Skip to main content

Exposició “El Carxe territori de frontera”

La mostra s’emmarca dins del centenari de la Secció Filològica de l’IEC i la presentació de la pel·lícula “Orson West”


 El Carxe és el fragment més petit de la llengua catalana situada en un extrem de la regió de Múrcia. La celebració del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, creada el 1911, just en el moment de màxima expansió del Carxe, ha motivat l’exposició «El Carxe, territori de frontera», promoguda per la Delegació d’Alacant de l’IEC. La inauguració serà dilluns, 20 de febrer, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans, a les 18.00h de la tarda, amb les intervencions de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Veny, membre de l’IEC, Fran Ruvira, comissari de l’exposició i director de cinema i Lázaro Azorín, alcalde del Pinós.
 
L’exposició consta de dues parts: una destinada a donar a conèixer el Carxe (geografia, història, demografia, dialectologia, sociolingüística, estatut jurídic i cultural popular) i una altra que s’ocupa dels lingüistes, relacionats amb la Secció Filològica de l’IEC, que han estudiat aquest territori com són Pompeu Fabra, Pere Barnils i Sanchis Guarner. A més a més, a l'acte tindrà lloc un tast de vins de la zona i la participació dels dolçaimers del "Grup de danses del Pinós".
L’exposició es podrà visitar a Barcelona fins el 15 de març i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Lluís Carulla, la Universitat d’Alacant, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i la Fundació La Caixa.
 
Orson Welles en el Carxe
 
A més dels panells amb informació escrita i gràfica, l’exposició inclou fragments de la pel·lícula Orson West de Fran Ruvira, director novell oriünd de la zona, que recull en aquest film records de la visita que el cèlebre director nord-americà Orson Welles va fer al Carxe per gravar localitzacions per a un futur western. La pel·lícula de Welles no es va arribar a fer mai, però Ruvira aprofita el record d’aquella visita per presentar-nos el paisatge, el parlar, les tradicions, els trets… dels habitants d’aquesta terra, convertint així el film en un testimoni etnogràfic de primer ordre sobre el Carxe. Aquesta presentació a l'IEC és un tast d'aquest projecte cinematogràfic a cavall entre el documental i la ficció protagonitzat per Sonia Almarcha, Jorge-Yamam Serrano, Montserrat Carulla, Frank Feys i que s'estrenarà els pròxims mesos. És una producció de Canonigo Films, Dacsa Produccions i Black Flag amb la col·laboració de TV3, ICIC, ICAA.
 
Acte: Inauguració de l’exposició «El Carxe, territori de frontera»
Data:Dilluns 20 de febrer de 2012
Hora: 18.00 hores
Lloc: Sala Pere i Joan Coromines (Institut d’Estudis Catalans)