Skip to main content

'Pa negre', candidata als Premis Oscar

La pel·lícula d’Agustí Villaronga, “Pa negre”, ha estat l’escollida per l’Acadèmia de Cinema Español per participar als Premis Oscar en la categoria de parla no anglesa. A partir d’avui la pel·lícula de Villaronga comença la cursa per aconseguir una de les estatuetes més apreciades en el sector cinematogràfic.

Per Joel Joan, President de l'Acadèmia de Cinema Català, aquesta candidatura representa una gran fita pel cinema català. "Estem exultants de joia i molt orgullosos que per primera vegada una pel·lícula feta a casa nostra i amb actors catalans arribi a Hollywood".

Les altres dues candidates eren "La piel que habito" de Pedro Almodóvar i "La voz dormida" de Benito Zambrano.

Les reaccions d'alguns Acadèmics consultats per l'elecció de "Pa negre" són prou explicites: Josep Maria Civit, director de fotografia, ha destacat el fet que els companys de professió de l'Acadèmia espanyola hagin escollit la pel·lícula de l'Agustí per a representar-nos a Hollywood. Teresa Enrich, productora, ha manifestat la seva alegria per l'elecció de Villaronga: "com a productora de la primera pel·lícula de l'Agustí, "Tras el cristal" , només puc dir que estic molt contenta per ell, per tots els que l'hem recolzat i per la indústria catalana". El productor Lluís Miñarro ha afirmat que aquesta "és una fita molt significativa perquè per primera vegada el català arribarà a l'acadèmia de Hollywood". Judith Colell, directora de cinema i Vicepresidenta de l'Acadèmia espanyola ha remarcat el fet que "una pel·lícula tan bona i en català sigui seleccionada per representar a l'Acadèmia espanyola".

'Pa negre', aclamada per crítica i públic

La producció catalana, ambientada en la Catalunya rural de la postguerra, es va estrenar l'octubre de 2010 i des d'aleshores ha estat reconeguda a festivals i certàmens diversos. La pel·lícula produïda per Massa d'Or va ser la gran triomfadora de la última edició dels Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català, on va obtenir 13 de les 15 estatuetes a les que estava nominada, entre les que destaquen la de millor pel·lícula, millor director i millor guió adaptat, basat en la novel·la homònima d'Emili Teixidor.

"Pa negre" va triomfar també als Premis Goya. 9 estatuetes van confirmar l'èxit del film que va ser el guanyador en les principals categories.

Aplaudida per la crítica i el públic, "Pa negre" també va ser premiada amb la Concha de Plata a la millor actriu, Nora Navas, al Festival Internacional de Cine de San Sebastián.

Darrerament, Agustí Villaronga ha estat distingit amb el Premi Nacional de Cinematografia atorgat pel Ministeri de Cultura.