Skip to main content

Gira de “Hollywood contra Franco” pels EUA

Dos anys després de la seva producció, el llargmetratge documental “Hollywood contra Franco” encara participa en festivals. Acaba de presentar-se al North-West International Film Festival de Portland, Oregon (EUA). Els dos passis de la pel·lícula van ser presentats pel seu director i productor, Oriol Porta, i van encendre sengles debats posteriors amb el nombrós públic que hi assistí, i que en valorà molt positivament la visió política dels EUA que la pel·lícula reflexa.

“Hollywood contra Franco” formava part de la selecció de pel·lícules espanyoles presents al festival (amb les més recents com “Pa negre”, “Lope”, “También la luvia” i “Balada triste de trompeta”, així com les novetats llatinoamericanes “Chicogrande”, de Felipe Cazals, “Hermanos”, de Daniel Burman i “Nostalgia de la luz”, de Patricio Guzmán, entre d’altres). El Festival coincidia amb el Congrés Cine-Lit, organitzat per diverses universitats de Portland i Oregon i que aplegà més de 70 ponències sobre el cinema espanyol i llatino-americà, de gran interès. La sessió inaugural va córrer a càrrec del catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, Roman Gubern, i Oriol Porta participà en la taula rodona de cloenda, juntament amb els directors mexicans Felipe Cazals, Roberto Brodsky, Ricardo Benet y Marcelino Islas Hernández. Porta oferí al gran nombre de professors d’Hispàniques una visió del fenomen documental a Espanya.

Coincidint amb aquests dos esdeveniments de Portland, Porta ha presentat la seva pel·lícula a les universitats de Washington, Stanford, UCLA i Oberlin (Ohio), davant de públics majoritàriament universitaris, on el documental ha provocat sempre interessants debats sobre la història d’Espanya, la política nord-americana, els brigadistes, el cinema sobre la guerra civil, etc.