Skip to main content

Celebració del Dia Internacional de la Dona a Badalona

El Parlament Europeu commemora enguany el Dia Internacional de la Dona sota el lema "La mateixa feina, el mateix sou". En aquest context, l'Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona organitzen dijous 8 de març a les 18h00 el passi gratuït al Megacine de Badalona (Avinguda Salvador Espriu, 2) de la pel·lícula 'Made in Dagenham', on s'explica la història de com, el 1968, un grup de dones treballadores de la planta Ford Dagenham va organitzar una vaga reivindicant la igualtat de salaris amb els homes.

Prèviament a la projecció, tindrà lloc la lectura del Manifest del Dia de la Dona de la Federació de Municipis de Catalunya, a càrrec de Monserrat Salgado, presidenta del Consell de Dones de Badalona. Seguidament prendran la paraula Ana Núñez, gerent de l'empresa Anudal de Badalona, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montserrat Gatell, el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, i els eurodiputats Santiago Fisas (Partit Popular Europeu), Maria Badia (Socialistes i Demòcrates) i la francesa Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (PPE). L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, clourà els parlaments.

Col·laboren l'Ajuntament de Badalona, el Festival Filmets i els Megacine Badalona.

El Parlament Europeu, compromès amb la igualtat de gènere
La comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere va aprovar aquest dimarts, 28 de febrer, un informe sobre la igualtat entre dones i homes a la Unió Europea al 2011, de la qual és ponent l'eurodiputada neerlandesa Sophia in'T Veld (ALDE). L'informe subratlla que, de mitjana, les dones guanyen "un 17,5% menys que els homes" i que, tot i representar el 60% dels titulats universitaris, les dones "segueixen infrarrepresentades en posicions decisòries de l'economia". És per aquest motiu que els membres de la comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere reclamen a la Comissió Europea que presenti enguany propostes legislatives introduint "quotes amb l'objectiu d'augmentar la representació femenina als òrgans de gestió de les empreses al 30% per al 2015 i al 40% per al 2020". La comissió parlamentària també va aprovar un informe sobre la representació de les dones als processos de presa de decisió polítiques, del qual és ponent l'eurodiputada finlandesa Sirpa Pietikäinen (PPE), on es demana als Estats membres que proposin "una dona i un home com a candidats per als càrrecs de comissari europeu" i que recolzin la paritat al Col·legi de Comissaris. Ambdós informes seran debatuts i votats a la sessió plenària que se celebrarà del 12 al 15 de març a Estrasburg.

Al mes de maig el Parlament Europeu també votarà un informe amb recomanacions destinades a la Comissió sobre l'aplicació del principi d'igualtat en la retribució entre treballadors i treballadores per una mateixa feina o una feina de mateix valor, del qual és ponent l'eurodiputada eslovaca Edit Bauer (PPE). L'informe denuncia que la diferència de retribució "entre homes i dones oscil·la entre el 3,2% i el 30,9% als Estats membres" i que una dona "hauria hagut de treballar de mitjana fins el 2 de març de 2012 per guanyar la mitjana del guanyat per un home durant l'any fins al 31 de desembre de 2011". El text també demana a les organitzacions sindicals i patronals que, "amb l'objectiu de reduir les diferències de retribució entre homes i dones, elaborin conjuntament instruments objectius d'avaluació de la feina".

Cinema europeu en ruta: 7, 8 i 9 de març
El Parlament Europeu ha escollit el Festival Filmets i la ciutat de Badalona per fer una de les parades de 'I Mostra Itinerant de Cinema Europeu'. Cadascun dels tres dies es projectarà una pel·lícula i un curtmetratge als cinemes Megacine (Avinguda Salvador Espriu, 2). Totes les sessions seran gratuïtes amb invitació, que es pot aconseguir trucant al Centre de Recursos i Assessorament per a les Dones trucant al telèfon 93 387 54 88. Les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulades al castellà.

Dia 7 de març - 18h00
Curtmetratge: 'Morir cada dia' - Aitor Echevarría / Espanya /2011 / 13 min
Llargmetratge: 'Auf der anderen Seite' (Al otro lado), premi LUX de cinema del Parlament Europeu 2007 - Fatih Akin / Alemanya-Turquia / 2007 / 122 min

Dia 8 de març - 18h00
Acte de celebració del Dia Internacional de la Dona. Presentació i parlaments a càrrec dels eurodiputats Santiago Fisas (PPE), Maria Badia (S&D), Marie-Thérèse Sanchez-Schmid (PPE) i representants de la Comissió Europea.
Curtmetratge: 'La recol·lectora' - Sara Mazkiaran / Espanya / 2010 / 13 min
Llargmetratge: 'Made in Dagenham' - Nigel Cole / Regne Unit / 2010 / 113 min

Dia 9 de març - 18h00
Curtmetratge: 'Estar aquí' - Silvia González Laá / Espanya / 2010 / 14 min
Llargmetratge: 'Fish Tank' - Andrea Arnold / Regne Unit / 2009 / 124 min