. El festival finalitzarà el diumenge 27 de març amb l’estrena del film En un mundo Mejor, un treball de Susanne Bier premiat amb l’Oscar i el Globus d’Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
El certamen ha rebut enguany un total de 80 curtmetratges a concurs, una de les xifres més altes de la seva història. Els treballs procedeixen d’arreu de l’estat espanyol, amb la presència d’una coproducció hispano-peruana. El primer premi està valorat en 1.000 euros, el segon en 500 i el tercer en 300. A més, continua el tradicional premi del públic, també dotat en 1.000 euros en material audiovisual i un diploma i s’afegeix el premi de la UNESCO, concedit per l’Associació Unesco d’Igualada.