Skip to main content

'La fugida' retrata la impunitat dels delictes d’abús sexual als jesuïtes de Barcelona

El film s’estrena en sales després de la seva presentació al DocsBarcelona

Avui dimecres 15 de maig arriba a sales el documental La fugida, dirigit pels cineastes Josep Morell i Marc M. Sarrado, i el periodista de El Periódico Guillem Sánchez. El film, que compta amb la coproducció de 3Cat, Premsa Ibérica i Ottokar, elabora un retrat de la impunitat dels delictes d’abús sexual dels jesuïtes de Barcelona, Lluis Tó i Francesc Peris, i recull els testimonis i les demandes de reparació de diverses víctimes. 

El film, basat en la investigació de 8 anys de Sánchez sobre els abusos a col·legis religiosos, traça la ruta que van seguir els dos sacerdots des de Barcelona fins a Bolívia on, després d’haver estat acusats per pederàstia a la capital catalana, van continuar perpetuant els abusos a menors sota l’encobriment dels jesuïtes. Així mateix, la peça accedeix a les històries d’algunes de les víctimes de Tó i Peris, com és el cas de l’Alessandra, que parla per primera vegada sobre els abusos que va patir amb només 8 anys per part de Lluís Tó al Col·legi Sant Ignasi de Barcelona. El 1992 els seus pares van denunciar al sacerdot, qui finalment va aconseguir eludir la condemna de dos anys de presó i va ser enviat a una nova escola a l’altre costat de l’Atlàntic.

Després de presentar-se el passat 6 de maig al festival DocsBarcelona, el film passarà per diverses sales catalanes com els Cinemes Girona a Barcelona, els Cinemes Truffaut de Girona, i altres diferents espais de Lleida, com el Teatre Cinema Armengo de Bellpuig o els Cinemes Majèstic de Tàrrega. La pel·lícula finalitzarà el seu recorregut el 18 de juny al programa de TV3 Nits Sense Ficció