Skip to main content

Elena Jordi, pionera del cinema català

 

elena jordiL’Acadèmia del Cinema Català, des del seu compromís amb la recuperació del patrimoni cinematogràfic, ha decidit reivindicar la figura de Montserrat Casals i Baqué, coneguda com a Elena Jordi (Cercs, 1882 - Barcelona, 1945), l’estrella del vodevil i empresària teatral, que es va convertir en la primera directora de cinema de tot l'Estat en dirigir, produir i protagonitzar entre el 1917 i el 1918 la pel·lícula Thais, de la qual s'han perdut totes les còpies.

Malgrat que a dia d'avui no s'ha trobat encara un anunci publicat amb la data i el lloc on es va estrenar el film, Josep Cunill, autor del llibre Elena Jordi. Una reina berguedana a la cort del Paral·lel, ha localitzat diverses referències (ressenyes i entrevistes) que constaten de manera clara que l'actriu berguedana va fer el salt darrere la càmera l'any 1917, avançant-se uns anys a la valenciana Helena Cortesina, que va dirigir Flor de España el 1921.

Amb la voluntat de reivindicar la seva figura i, per extensió, exigir més recerca sobre les pioneres del cinema a casa nostra, l’Acadèmia ha impulsat la creació del Fons Elena Jordi al repositori digital de la Filmoteca de Catalunya, format per 56 fotografies, articles i documents i la configuració d'aquest itinerari virtual, escrit per Josep Cunill, que recupera espais de la ciutat de Barcelona vinculats a la seva carrera: de l’estanc a la Boqueria a les productores Studio Films i Hispano Films, passant pel Gran Teatro Español, actual sala Barts, i altres indrets que recorden l’efervescència cultural de la capital catalana, que va tenir Elena Jordi com una de les seves indiscutibles protagonistes i promotores.

Sis punts que permeten recórrer la ciutat comtal dels anys 10 i 20 a la vegada que ens endinsem en la vida d'aquesta dona avançada al seu temps.

No deixis de descobrir aquesta pionera del cinema català i anima't a visitar presencialment els escenaris de la seva història.

  

Elena Jordi, pionera del cinema català

1. LES ESTANQUERES

L'estanc del carrer de la Boqueria

2. LA PRESIDENTA

El Paral·lel i el Gran Teatro Español

3. LES STARS DE STUDIO FILMS

"La casa de vidre" al barri de Sants

4. THAIS O LA PEL·LÍCULA SENSE NOM

Els estudis d'Hispano Films a Craywinkel

6. LA PRISIONERA

Teatre Goya

7. PER A L'ETERNITAT

Plaça Montserrat Casals